Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Нацрада ТБ і РМ. Відбувся експертний семінар "Регулювання IPTV: європейський досвід та можливості його застосування в Україні"


    23 февраля 2011 | Телекоммуникации / На украинском языке / Украина / Пресс-релизы | Добавил: Сергей Никандров
    Нацрада ТБ і РМ.  Відбувся експертний семінар "Регулювання IPTV: європейський  досвід та можливості його застосування в  Україні"


    УКРАЇНА

    НАЦІОНАЛЬНА РАДА УКРАЇНИ
    З ПИТАНЬ ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ
    ПРЕС-СЛУЖБА


    вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601, т/ф.: 278-75-75,
    www.nrada.gov.ua, E-mail: pressa@nrada.gov.ua


    № 80 від 22 лютого 2011 р.

    Повідомлення для ЗМІ

    21 лютого 2011 року в Києві відбувся експертний семінар на тему: «Регулювання IPTV: європейський досвід та можливості його застосування в Україні», проведення якого ініційоване Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення і Спільним Проектом Ради Європи „Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі”.

    У його роботі взяли участь понад сто учасників. Серед них європейські та вітчизняні медіа-експерти, члени Національної ради, фахівці галузевих об’єднань та організацій провайдерів програмної послуги, працівники Національної ради та інших державних органів, представники громадських організацій та засобів масової інформації.

    Вітаючи учасників експертного семінару голова Національної ради Володимир МАНЖОСОВ сказав:

    «Дякую керівникам проекту Ради Європи, які завжди активно та оперативно реагують на проблеми, що постають перед українським регуляторним органом. Співпраця, що триває з 2008 року, є надзвичайно корисною та важливою на шляху наближення України й, зокрема, нашого органу до європейських стандартів регулювання аудіовізуальних медіа-послуг».

    Він зауважив, що невипадковою темою семінару стало IPTV, регулювання цієї послуги в європейських країнах та можливості його застосування в Україні.

    «Ми констатуємо подальше зацікавлення учасників телекомунікаційного ринку в наданні цієї послуги в нашій країні, особливо в останні два роки. До Державного реєстру телерадіоорганізацій України внесено 23 компанії, які мають ліцензію провайдера програмної послуги з використанням технології IPTV. На сьогодні до Національної ради надійшла ще 21 заява про видачу ліцензії провайдера програмної послуги з використанням цієї технології».

    Голова Національної ради зауважив, що кількість споживачів IPTV та їхня частка порівняно зі споживачами інших послуг досить невелика, проте вона постійно зростає. Споживача приваблює можливість вибору контенту, який йому цікавий, а це, своєю чергою, дає змогу провайдерам краще зрозуміти потреби глядачів, пропонувати їм додатковий телевізійний продукт, а також інші медіа-послуги.

    «У сьогоднішній ситуації і для інтернет-провайдерів, і для провайдерів програмної послуги можливість надання послуги IPTV стає необхідністю, без неї компанії будуть аутсайдерами цього сегменту ринку», – наголосив Володимир МАНЖОСОВ.

    Національна рада вивчає ситуацію щодо ліцензування IPTV. «Цей семінар буде надзвичайно корисним для нас, – сказав голова Національної ради. – Адже ми, спираючись на європейський досвід, зможемо зрозуміти, яким чином регулювати цю послугу в інтересах ринку та в інтересах абонентів, які будуть користуватися нею».

    Семінар складався з двох сесій. Модератором першої був член Національної ради Євген БАРАНОВ, другої – керівник спільного проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі» Ольга СЄДОВА.

    У першій сесії, що мала назву «Загальний огляд. Практичний досвід регулювання IPTV у Європі», з доповідями виступили 3 експерти.

    Експерт Ради Європи Крістіан МЬОЛЛЕР (Німеччина) зробив загальний огляд регулювання IPTV у контексті регуляторної нормативно-правової бази Європейського Союзу у сфері електронних комунікацій та окремо зупинився на досвіді роботи Німеччини щодо цього питання.

    Експерт Ради Європи Анн-Гаелль ЖОФФРУА (Вища Аудіовізуальна Рада (CSA), Франція) розповіла про досвід Франції у підходах до регулювання діяльності мовників, що транслюються через Інтернет-протокол.

