Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Підведено підсумки результатів впровадження автоматизованої інформаційної системи обліку мобільних терміналів (коди ІМЕІ) на території України у 2009 році


    4 декабря 2009 | Мобильная связь / На украинском языке / Украина / Пресс-релизы | Добавил: Сергей Никандров
    3 грудня 2009 року на черговому засіданні НКРЗ схвалено результати діяльності УДЦР щодо впровадження автоматизованої інформаційної системи обліку мобільних терміналів на території України та виконання вимог законодавства стосовно ввезення з-за кордону та реалізації радіоелектронних засобів, зокрема мобільних терміналів.

    «Впровадження ІСОМТ – це принципово новий підхід для України у розв’язанні проблеми „сірих” схем в імпорті і торгівлі мобільними терміналами, дієвий спосіб підвищення надходжень до Держбюджету України, сучасна технологія захисту українського споживача від неякісної продукції. І, мабуть, найголовніше – це виховання у наших суб’єктів господарювання поваги до законодавства» – наголосив начальник УДЦР Павло Слободянюк.

    Відповідно до рішення НКРЗ, робочою групою з вирішення технічних питань щодо функціонування інформаційної системи обліку мобільних телефонів (ІСОМТ) з використанням даних кодів ІМЕІ буде розглянуто питання щодо стану захисту інформації в узагальненій базі даних ІСОМТ.


    Додаткова інформація

    Основні результати впровадження автоматизованої інформаційної системи обліку мобільних терміналів на території України

    На виконання вимог законодавства, доручень Уряду і першого віце-Прем’єр-Міністра України та рішень НКРЗ у 2009 році Українським державним центром радіочастот розпочато створення автоматизованої інформаційної системи обліку мобільних терміналів на території України (ІСОМТ).

    Метою впровадження системи є забезпечення для пересічного громадянина України можливості придбавати та використовувати якісні, сертифіковані, безпечні мобільні телефони. Водночас - впровадження ІСОМТ повинно сприяти вирішенню проблему впорядкування ввезення з-за кордону та реалізації в Україні мобільних телефонів, суттєвому скороченню їх нелегального надходження на територію України.

    Перший етап створення цієї системи, основною складовою частиною якої є узагальнена база даних кодів ІМЕІ мобільних телефонів, було завершено 29 травня введенням її у промислову експлуатацію. Впровадження ІСОМТ – це принципово новий підхід для України у розв’язанні проблеми „сірих” схем в імпорті і торгівлі мобільними терміналами, дієвий спосіб підвищення надходжень до Держбюджету України, сучасна технологія захисту українського споживача від неякісної продукції І мабуть найголовніше - це виховання у наших суб’єктів господарювання поваги до законодавства.

    Зі створенням першої черги ІСОМТ завершено наступні етапи.

    створено підсистему автоматизованого введення та обробки заяв про надання дозволу та формування відповідних дозволів на ввезення з-за кордону РЕЗ;

    створено підсистему ведення та керування реєстром кодів IMEI мобільних терміналів (узагальнена база даних кодів ІМЕІ) у складі ІСОМТ у т.ч. ведення та керування списками „білих”, „сірих” та „чорних” кодів ІМЕІ мобільних терміналів;

    створено підсистему надання інформації про статус IMEI мобільного терміналу за запитом, що надходить із зовнішніх підсистем. З вводом у промислову експлуатацію ІСОМТ забезпечена можливість безкоштовно надання інформації про статус коду ІМЕІ як за допомогою відправлення СМС на номер 307, так і через інтернет на сайті УДЦР

    створено Комплексну системи захисту інформації (КСЗІ) автоматизованої інформаційної системи обліку мобільних терміналів на території України (ІСОМТ), з проведенням державної експертизи КСЗІ. Система має високу ступінь захисту від зовнішнього втручання, що підтверджується атестатом відповідності на комплексну систему захисту інформації цієї системи.

