Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Зміна «варти» на «1+1»: крок вперед чи біг на місці?


    10 июля 2009 | Телевидение / Украина / На украинском языке | Добавил: Ольга Кравцова
    Чи можливе зі зміною власників повернення «Плюсів» до «старого» формату?

    3 липня медіакорпорація Central European Media Enterprises Ltd. (CME) оголосила інформацію про укладання угоди з Ігорем Коломойським. За умовами угоди, пан Коломойський одержує 49% українських активів СМЕ за 100 млн. доларів готівкою й 100% акцій телеканалу ТЕТ, що буде інтегрований до групи «1+1».

    Чергова зміна власників на «1+1» нас цікавить з погляду нового якісного наповнення каналу. Адже в 90-х, коли Олександр Роднянський заснував канал, він був одним із небагатьох проукраїнських засобів масової інформації. Тоді навіть телереклама українською мовою, що вперше з'явилася саме на «1+1», була чимось дивовижним і різала слух. На жаль, поступово канал зовсім відійшов від свого первісного формату, віддавши перевагу милу й «чорнусі», а традиційно сильне (ще починаючи з «Післямови» теперішнього генерального директора групи компаній «1+1» Олександра Ткаченка) політичне аналітичне мовлення ліквідував зовсім. Але очікування нових власників не виправдалися (за рейтинговими показниками канал скотився з другого на четверте місце), а український глядач, можна сказати, залишився ні з чим. Його позбавили якісного українського телебачення, залишивши сам-на-сам з телебаченням, зосередженим лише на комерції, й ніколи - на смислах. Перехід «1+1» у володіння Ігоря Коломойского виллється в низку змін в ефірі «Плюсів». Про це вже заявив новий хазяїн. Чи можливо, що зміна власника (перехід від великої іноземної медійної корпорації до українського капіталу) передвіщає якісні зміни на каналі, пов'язані з дійсним поверненням до українського глядача?

    Очікується, що трансакція буде завершена до кінця третього кварталу 2009 р., після чого співвласник Приватбанку протягом року може скористатися опціоном на покупку решти 51% групи за 300 млн. доларів. «Це виключно бізнес-інвестиція. Ми віримо в потенціал нашого медіа-ринку та його великі можливості», - заявив Ігор Коломойський в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна. За словами нового власника «плюсів», зміна керівництва телекомпанії до його планів не входить. Головне завдання, поставлене перед колективом, - виведення каналу в лідери на українському телеринку. Слід зазначити, що зараз «Плюси» далекі від поставлених цілей пана Коломойського... Утім, про все по черзі.

    Нагадаємо, що торік корпорація СМЕ викупила у Роднянського й Фуксмана останні 40% акцій «1+1» та стала повноправним власником українського телеканалу. Саме ця подія стала певною точкою відліку падіння «другої кнопки» українського телебачення. Прихід нової команди ознаменував собою кардинальну зміну курсу розвитку каналу й повне «зачищення» старих кадрів, мовляв, не формат. Були задані й виведені більш «форматні обличчя» та критерії створення новин, так називані шість «С» (скандали, секс, сенсації, смерть, страх, сміх) і один «Г» (гроші). Новини номер один - ТСН перетворилися на певні кримінальні зведення з жовтуватим душком і нудотно-кривавим присмаком. В ефірі «оновленого» телеканалу в сотий раз прокручуються серіали 90-х, починаючи з «Беверлі-Гіллз» і «Району Мелроуз» до «Усі жінки - відьми» й інших дурниць. Невже саме такого формату потребує сучасний українець? Невже це і є «кардинальна» реформація ефіру? І, головне, куди приведе ця реформація?

    Борис Фуксман у інтерв'ю «Коммерсанту» називає кілька причин того, чому «1+1» сьогодні втрачає позиції: «Усе погане, що було зроблене за цей час з каналом, відбулося через непрофесіоналізм, нерозуміння українського телевізійного ринку, відсутність відчуття локальної ситуації».

    Телеканал «1+1» створювався 1995 р. як перший проукраїнський канал, завданням якого, в першу чергу, був діалог з аудиторією, спроба відповідати на її життєво важливі питання, проблеми. Аудиторія знала не просто в обличчя журналістів, а за іменами - кожний мав своїх «улюбленців», заради яких щовечора вмикалися сотні тисяч блакитних екранів у всій Україні. Відмовившись від дійсно серйозного суспільно-політичного мовлення, взявши курс винятково на «разважайлівку», канал утратив своє «обличчя» й у прямому, й у переносному сенсі. «Те, що відбувається на каналі зараз, мені самому неприємно. Так, мені часом здається, що зберегти «Плюси» в тому вигляді, в якому вони існували, було простіше, ніж радикально їх змінювати. Але з каналу вирішили зробити ефективний інструмент споживчого ринку. Телеканалу поставили мету зняти максимальну частку рекламного ринку з відповідним результатом, що не вселяє оптимізму», - поділився своїми міркуваннями щодо телеканалу «1+1» Олександр Роднянський в інтерв'ю виданню «Коммерсант».

    Сьогодні, дійсно, багатьох дуже цікавить доля «Плюсів», тому що це свого роду епохальний канал, що дав старт новому поколінню українського телебачення. Перехід «Плюсів» у руки нового власника - це можливість «другого шансу». Коломойський забезпечить студії приплив нових інвестицій, капіталу, можливість створення нових проектів для телеефіру. Каналу зараз явно не вистачає головного - припливу креативної складової, й цю проблему виключно грошима не вирішити.

