Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Продюсер програми «Сіті-Терапія» Любов Снігур — про «здорове» телебачення


    26 марта 2010 | Телевидение / На украинском языке / Украина | Добавил: Ольга Кравцова
    Визнаючи диво людського організму, ми визнаємо той факт, що кожна його функція знаходиться під впливом певних законів природи. А незнання закономірностей, ігнорування простих причинно-наслідкових зв'язків призводить до руйнування єства. І найчастіше усвідомлення приходить надто пізно. Хоча правильно подана інформація, у тому числі й телевізійна, може до цього усвідомлення підштовхнути. Якою має бути телепрограма про здоров'я?



    Про це та про підхід до здоров'я - Любов Снігур, продюсер програм «Здорово» й «Сіті-Терапія».



    - Ви продюсер телепрограми «Сіті-Терапія» на телеканалі «Сіті». На яку аудиторію ви орієнтуєтеся? Які цілі й завдання цієї щоденної медичної програми?



    - «Сіті-Терапія» - це, перш за все, загальноосвітня програма. Мета проекту - дати глядачу адекватну, легкозрозумілу інформацію про захворювання, синдром і симптоми, про можливості діагностики та лікування в Україні й розповісти, на якому рівні сьогодні знаходиться світова медицина у вирішенні цієї проблеми. Спочатку було визначено, що наша програма буде заснована на доказовій медицині, але з часом зрозуміли, що окрім доведеної ефективності глядача цікавлять як прогресивні сучасні методи діагностики й лікування, так і технології майбутнього, й ми почали розповідати про можливості, що можуть стати в нагоді в майбутньому (зберігання пуповинної крові, вирощування стовбурових клітин, можливості генетики тощо).



    - Гості вашої програми - відомі медичні світила зі світовим ім'ям... Складно домовлятися з ними про участь у щоденній програмі?



    - Гості програми, справді, дуже грамотні та мудрі люди, професіонали у своїй галузі з насиченим графіком роботи. Але кожен із них розуміє роль просвітницької та освітньої роботи серед населення, тому вони із задоволенням діляться знаннями з нашим глядачем, адже це невід'ємна частина роботи лікаря!



    А в студії гості-медики неодноразово повторюють те, що своєчасна інформація й звернення рятують життя! Це добре видно на прикладі з грипом - відсутність або спотворення інформації може викликати паніку.



    - Теми «Сіті-Терапії», безумовно, дуже актуальні для нашого суспільства, але, погодьтеся, разом із тим ці теми морально важкі. Наприклад, тема онкозахворювань в Україні або тема Е-добавок у харчовій промисловості...



    - Глядач має розуміти поширеність і серйозність проблеми! Розуміти, що Україна посідає одне з перших місць серед європейських країн за темпами поширення СНІДу й що майже в половини із зареєстрованих нових випадків - статевий шлях зараження. Глядач має розуміти, що за останніх десять років значно погіршалася ситуація з туберкульозом, і це при епідемії, зареєстрованій ще 1995 року. Глядач має право знати, що кожний 50-й у країні - онкохворий. Не варто жити під скляним ковпаком і вважати, що його це не торкнеться. Потрібно протистояти цьому і вчити своїх дітей!



    - Як реагують вищі організації, наприклад, Міністерство охорони здоров'я України, на гострі теми «Сіті-Терапії»?



    - Гадаю, що в нас із Міністерством охорони здоров'я України спільна мета - з одного боку, підняти інформованість населення в медичних аспектах і скоординувати людей в їхніх діях, а з іншого боку, сприяти тому, аби медицина в Україні розвивалася.



    - У світовій практиці існують різні формати інформування суспільства про здоров'я, в тому числі й спеціальні медично-освітні телеканали. Наскільки реально стартувати такому телеканалу в Україні?



    - Так, сьогодні в Європі існує чимала кількість тематичних каналів, і для глядача не складає труднощів вибрати телеканал за інтересами. Це неефірне нішове телебачення, як правило, платне і (або) дуже привабливе для рекламного ринку. Але попри те, що в Україні ситуація з медіа-ресурсом дещо інша, вважаю, що поява телеканалу про здоров'я є досить реальною!



    «У кожного має бути розуміння цінності категорії здоров'я»



    - На початку ХХ століття лікарі-терапевти рекомендували населенню вісім істотних для життя чинників, що визначають основу філософії суспільного здоров'я: чисте повітря, вода, сонячне світло, відпочинок, рух, раціональне харчування, відмова від шкідливих звичок. Це основні чинники, дотримуючись яких можна значно поліпшити своє здоров'я, впевнені були лікарі. Як ви вважаєте, чи можуть ці чинники виявитися лікувальними засобами в нашому сучасному суспільстві?



    - Звичайно. Річ у тім, що перераховані чинники - це наше місце існування та спосіб існування в ньому, і спільне використання цих чинників і є підтримкою життєдіяльності. Інша річ, що ми живемо під час інтенсивного використання наукових досягнень і сучасних технологій, велика частина населення зосереджена у великих промислових містах, де, погодьтеся, досить важко з чистим повітрям. Працююче населення «трохи сонця» може отримати лише дорогою на роботу (адже ввечері вже темно), а на роботу, як правило, ми вже не ходимо, а їздимо, тому з рухом теж не завжди складається.



    - Про відпочинок згадуємо, коли вже валимося від утоми...



    - Воду п'ємо - яка є, в кращому випадку, з кулерів. Про раціональне харчування й зовсім не йдеться. Де взяти екологічно чистий продукт, кулінарно його обробити й вчасно з'їсти? Тому, як тільки вдається вищеперераховані чинники збалансувати, вони відразу ж починають надавати терапевтичну (лікувальну) дію й, відповідно, впливають на тривалість та якість життя.



    - Чи може медична наука досягти того, аби людина була стійкою до хвороб?



    - Насправді, сучасна медицина семимильними кроками біжить уперед. Так, сьогодні можна за аналізом слини отримати свій геномний профіль і побачити ризики розвитку тих або інших захворювань у певному віці. Таким чином, розуміючи, що ризик розвитку захворювання досить великий, можна провести профілактичні заходи. Наприклад, знаючи, що в майбутньому людина буде страждати целіакією, можна зробити щеплення від цієї недуги, і вона ніколи не захворіє.



    У США проводять операції з видалення молочної залози в тому випадку, якщо є висока вірогідність захворювання раком молочної залози в майбутньому.



    Хочеться вірити, що наше суспільство оцінить переваги превентивної (профілактичної) медицини, а не лише боротиметься з наслідками хвороби й запущеними випадками.



    - Нагороди конкурсу «Панацея» - це визнання професіоналів, свідчення рівня якості. Сам фармацевтичний конкурс в Україні проводиться вже десять років. Яка церемонія вам запам'яталася найбільше?



    - Я добре пам'ятаю кожен рік, але особливо вразило мене нагородження торік... Переможцем однієї з номінацій на сцену ПК «Україна», не без допомоги, піднялася літня жінка, фармацевт, яка 55 років готувала ліки за індивідуальними прописами в аптеці Гаєвського в м. Одеса (заснована Гаєвським 1878 року). В аптеці пройшло її життя. Вся зала аплодувала їй стоячи, у людей на очах з'явилися сльози. Таке забути просто неможливо!


    Источник: Телекритика
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.