    Доповідачем з питання огляду ринку багатоканальних технологій в Україні був завідувач кафедри мультимедійних систем Укртелерадіопресінституту Олександр ЛЯХОВ.

    Під час обговорення доповідей в учасників семінару виникло багато запитань до європейських експертів. Українських фахівців, зокрема, цікавили питання щодо ліцензування мовників та провайдерів, кількості абонентів, які користуються послугами IPTV у Франції та Німеччині. Були питання щодо оплати різних послуг споживачами. Окремо виникали запитання щодо функціонування систем громадського мовлення в цих європейських країнах.

    Друга сесія експертного семінару мала назву: «Практичний досвід регулювання IPTV».

    Про правові засади регулювання IPTV зробив доповідь юрист Інституту медіа права Ігор РОЗКЛАДАЙ.

    Він докладно зупинився на юридичних колізіях нинішнього законодавства у телерадіоінформаційній галузі, які, на його думку й думку багатьох експертів, певною мірою гальмують розвиток нових технологій в телерадіоінформаційній сфері. Також він повідомив присутнім, що нині розробляється проект нового закону «Про телебачення і радіомовлення», який має відповідати найкращим європейським зразкам та бути адаптованим до базового документу, що регулює телерадіоінформаційну галузь Європи, – Директиви про аудіовізуальні медіа-послуги.

    Щодо потенціалу ринку фіксованого широкосмугового доступу в Україні та бар’єри виходу на ринок докладно розповів начальник департаменту маркетингу конвергентних послуг «МТС Україна» Олег БАЛАБАН.

    Доповідач зупинився на перевагах послуг широкополосного доступу та перешкодах, які стоять на шляху його впровадження

    Становлення розвитку IPTV в Україні охарактеризував керівник проекту IPTV компанії «Індастріал Медіа Нетворк» Микола ПИЛИПЧУК.

    Досвідом з впровадження на діючій IP-мережі та будівництва нової (загальний огляд економічних, технічних, юридичних аспектів) поділився технічний директор компанії «Космонова» Тарас КОЗАЧУК.

    Обидва доповідачі розповіли про практичний досвід роботи з впровадження IPTV, охарактеризували стримуючі та стимулюючі чинники IPTV-сервісів, зробили певні висновки щодо перспективності надання таких послуг та проаналізували у цьому розрізі деякі положення Методики про розрахунки ліцензійного збору для провайдерів програмної послуги.

    У підсумковому слові, виголошеному заступником голови Національної ради Ларисою МУДРАК, зазначалося, що цей семінар матиме велику практичну користь для кожного з його учасників.

    «Національна рада пробувала ліцензувати IPTV, остання ліцензія такого зразка була видана 2009 року. Зараз, спільними зусиллями регулятора, індустрії, професійних медійних організацій ми знайшли формулу для лібералізації нарахування ліцензійних зборів. Методика справді лібералізована, вона спрощена і легша», – наголосила вона.

    Також заступник голови Національної ради закликала всіх учасників семінару до діалогу: «Адже без таких діалогів ми нікуди не зрушимося, ми ніколи один одного не почуємо. І ніколи не зрозуміємо, де є прогалини в законодавстві й ліцензуванні».

    Щодо розвитку IPTV в Україні, Лариса МУДРАК заявила, що на сьогоднішній день цей ринок є найбільш інноваційним. Це засвідчили і презентації міжнародних експертів, і виступи вітчизняних медіа-фахівців. «Цей ринок – найперспективніший, він має величезний спектр можливостей. Я переконана, що ліцензування IPTV на часі». Вона запропонувала вітчизняним компаніям, які впроваджують IPTV, створити свою незалежну організацію, подібну до інших професійних об’єднань.

    Лариса МУДРАК зазначила, що Національна рада пропонує створити разом із європейськими партнерами – Проектом Ради Європи – робочу групу, до якої увійдуть представники регуляторного органу, професійних та медійних організацій, для визначення консолідованої позиції щодо регулювання цього нового і прогресивного виду телекомунікацій.

    З матеріалами семінару докладно можна ознайомитися на сайті Національної ради http://nrada.gov.ua/ua/news/radanews/1298385292.html.




    Прес-служба Національної ради


    Источник: Прес-служба Національної ради з питань телебачення і радіомовлення
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.