Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    ТРК «Україна» робит серіали про українців і для українців


    22 августа 2009 | Телевидение / Украина / На украинском языке | Добавил: Ольга Кравцова
    Віднедавна ТРК «Україна» постійно виходить на перші позиції в телевізійних рейтингах. Хоча сам собою цей факт, на нашу думку, не означає визнання якості каналу, але він примушує уважніше придивитися до змісту ефіру й того, що він пропонує своєму глядачеві. А пропонує він переважно шоу, серіали й політику. Соціальну відповідальність ТРК «України» її генеральний директор Вальдемар Дзики вбачає, передусім, у здатності реагувати на вимоги українського глядача, який «після роботи просто хоче відвернутися від своїх проблем». Мабуть, із цим можна було б посперечатися...

    Але, водночас, судячи зі слів пана Вальдемара, канал бере на себе важливу функцію зі створення українського «мильного» простору, тобто виробництва серіалів. Важливу, бо свої власні сльозливі теленовели «про українців і для українців» нам також потрібні. Адже ця прогалина в українському ефірі заповнюється не завжди якісними етюдами з абсолютно чужого життя. А ми хочемо нарешті побачити своє! Нехай це і не Бог зна' який інтелектуальний продукт, що розвиває наші уми, але, як талановито зазначив наш автор Сергій Грабовський, лише «Леся+Рома» заповнити цю нішу неспроможні. Саме цю ініціативу ТРК «України», як нам здається, вже можна вважати соціально відповідальною.

    На думку Вальдемара Дзики, вже за 3-4 роки на українському телебаченні буде вже значно більше українського продукту. «Це - питання часу», - говорить він. Шкода, що «питання Савіка» - актуальна нині тема - за підсумками нашої розмови з паном Дзики, поки що залишилося без відповіді.

    - Наближається новий телесезон. Щодо ТРК «України» він цікавий із декількох поглядів. По-перше, вибори, які вплинули на роботу всіх каналів, і в зв'язку з якими ви плануєте запустити спеціальні проекти. По-друге, ситуація, яка склалася навколо «Савік Шустер Студіос» (нині - «Савік Шустер Студіо»), і перспективи співпраці між ТРК «Україною» і продакшеном Савіка Шустера. І, по-третє, в сезоні, що минає, канал «Україна» досить високо підвищився за рейтинговими показниками. Якою буде подальша стратегія каналу в зв'язку з перерахованими трьома чинниками?

    - Ми прагнемо до того, щоб наші програми технологічно були найвищої якості. Зараз ми займаємося побудовою телеканалу. 40% роботи вже зроблено: за перші півтора року нам вдалося сконструювати нову мережу мовлення, змінити структуру деяких програм і оформлення ефіру. Інші 60% - стосуються технологій: ми будуємо нову будівлю, купуємо нове обладнання...

    Наш сьогоднішній пріоритет, який збережеться протягом наступних двох років - це виробництво. Згідно з нашими планами, телепродукти власного виробництва повинні становити 50-60% мовлення ТРК «Україна». Це будуть розважальні програми, різного роду серіали. Але. Тут виникає проблема нестачі на ринку молодих професійних сценаристів, режисерів, акторів. Тому формування необхідної бази професіоналів також входить до переліку наших завдань: протягом двох років ми будуватимемо власну виробничу структуру.

    Ми плануємо політичне шоу, яке вийде в ефір ближче до виборів. Спільно з нашими колегами з CNN і BBC було вибрано формат, який покликаний забезпечити прямий контакт між народом і політиками.

    Знімальна група мандруватиме великими містами України. Виборці зможуть ставити свої питання кандидатам. Ми готуємося випустити в ефір 10-12 програм.

    - Високі рейтингові показники - це, очевидно, привід не лише для радості, але й для того, щоб задуматися: а що бачить на екрані ваш глядач? Чи відчуваєте ви соціальну відповідальність перед українською аудиторією. І як це проявляється на екрані?

    - Відповідальність каналу перед аудиторією я, передусім, пов'язую з власним виробництвом. Ми повинні реагувати на вимоги українського глядача. А якщо продукт купований, він обов'язково повинен відповідати на внутрішні запити суспільства.

    На нашому каналі вже є ряд документальних проектів, які освітлюють різні сторони життя українців. Це програми «Критична точка», «Життєві сенсації», «Рикошет». Багато людей звертається в редакцію із питанням: «А чи можете ви реально допомогти?». Звичайно ж, ТБ не може виконувати завдання державних органів. Але те, що намагаються робити редактори «Критичної точки» - це висвітлювати актуальні проблеми. Буває так, що влада після нашої передачі звертає увагу на певні ситуації. Рівнобіжно ми продовжуємо будувати інформаційну службу, зокрема, залучаючи нових молодих журналістів.