    Олександр Ткаченко про новий сезон у ефірі «1+1» «Экономическим известиям»: «Зараз йдуть зйомки одного українського серіалу, до кінця осені запустимо ще один. Також ми знімаємо кілька розважальних власних програм, і будуть одна-дві програми, скажімо так, публіцистичного жанру. Тобто в новому сезоні у нас буде достатня кількість власного продукту. Ми вважаємо, щоб зменшити залежність від російського імпорту, треба розвивати власне виробництво україномовного продукту. Лише це в довгостроковій перспективі дозволить каналам міцно стояти на ногах. Крім того, у каналів групи «1+1» є все необхідне для того, щоб і зрости в рейтингах, і поліпшити свої фінансові показники, - сформована нова група талановитих людей, яких уже можна назвати командою». Ну що ж, подивимося...

    Цього тижня в ЗМІ також промайнули чутки про поновлення політичного мовлення в новому сезоні на «Плюсах». Можливо, цей проект стане альтернативою формату суспільно-політичних шоу, запропонованих багатьма каналами.

    «День» поцікавився думкою щодо прогнозів подальшого розвитку «Студії «1+1». Зокрема, які можливі зміни очікуються в зв'язку зі зміною власника, яким може бути нове політичне мовлення на каналі, чи можливе повернення «Плюсів» до «формату Роднянського»?

    Юрій МАКАРОВ, шеф-редактор журналу «Український тиждень», представник «старої гвардії» «Плюсів»:

    - Щоб повернути «1+1» до формату Роднянського, потрібен, як мінімум, сам Роднянський. Що стосується прогнозів, то тут дуже важко сказати щось конкретне. «1+1» із самого початку позиціонував себе як точка контакту з аудиторією. Особисто для мене такий формат і є справжнім телебаченням. Говорять, що є ще й інші формати ТБ, теж ефективні, але я таких не зустрічав, можливо, я чого не знаю чи не розумію. Я вважаю, що нова політична платформа в ефірі «Плюсів», можливо, й з'явиться. Політичні програми все-таки є непоганим джерелом доходів...

    Леся САКАДА-ОСТРОВСЬКА, журналістка, представниця «старої гвардії» «1+1»:

    - Нічого не зміниться. На каналі залишається попереднє керівництво. І криза. Зараз нам обіцяють щось нове, але я зовсім цьому не вірю. Ті нові проекти, про які я читала, мені зовсім не здаються цікавими, або креативними. Українське телебачення - це телебачення куплених форматів, тому потрібне щось оригінальне, неординарне, вітер супероригінальних ідей. Тоді не доведеться витрачати великі кошти на купівлю форматів. Я на ці ідеї дуже чекаю. Я вболіваю за «плюси» і мрію про те, щоб вони знову стали першими. Колись «1+1» позиціонувався як національно-буржуазний канал, можна сказати, з національною свідомістю та дуже буржуазною картинкою, капіталовкладеннями в продукт. Потім канал від цього відійшов. Щось там весь час не клеїться останніми роками... Жодного приводу для захвату останнім часом я на каналі не бачила. Щодо політичного мовлення, то, можливо, в ньому будуть задіяні Віталій Гайдукевич, Наталя Мосейчук. А взагалі я вважаю, що політику треба поступово забувати. І остаточну крапку майданівському натхненню й верховенству політики поставлять майбутні президентські вибори. Тоді політики підуть у небуття, але, можливо, на екрані з'явиться культура... Такими є мої упередження.


    Діана ДУЦИК, заступник директора Могилянської школи журналістики:

    - Я вважаю, що повернення до формату Роднянського на «1+1» точно не буде. Зараз канал уже почав нові зміни, цілком відмовившись від низки політичних програм. Зараз на першому плані в каналу - розважання аудиторії. Звісно, не можна сказати, як позначиться на політиці каналу те, що ним керує Ігорь Коломойський. Надто вже велика спокуса скористатися цією владою під час виборних перегонів. Я думаю, що це ми зможемо побачити вже на початку осені - й те, як і в який бік зміниться чи залишиться колишнім канал і як впливатиме пан Коломойський на «Плюси». Мені здається, зараз телеканал має чітко усвідомити для себе, яку нішу він збирається зайняти на вітчизняному медіа-ринку, й рухатися до цієї мети.


    Михайлина СКОРИК, член комітету Київської незалежної медіа-профспілки:

    - «Студія «1+1» зараз переживає глибоку творчу й матеріальну кризу, що досить негативно позначилася на позиціях каналу в українському медіа-просторі. «Друга кнопка» втратила лідерські позиції. Повернути їх буде дуже важко, особливо на тлі динамічного розвитку, наприклад, телеканалу СТБ, що вже тривалий час працює й системно інвестує в програми власного виробництва. Зміна власника, можливо, зможе оздоровити ситуацію на каналі, бо тривала кількарічна війна була однією з причин кризи. Фактично, в каналу не було одного центру ухвалення рішень. Тепер, напевно, він уже буде.

    Політичне мовлення, як правило, дає високі рейтинги, тому в його поновленні на каналі, що претендує бути лідером, нічого незвичайного немає. З іншого боку, напередодні виборів в Україні політичні формати люблять створювати спеціально під тіньові чи легальні політичні бюджети, щоб простіше залучати гроші штабів кандидатів. Сподіваюся, що менеджмент «1+1» має інші амбіції.

    Повернення до формату Роднянського неможливе, до того ж, і при ньому канал теж був дуже різним. Змінилися люди, час, колектив студії за останні три роки оновився на 70%. Перед журналістами сьогодні ставлять зовсім інші завдання. Ставку зроблено не на монолітний креативний творчий колектив, як було раніше, а на низку продакшн-студий, що виготовляють потрібний каналу продукт.


    Думаю, в новому сезоні на «1+1» ми побачимо програми, виткані з комерційних рубрик, а також перші результати творчого пошуку нової команди. Я сподіваюся, що надалі цей пошук триватиме.

    Источник: Телекритика
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.