    за тимчасовою схемою з використанням окремого захищеного каналу організовано обмін інформацією від УДЦР стосовно надання дозволів на ввезення РЕЗ у вигляді уніфікованого електронного дозвільного документу у бік Держмитслужби України.

    У процесі впровадження системи вдалося встановити плідну співпрацю між УДЦР та Держмитслужбою. З 1 вересня введено в промислову експлуатацію і постійно діє прямий канал передачі уніфікованих електронних дозвільних документів від УДЦР до Держмитслужби. Формат уніфікованого електронного дозвільного документа офіційно погоджено з Держмитслужбою України Дані електронних дозволів заносяться до системи Держмитслужби, яка не дозволяє оформити митну декларацію без цього дозволу. При цьому забезпечено достатній рівень захисту інформації, що передається: апаратний захист каналу, захист інформації електронним цифровим підписом.

    Внесення кодів ІМЕІ за заявами імпортерів, як це передбачено законодавством, здійснюється лише за підтвердженням ввезення дозволеної партії терміналів митною декларацією. На сьогодні проводяться роботи щодо забезпечення передачі від Держмитслужби до УДЦР витягу з електронної митної декларації, і друга черга системи дозволить цю декларацію враховувати в ІСОМТ і використовувати її при внесенні кодів ІМЕІ до бази даних. Найближчим часом намічено розпочати тестовий обмін інформацією в цьому напрямку.

    Кожна дія оператора системи реєструється в системі, а її автентичність підтверджується ЕЦП і після чого жодної зміни до любого документу оператор внести не може. В УДЦР розроблено порядок внесення кодів ІМЕІ терміналів до узагальненої бази даних, який визначає адміністративні засоби збереження та унеможливлення спотворення інформації при введенні до узагальненої бази даних та обліку кодів ІМЕІ терміналів, який введено в дію відповідним наказом УДЦР.

    Починаючи з 15.11.09 на виконання рішення НКРЗ від 29.10.09 №1722 УДЦР розпочав обмін переліками списків ІМЕІ з операторами мобільного зв‘язку стандарту GSM, формування та передачу операторам так званого „сірого списку” – перелік кодів ІМЕІ мобільних телефонів, що підключились до мереж операторів після 01.09.09 але законне походження в Україні та законна реалізація яких не підтверджені. Станом на 30.11.09 загальний сірий список складає понад 1 млн. 305 тис. кодів ІМЕІ. Зроблено три ітерації обміну кодами ІМЕІ. Станом на 15.11.09 „сірий список” складав 1 млн.119 тис. кодів ІМЕІ, станом на 25.11.09 – приріст „сірого списку” склав біля 200 тис. кодів ІМЕІ, що з одного боку вказує на можливу помилку операторів при першій обробці та поданні даних до УДЦР через відсутність EIR. З іншого боку значне зменшення „сірого списку” також свідчить про поступову стабілізацію та легалізацію ринку продаж мобільних терміналів, особливо з огляду на значне зростання їх ввезення у третьому кварталі цього року.

    Впровадження першої черги ІСОМТ дозволило в значній мірі вирішити поставлену мету: кількість контрабандних мобільних телефонів на Українському ринку скоротилася з 85 – 92 % у попередні роки до 10 – 12% за останні місяці. Так УДЦР з використанням ІСОМТ станом на 01.12.09 видано дозволів на ввезення з-за кордону 4 млн. 011 тис. РЕЗ, у тому числі 3 млн. 807 тис. мобільних терміналів, що майже у 4 рази більше, ніж у 2008 році.

    За даними Держмитслужби за 10 місяців 2009 року ввезено 2567 тис. терміналів проти 604 тис. у минулому році, від імпорту терміналів надійшло 333 млн. 500 тис. грн., що на 284 млн. грн. більше аналогічного періоду минулого року, або майже в 7 разів.

    Источник: Прес група НКРЗ
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.