Навигация

Популярные статьи
  • «Site Ok‎»: Ваш надежный партнер в продвижении и раскрутке сайтов

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Хто такі Anonymous і чому вони протестують проти АСТА


    4 февраля 2012 | Интернет / На украинском языке / Мир | Добавил: Ольга Кравцова
    Анонімний представник протестного руху в Польщі розповів в інтерв’ю Rzeczpospolita про ідеологію та сенс е-протестів та про компромат на польських політиків.

    Із представником групи Anonymous зв’язалися по інтернету. Наш співрозмовник не хотів назвати не лише свого імені та прізвища, а й навіть ніку. Він представився так: «Несу відповідальність як учасник веб-сайту Anonymous (anonyops.pl), надаю інформацію ЗМІ, підтримую акаунти Facebook і Youtube, відповідаю також за інші дії разом з іншими учасниками руху. Є членом польських Anonymous із самого початку створення групи».





    Завдяки атакам на урядові сайти ви стали відомими. Але надалі лишаєтесь таємною групою. Ким насправді є Anonymous?



    Anonymous є всім і водночас нічим – мистецтвом бути кимось, не будучи ніким. Ми як група птахів, кожен, хто хоче, може летіти з нами. А той, кому вже забракло сил на дальший політ або в кого зникло бажання летіти, просто відходить від нас. Ми ведемо ідеологічну війну за свободу слова і наші права. Це загальна відповідь, але питання є також надто загальним.



    Конкретне запитання: як багато вас? Чи зустрічаєтеся поза мережею?



    Я не в змозі визначити точну або навіть приблизну кількість Anonymous у Польщі. Існує, певно, якийсь кістяк довірених Anonymous, які працюють протягом тривалого часу. Я не знаю, чи деякі з цих людей зустрічаються за межами мережі з іншими Anonymous – очевидно, що зустрічаються на різних акціях протесту. Але також Anonymous може бути, наприклад, мій сусід. Ми не розкриваємо своїх особистих даних у мережі.



    Чи об’єднують вас спільні погляди на інші теми, крім захисту свободи слова?



    Ми багато в чому різні, але на декого з нас можна натрапити і в інших темах для обговорення. Крім того, наші ідеї поширюють старші, молодші, студенти і робітники.



    Ви хакери? Запитую тому, що більшість ваших атак мала на меті блокування сайтів, а не їх «зламування»?



    Деякі з нас є хакерами, але вони не становлять більшості. DDoS-атаки є однією з форм протесту, яку може висловити кожен – але поза такою діяльністю ми, зазвичай, вживаємо інших засобів.



    Саме так. Ви стверджуєте, що маєте в розпорядженні секретні документи, які компрометують польських політиків. Тепер, коли уряд підписав міжнародну угоду ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), ви оприлюдните ці документи?



    Утримуватимемося від цього, поки невдоволення урядом та стурбованість ЗМІ не досягнуть критичної маси. А вони постійно зростають.



    Тобто загроза не була блефом?



    Не була і не є. Зрештою, не лише польське відділення Anonymous насправді зацікавлене загострювати ситуацію з ACTA в Польщі.



    Чи опублікуєте ці документи потім?

    Не обов’язково, йдеться вже не лише про ACTA – Польщі не потрібні скандали й урядові сайти, а потрібен уряд, на який можна покластися. ACTA відкрила очі багатьом інтернет-користувачам не на одну проблему. Звісно, це важлива угода, проти якої будемо боротися, але ситуація зі свободою слова погіршується не лише в інтернеті.



    А де ще?



    Йдеться про свободу слова та зловживання владою – останньою такою справою було побиття офіцером поліції одного з протестувальників під час маршу 11 листопада. Як бачите, інтернет є одним із останніх джерел, де людина, в міру можливостей, може відкрито висловлювати свою думку та спротив. Але, мабуть, і це незабаром буде заборонено.



    А чи не обернуться проти вас методи, до яких вдаєтеся, тобто шантаж? Чи не буде так, що погрожуючи оприлюдненням компромату на політиків, ви змусите уряд підписати ACTA, адже згода виконати ваші вимоги засвідчила би слабкість уряду?



    Якщо уряд хоче підписати таку угоду, він завжди знайде виправдання – якби ми цього не робили, вирішили б, що це лише короткий напад «дітлахів», і проігнорували б його. А тепер нас не проігноруєш. Якби ми нічого не зробили, справу би зробили тишком-нишком.



    А чи не був цей крок занадто радикальним? Хіба це не порушує принципу мирного протесту? Зрештою, порушує закон.



    Революції не робляться у шовкових рукавичках. Зрештою, прошу звернути увагу на те, як багато нині робиться – лише за кілька днів у Польщі стали про це масово говорити, значна кількість людей дізналася про цю проблему, були акції протесту. На місці уряду найперше я взяв би до уваги обурення людей, а не наші погрози. Як бачимо, протестують уже не тільки інтернет-користувачі.



