Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Загальнонаціональні телеканали формально виконують умови ліцензії в частині дитячих програм


    6 марта 2012 | Новости / Телевидение | Добавил: Елена Ленова
    Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 6 березня ухвалила рекомендації щодо здійснення мовлення, розрахованого на дитячу аудиторію. Таке рішення було прийняте за результатами перевірок загальнонаціональних телеканалів ICTV, «Інтер», НТН, Новий канал, «1+1», ТЕТ, Перший національний і «Україна».

    Нагадаємо, що позапланові перевірки каналів на предмет дитячого мовлення Нацрада призначила 18 січня за результатами попередніх моніторингів.

    Як доповіла на засіданні заступник голови Нацради Лариси Мудрак, перевірки проходили з 2 по 24 лютого і встановили, що більшість телеканалів дотримується зазначених у ліцензіях обсягів дитячих програм. В ефірі лише ICTV і Нового каналу зафіксовано незначне зменшення. Однак дитячі програми часто транслюються в той час, коли діти ще сплять.

    Ситуація, зі слів пані Мудрак, на каналах наступна:

    ICTV за ліцензією має 1 годину дитячих програм на добу, фактичний обсяг становить 45 хвилин на добу. В ефір о 5:41 виходить програма «Світанок», що складається з відбивок і трансляції мультфільмів.

    «Інтер» за ліцензією має 2 години, фактично - 2 години 42 хвилини. В ефірі з 5:42 до 7:26 транслюється мультсеріал «Маша и Медведь», а також інтелектуальна програма «Найрозумніший».

    НТН за ліцензією має 30 хвилин, фактично - 36 хвилин. В ефір о 6:15 виходить програма «Уроки тітоньки Сови» вітчизняного виробництва.

    Новий канал за ліцензією має 1 годину, фактично - 47 хвилин. В ефір з 6:25 до 7:11 виходять мультфільми «Назад у майбутнє» і «Джуманджі» у складі програми Kids Time.

    «1+1» по буднях за ліцензією і фактично має 25 хвилин дитячих програм на добу. В ефір о 7:15 виходить програма «Маріччин кінозал», що складається з підводок ведучої та трансляції мультфільмів. По вихідних за ліцензією і фактично канал має 50 хвилин дитячих програм на добу. В ефір виходить знову-таки «Маріччин кінозал» - о 4:25 і 10:09.

    ТЕТ за ліцензією має 1 годину 30 хвилин, фактично - 1 годину 47 хвилин. В ефір виходять програми іноземного виробництва «Дізнайся як» (о 6:00), «Телепузики» (о 7:06), «Малята-двійнята» (о 7:35), а також програма власного виробництва «Мультик з Лунтиком» (о 8:28).

    Національна телекомпанія України (Перший національний) за ліцензією має 1 годину 55 хвилин, фактично - 2 години 59 хвилин. В ефірі транслюються протягом дня мультсеріал «Каспер» і художні фільми «Увага, черепаха» і «Казка мандрів».

    «Україна» за ліцензією і фактично має 1 годину 29 хвилин дитячих програм на добу. В ефірі о 5:25 транслюється програма власного виробництва «Срібний апельсин», до складу якої входить трансляція мультфільмів.

    Таким чином, резюмувала Лариса Мудрак, 33% від загального обсягу дитячого мовлення телеканалів становлять «складені» дитячі програми, до змісту яких включено фільмопоказ, 22% - художні фільми, розраховані на дитячу аудиторію, 19% - мультфільми для дітей, 17% - дитячі програми просвітницького характеру та 9% - розважальні дитячі програми.

    «Жанрова і тематична різноманітність дитячих програм обмежена. А час, скажемо так, не дуже дитячий», - зауважила заступник голови Нацради і додала, звертаючись до представників телеканалів: «Ви виконуєте умови ліцензії, як - ми чуємо».

    Відтак, регуляторний орган, керуючись ст. 13, ч. 2 ст. 17, ч. 1 статті 22 закону про Нацраду, вирішив:

    1. Рекомендувати телерадіоорганізаціям розповсюджувати програми (передачі), розраховані на дитячу аудиторію, у добовому відрізку з 06 до 22 години, за винятком телерадіоорганізацій, що мають формат дитячого каналу мовлення.

    2. Позначати в розкладі програм телерадіоорганізацій час трансляції програм (передач), розрахованих на дитячу аудиторію.

    3. Утриматися від трансляції програм (передач), спрямованих на дитячу аудиторію, перед або/та після програм (передач) виключно для повнолітніх (які можуть мати сцени з обмеженим ступенем насильства та жорстокості (бійки, застосування зброї без надмірного кровопролиття, нещасні випадки та катастрофи)).

    4. Аудіовізуальні твори, спрямовані на дитячу аудиторію, розповсюджувати з дотриманням вимог Закону України «Про авторське право і суміжні права».

    Голова Нацради Володимир Манжосов наголосив, що рішення має рекомендаційний характер. «Але ми будемо вітати, якщо ви звітуватимете про виконання рекомендацій», - додав він.

    Перший заступник голови Нацради Оксана Головатенко заявила, що регулятор готовий зустрітися з керівниками телеканалів, щоб обговорити подальші дії для поліпшення дитячого мовлення.

    Вона також повідомила, що Нацрада повертається до розробки положення про регулювання дитячого мовлення. «Ми найближчим часом чітко визначимо, що таке дитяче мовлення, і зареєструємо цей документ у Мін'юсті. Через два місяці буде знову перевірка. Тож ми вас наполегливо просимо переглянути сітки і знайти найбільш прийнятне місце для дитячих програм», - зазначила пані Головатенко.

    Нагадаємо, Нацрада розробила проект «Положення про регулювання дитячого мовлення в Україні» і винесла його на громадське обговорення ще 7 липня 2011 року. Після цього до регулятора надійшли зауваження Незалежної асоціації телерадіомовників, яка визнала документ незадовільним і таким, що потребує повторної розробки. Лариса Мудрак нині під час засідання запевнила, що вже завтра, 7 березня, положення знову винесуть на громадське обговорення і через місяць подаватимуть на реєстрацію до Мін'юсту.

    Источник: telekritika.ua
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.