Навигация

Популярные статьи
  • «Site Ok‎»: Ваш надежный партнер в продвижении и раскрутке сайтов
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Комітет з питань свободи слова та інформації вважає, що НЕК і Нацрада втручаються в редакційну політику ТРК


    22 января 2009 | Телевидение / Украина / На украинском языке | Добавил: Степан Сергеев
    На черговому засіданні парламентського комітету з питань свободи слова та інформації депутати розглянули питання про рішення Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі та рекомендації Нацради з питань телебачення і радіомовлення телеканалам з приводу окремих популярних програм. Після тривалої дискусії, в якій взяли участь народні депутати, представники телеканалів, голова НЕК Василь Костицький, члени комітету одноголосно прийняли рішення, в якому зазначили: «Звернути увагу НЕК та Нацради, що рішення комісії та рекомендації Нацради, адресовані ТРК з переліками програм, від показу яких, як вважає комісія, слід утриматися, мають ознаки втручання у редакційну політику телекомпаній, що є неприпустимим із точки зору забезпечення конституційного принципу свободи слова та чинного законодавства, що регулює правовідносини в інформаційній сфері».

    Під час обговорення деяких експертних висновків Національної комісії з питань захисту суспільної моралі, голова комітету Ганна Герман зауважила: ніхто не має права диктувати телеканалам, чи можна їм говорити, що українська влада бездарна, бо це можна розцінювати як політичну цензуру. Вона також вважає, що висновки НЕК повинні виноситися на обговорення, щоб у дискусії взяли участь широкі кола громадськості. «Ми би тоді підказали членам комісії, що таке свобода слова, а що таке політична цензура», – сказала Ганна Герман. На її думку, такі рекомендації НЕК є інструментом для Нацради, «щоби взяти на гачок телерадіоорганізації та пресу».

    Одразу кілька членів комітету підкреслили: якщо стоятиме питання вибору свободи слова чи діяльності комісії, вони виступатимуть за ліквідацію цього державного органу. Секретар комітету Юрій Стець вважає, що деякі експертні висновки суперечать журналістським стандартам, зокрема щодо подачі двох точок зору. «Виходить, якщо друга точка зору критикуватиме владу, то це неприпустимо давати в ефір. А друга точка зору може бути й надто радикальна, якщо запитати у Вітренко», – сказав він.

    Коли пану Костицькому закинули, що комісія не робить експертних висновків щодо деяких висловлювань державних осіб, він відповів, що згідно з законом експертні висновки надаються стосовно продукції, а не осіб. «НЕК не має повноважень забороняти, припиняти чи не дозволяти. Ми навіть цього не рекомендуємо. Ми звертаємося до регуляторних органів (Нацрада, Мін’юст, Держтелерадіо та ін.) із проханням звернути увагу. Єдиний виняток тут складає продукція еротичного та сексуального характеру. Тут НЕК може давати дозволи на продаж або трансляцію продукції такого плану», – сказав Василь Костицький.

    Стосовно програми «Свідок», про яку також ішлося в рішенні НЕК, виконавчий продюсер НТН Олександр Мельничук зазначив: можливо, хтось у ній бачить технологію скоєння злочину, а хтось – технологію його розкриття. «“Свідок” потрібно сприймати як інформаційну програму, яка постійно розвивається. 1 листопада у нас розпочався новий сезон, у якому ми намагаємося чітко розділяти всю інформацію, яка надходить протягом дня. Тобто в ранкових чи денних випусках ніколи не були сцен жорстокості чи насилля, все, що може найбільше шокувати, – то це дорожньо-транспортні пригоди. Всі чотири випуски є різними», – запевнив Мельничук

    Юрист Нового каналу Катерина Мороз висловила впевненість, що гумористична програма Comedy Club не може зашкодити дітям. «Відсутність критеріїв експертної оцінки телерадіопродукції ускладнює роботу телеканалів», – зауважила юрист.

    Генеральний продюсер ЗАТ «Телеодин» Валентин Коваль вважає, що мультсеріал «Сімпсони» незаслужено потрапив «під роздачу» НЕК та Нацради. «В інших країнах його ставлять у недільний пройм о 19-й вечора», – сказав він.

    Своїм рішенням комітет доручив підкомітетам із питань телебачення і радіомовлення, друкованих ЗМІ та інтернету налагодити конструктивну співпрацю з НЕК. Крім того, члени комітету додали до рішення два пункти, запропоновані Андрієм Шевченком. Комітет попросив Нацкомісію оприлюднити критерії експертної оцінки продукції ЗМІ та залучати ЗМІ до засідань комісії та Нацради, під час яких обговорюватимуться питання, пов’язані з цими засобами масової інформації.

    Світлана Остапа

    Источник: Телекритика
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.