    Ваш протест стосується лише придушення свободи слова, а не – як дехто закидав вам – захисту піратів та безкарного завантаження з інтернету?



    Ми акцентуємо увагу на проблемах обмеження свободи слова та вираженні поглядів в інтернеті, які дозволяє ACTA. Завдяки цій угоді уряд міг би дістатися кожної особи, якої захотів би. Є загроза, що пересічний поляк про це може навіть не знати.



    У разі, якщо було б запропоновано менш агресивні норми, що захищали б авторські права, але не торкалися б особистого життя та свободи слова інтернет-користувачів, ви б підтримали їх?



    Авторські права в Польщі? Погляньмо правді в очі. Польські музиканти, згідно з ACTA, заощаджують щороку копійки – не думаю, що Польщі – як художникам, так і користувачам інтернету – якимось чином то було б на користь. Наш протест стосується тільки того, що окрім обмеження інтернету, ACTA майже нічого не дає.



    Тож ви не підтримуєте піратів?



    Ні. У всякому разі, з технічного боку ACTA не зупинить найспритніших із піратів. Але в польському інтернеті є більші загрози, ніж піратство.



    Які саме?



    В деяких питаннях інтернет-користувачі роблять більше, ніж правоохоронні органи, сайти на кшталт RedWatch – чи то не більша загроза для громадян, аніж скачування файлів із інтернету? Комп’ютерне піратство є поширеною практикою в Польщі, я певен, що частина програмного забезпечення, яке використовує уряд, також не є легальним – те ж саме стосується шкіл та інших установ.



    Але така поширена практика означає, що з піратством не все гаразд?



    Звісно, що не все гаразд. Проблема в тому, що вже є відповідні закони, які стосуються піратства в мережі та несанкціонованого використання чужих даних – коли йдеться про захищений інтернет. Тепер, коли буде підписано [ACTA], уряд матиме таке саме право карати за піратство.



    Якщо запровадження угоди не відповідає інтересам ані авторів, ані користувачів, кому ж вигідно, щоб ACTA набула чинності?



    Як можна бачити, це рука уряду, який бореться за найбільший контроль. Це не є хорошою новиною для нас. Згідно з ACTA, будь-який комп’ютер теоретично не матиме жодних секретів від чиновників або функціонерів.



    Але прем’єр-міністр Туск усе ж запевнив, що хотів би, щоби Польща була в Європі, можливо, найліберальнішою країною стосовно свободи в інтернеті. Не вірите йому?



    Скажіть, будь ласка, а ви вірите в це? Їм нині на руку казати «це нічого не змінить» або «маємо ще час». Звісно, все це нісенітниця.



    Саме так, а не боїтеся, що оскільки запровадження ACTA в життя було відкладено до ратифікації, справа затихне і вже ніхто не нею цікавитиметься?



    Нашою метою є власне боротьба з ACTA – ми матимемо її на увазі весь час, незалежно від того, чи буда Польща від неї шаленіти.



    Чи маємо очікувати подальших протестів Anonymous?



    Якнайбільше протестів у широкому значенні цього слова.



    Можете розкрити якісь подробиці?



    Все залежить від уряду. Ми будемо реагувати на його дії.



    Вважаєте, що уряд передумає?



    Звісно, ми сподіваємося на це. Досі тривають маніфестації, і ми їх не закінчили. Ми сподіваємося, що наш рішучий і тривалий спротив, спротив цілого суспільства, змусить уряд відмовитися від ACTA. Зрештою, ми живемо в нібито демократичній країні.



    А як виглядає – з боку організаційного і технічного – здійснення, наприклад, блокування веб-сайту?



    Буває по-різному, іноді це відбувається навіть без нашого відома – раптом жменька людей вирішує заблокувати сайт. Як дехто вже міг зауважити, е-протести діляться на тих, що блокують сайти, і тих, що «зламують» їх.



    Скільки осіб бере участь у таких атаках? І хто, якщо не маєте лідерів, визначає план дій?

    У нас немає лідерів або керівників, але, як я вже казав, є коло довірених осіб – так би мовити, старійшин Anonymous, які несли відповідальність за всі операції ще до здійняття шуму щодо ACTA. Я не можу сказати більше.



    А чому лише недавно почали протестувати? Про ACTA, мабуть, було відомо й раніше.



    Якби ми намагалися надати розголосу акції рік тому, ніхто б не звернув на неї жодної уваги – лише тепер маса інтернет-користувачів зауважила, що загроза цензури в інтернеті є реальною, хоча дехто може заперечити, що тепер уже надто пізно.



    А це не так?



    Оскільки все ще триває дискусія, це означає, що не занадто пізно. Поки ми боремося і можемо привернути увагу уряду і суспільства, все ще можна щось зробити.



    Польські Anonymous є лише підрозділом усесвітньої організації. Ви отримуйте вказівки, що робити, від іноземних Anonymous?



    Ні, вони нам допомагали, але головною проблемою ACTA в Польщі маємо займатися ми самі.

    Источник: mediasapiens
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.