    Зараз створюється сценарій нашого першого власного серіалу для жіночої аудиторії. Процес побудови власного продукту - тривалий і непростий. Бо діє такий механізм: коли в серіалі глядач бачить обличчя московських чи американських акторів, які йому добре знайомі, на такий продукт він відразу звертає увагу. Причому продукт цей може бути не найкращої якості, проте механізм спрацьовує. Запуск нашого жіночого серіалу відбудеться за рік. Подивимося, як він піде, як відреагує аудиторія. Паралельно вноситимемо в нього корективи. Надалі ми плануємо створити ще мінімально 2-3 серіали.

    Також цієї осені запускаємо виробництво великого розважального шоу за участю «зірок» і їхніх родин та невеликої програми формату «dating» (побачень).

    - Але все одно виходить формула із серіалів і шоу... А що-небудь серйозніше? Документальні серіали, пізнавальні передачі, програми для дітей...

    - «Україна» як загальнонаціональний родинний канал, повинен відповідати вимогам різних груп глядачів. Мережа не повинна бути заснована лише на одному жанрі. Тому в нас є політичні програми, а є - й футбол, жіночі серіали, програма для дітей. Ми дотримуватимемося різних напрямків, бо ми - не тематичний канал.

    Сам я із задоволенням дивлюся канали з документальним історичним кіно. Але кількість таких глядачів - мінімальна. А свою мережу ми будуємо за принципом того, що потрібно більшості глядачів. Так, дискурс на тему смаку існує: чому замість серйозних, добрих програм, які ставлять ряд актуальних питань, люди дивляться розважальні або «жовті» програми? Я б сказав так: зараз досить важкий для всіх час. Після роботи людям потрібен відпочинок, вони просто хочуть відійти від своїх проблем. Нехай це буде історія великого кохання, вікторина або розважальна програма. Бо завтра, о сьомій годині ранку знову почнеться реальне життя.

    - Але розважальні програми також бувають різні...

    - Наймудріший вибір - це вибір мого глядача. У той же час є питання якості. Розважальна програма може бути зроблена погано, а може бути - добре. Що ж до вибору жанрів, то вони відповідатимуть смакам наших глядачів. Наступного року на каналі «Новини», що входить до нашого медіа-холдингу, ми запускатимемо ряд серйозних передач: документалістику, розслідування, репортажі. Ми надамо вибір, а глядач нехай вирішує, що він хоче дивитися.

    - У вас є можливість спостерігати одночасно за розвитком польського та українського ТБ. В одному з інтерв'ю ви говорили про те, що тут, в Україні, у глядачів зовсім інші смаки та очікування. Що ви мали на увазі?

    - Так склалося, що багато які з телепродуктів приходять в Україну з Росії. Якщо подивитися статистику, то загальнонаціональні канали показують 60-70% купованого російського продукту. Це перша відмінність, оскільки в Польщі - багато американського продукту. Лише декілька років тому Польща почала динамічно розвивати власне виробництво, яке зараз наповнило ТВ-ринок. У цьому - друга відмінність.

    В Україні ми також повинні робити серіали про українців і для українців, розповідати історії, які будуть цікавими саме українському глядачеві. Зараз ТРК «Україна» якраз працює над цим. Гадаю, що через 3-4 роки на українському телебаченні буде вже значно більше українського продукту. Це - питання часу. Адже потенціал тут великий. Я завжди говорив, що Україна - це країна з безліччю талановитих людей. Тільки у них, на жаль, поки що небагато шансів для розвитку. Молода людина, якій 22-23 роки, говорить те ж саме, що в Польщі говорили 10 років тому: «Що мені тут робити? Якщо в мене буде можливість - поїду». Як я вже зазначав, ми створюємо команду з молодих людей. Молодь повинна відчути, що в них є добра робота, що їм є до чого прагнути, що тут, в Україні, можна створювати телебачення світового рівня. Часто українці вважають, що вони в певній мірі гірші, ніж інший світ. Є люди, які просто не вірять, що тут можна щось створювати. Часто складнощі, які виникають, вони пояснюють фразою: «Вальдемаре, чого ти хочеш? Це ж Україна...». Україна? Ось і чудово! Вперед! Створюйте якісне телебачення!

    Источник: Телекритика
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.