Навигация

Популярные статьи

Авторские и переводные статьи

Пресс-релизы

Регистрация на сайте


Опрос
Какие телеканалы вы смотрите чаще?







Відбулося жовтневе засідання Громадської ради при Національній раді


30 октября 2010 | Телекоммуникации / На украинском языке / Украина / Пресс-релизы | Добавил: Сергей Никандров
Відбулося жовтневе засідання Громадської ради при Національній раді


УКРАЇНА

НАЦІОНАЛЬНА РАДА УКРАЇНИ
З ПИТАНЬ ТЕЛЕБАЧЕННЯ І РАДІОМОВЛЕННЯ
ПРЕС-СЛУЖБА


вул. Прорізна, 2, м. Київ, 01601, т/ф.: 278-75-75,
www.nrada.gov.ua, E-mail: pressa@nrada.gov.ua


№ 347 від 29 жовтня 2010 р.

Повідомлення для ЗМІ

28 жовтня 2010 року традиційно в останній четвер місяця на засідання зібралася Громадська рада, на якій було розглянуто найгостріші проблеми українського телерадіопростору та висловлено рекомендації щодо їх вирішення.

Цього разу на порядку денному стояли питання щодо впровадження системи Суспільного мовлення в Україні, ситуації, що склалася навколо ТВі та «5 каналу», покращення культури мови в телеефірі та проблем авторського права. Також обговорювалися організаційні моменти щодо підготовки симпозіуму «Інформаційне суспільство».

Громадська рада провела своє засідання майже в повному складі. Були присутні І. Розкладай, В. Самохвалов, О. Макарський, А. Рудницька, П. Моїсеєв, А. Соломаха, В. Іванов, О. Фіалко, О. Безгін, Т. Котюжинська, О. Приходько, О. Зеленська та запрошені експерти.

Засідання розпочалося з розгляду питання про впровадження Суспільного мовлення в Україні. Така система дозволить каналам стати загальносуспільною власністю та виключить можливість їхньої приватизації. Відповідно програмна політика каналів зорієнтується на якнайширше задоволення інформаційних потреб громадян, незалежно від поглядів того чи іншого органу державної влади, політичної сили або іншої групи впливу.

Система Суспільного мовлення є невід’ємним атрибутом демократичного суспільства і необхідна для того, щоб належним чином інтегруватися в європейський телерадіопростір. З огляду на це, Громадська рада пропонує Національній раді ініціювати публічне обговорення разом з відповідними експертами, на якому в повному обсязі можна розглянути проект Закону України „Про суспільне мовлення» та внести до нього пропозиції.

Жваві дискусії викликала тема стосовно ТВі та «5 каналу». Усі присутні зійшлися на тому, що питання, яке набуло широкого розголосу, не так просто вирішити. Обговорення супроводжувалися цілою низкою запитань без відповідей.

Заступник голови Національної ради, Лариса Мудрак підвела підсумки дискусії: «Повторний конкурс – це єдиний шлях, на який свого часу погоджувалися компанії, коли ще тривали судові процеси. Всі говорили про те, що це єдиний компромісний вихід. На одному із засідань ми вирішили, що готові до повторного конкурсу і заявили про це публічно після рішення суду. Це наше бажання посприяти компаніям ТВі та «5 канал» у вирішенні цього непростого питання»

Однак за домовленостями «Женева – 2006» Україна зобов’язалася з 1 січня 2010 року не проводити конкурсів на аналогові частоти, оскільки вже розпочато процес упровадження цифрового телебачення. Лист Національної ради до Кабінету Міністрів України з проханням дозволити проведення повторного конкурсу був надісланий ще місяць тому. Отже, треба чекати відповіді.

Далі Громадська рада висловила занепокоєння культурою мови в ефірі телерадіоканалів. Оскільки це питання неможливо врегулювати відповідно до нинішнього законодавства, Національна рада намагатиметься привернути увагу телеканалів і журналістів до цієї проблеми та закличе їх уважніше відстежувати мовні неточності в ефірі.

Наступний рік обіцяє бути плідним у контексті роботи Національної ради. Це викликано тим, що Президент України оголосив 2011 – « Роком інформаційного суспільства». З огляду на це, Національна рада всіляко долучатиметься до організації запланованого симпозіуму «Інформаційне суспільство» і разом із громадськістю намагатиметься провести семінар на тему впровадження цифрового мовлення в Україні.

Під час засідання особливу увагу привернуло обговорення проектів законів щодо захисту авторського права. Запрошена на Громадську раду медіа-експерт, генеральний директор всеукраїнської громадської організації «Сінема» Вікторія Прожеп’юрко розповіла про те, що телерадіокомпанії грубо порушують авторські права під час використання аудіовізуальних творів у частині сплати гонорарів. Українські автори опинилися у залежному становищі, оскільки їх змушують укладати невигідні для них угоди. Творчі колективи з часом втрачають мотивацію створювати новий і якісний продукт, оскільки їхня праця оплачується неналежним чином.

Вирішення цього питання не входить до безпосередньої компетенції Національної ради. Однак існує об’єктивна необхідність пришвидшити його врегулювання. Тому Національна рада не стоїть осторонь цих процесів. До прикладу, нещодавно на сайті регуляторного органу оприлюднено рекомендацію керівникам телерадіоорганізацій щодо дотримання Закону України «Про авторське право і суміжні права», а саме статті 17 щодо обов’язковості виплати авторам аудіовізуальних творів справедливої винагороди за кожне публічне сповіщення.

Громадська рада вирішила присвятити наступне засідання саме темі авторського права в Україні. Планується запросити всі причетні до цього питання сторони (представників телеканалів, продюсерів, творчі колективи) на відкрите обговорення.

Наступне засідання Громадської ради планується провести останнього четверга листопада.


Прес-служба Національної ради


Источник: Прес-служба Національної ради з питань телебачення і радіомовлення
Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

Другие новости по теме:


 



Телепрограммы для газет и сайтов.
25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

Форум

Фоторепортажи

Авторская музыка

Погода

Афиша

Кастинги и контакты ТВ шоу

On-line TV

Партнеры

Друзья

Реклама

Статистика
Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.