Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Оновлені «Гроші» на «1+1» змусили згадати найкращі часи програми


    11 сентября 2012 | На телеэкране / На украинском языке / Украина | Добавил: Kravtsova Olga
    Оновлені «Гроші» на «1+1» змусили згадати найкращі часи програми, коли кожне розслідування її авторів ставало резонансним, а за деякими з них кримінальні справи таки порушувалися

    І настало велике свято для всіх шанувальників безстрашного красеня Жана Новосельцева - 5 вересня він знову вийшов в ефір у ролі автора та ведучого. Цього разу - в оновленому (точніше, відновленому) проекті економічних розслідувань «Гроші». Невідомо, скільки жінок уже давно закохалося в харизматичного автора багатьох резонансних розслідувань на каналі «1+1», але після 5 вересня їх напевно стане ще більше. Передусім серед тих, для кого сюжет про їхню особисту біду, показаний на великому телеканалі, - єдина надія домогтися справедливості, коли всі кола судового пекла вже безрезультатно пройдено. У дужках зауважу: існуючи в умовах вимушеної таблоїдизації, журналісти «Плюсів» зуміли зробити собі репутацію на розслідуваннях, які не закінчуються випуском в ефір смаженого факту. Вони роблять усе можливе, аби домогтися реальної справедливості для своїх героїв. Це дуже погано характеризує три основні гілки влади в країні, проте викликає величезну симпатію так званих простих людей. Які, може, й плюються, коли дивляться новини на телеканалах, але водночас і захоплюються сміливістю журналістів, котрі добиваються реальних результатів.



    Програма «Гроші», як і «Особистий рахунок», що його вів Жан Новосельцев, завжди намагалася бути в центрі «скандалів, інтриг, розслідувань» (хто забув, це слоган ще однієї програми розслідувань - «Максимум в Україні»). Проте, на відміну від переважно жовтого контенту, за який відповідає Олександр Ільїних на ICTV відповідно до формату імені Гліба П'яних на НТВ, у «Грошах», попри певні елементи інфотейнменту, йдеться переважно про серйозні проблеми суспільства.



    Приміром, у першому випуску нового сезону журналісти «Грошей» дослідили, в яких нелюдських умовах тренувалися українські олімпійці і як держава «віддячила» їм за перемоги в Лондоні. Нічого нового, на перший погляд, глядачеві не показали. Адже проблеми олімпійських баз, точніше, їхньої відсутності, взяв до серця навіть прем'єр Микола Азаров. Він пообіцяв усе швиденько налагодити, і ці обіцянки радо ретранслювали всі провладні канали. Але диявол, як відомо, ховається в деталях. Журналісти «Грошей» саме й відшукали ці деталі, які не можуть не шокувати. Приміром, метальник списа змушений, аби якось прожити, працювати сторожем. Або ж «Гроші» показали надзвичайно промовисті кадри з олімпійською чемпіонкою Яною Шемякіною. Вона дуже тішилася, коли рідне місто Львів подарувало їй за перемогу квартиру, але що це за квартира! На околиці Львова, страхітливо занедбана. Як з'ясували автори сюжету, місто вже три роки не може нікому її продати. Хоча автомобіль, китайський «джилі», чемпіонці таки довелося взяти. Абсолютно відвертими були й синхрони тренерів збірної України з плавання та легкої атлетики. Один констатував зникнення плавання як виду спорту, другий розповів, що його як старшого тренера не включили до списку нагороджених. Очевидно, що цим людям втрачати просто нічого. І чомусь про реактивно швидке «покращення життя» для олімпійців від уряду досі не чутно. Мабуть, заспокоїлися до чергових ігор.



    У частині «Грошей», що стосувалася передвиборних технологій кандидатів від влади, автори виявили не лише кмітливість, але й цікавий креатив. Те, що зробив кореспондент програми, називається провокацією. І це досить дієвий метод, коли треба викликати об'єкт дослідження-розслідування на певну дію чи реакцію. Повісити на один із трьох фонтанів Термена в Києві плакат із інформацією: «Цей фонтан працює завдяки підтримці кандидата в депутати Гойко Мітича», а на запитання до перехожих «Чи підтримаєте ви такого кандидата на виборах?» почути цілком серйозні ствердні відповіді - що може бути красномовнішим свідченням цілковитої відсутності політичної культури в широких масах і їхньої готовності продаватися? Так само, як пропозиція поносити жилетку з логотипом «Партії чистоти і порядку» двірничці за сто гривень. Жіночка охоче вдягла балаганну камізельку щойно вигаданої партії й, отримуючи від журналіста «чесно зароблені» гроші, сказала, що тепер знатиме, за кого голосувати. А чого ж? Чистота, порядок і сто гривень - це якраз те, за що підмітають наші вулиці отакі затуркані двірнички. Далі, звісно, можна було б і не продовжувати, але наприкінці сюжету про передвиборні спекуляції кореспондент усе-таки нагадав, що Гойко Мітич - це югославський актор, який мешкає в Берліні. Уславився він виконанням ролей у НДР-івських фільмах про індіанців і жодного бажання балотуватися до ВРУ наразі не виявив. Обидві провокації вмонтували у розслідування як таке: звідки четверо кандидатів у депутати на Дніпропетровщині взяли 11 машин швидкої допомоги, які роздають на своїх округах? З'ясувалося, все дуже просто - на офіційний запит журналістів до МОЗ ця поважна організація надіслала відповідь, що «пежо», оснащені найсучаснішим реанімаційним обладнанням, було закуплено ще торік. Чому вони чекали на передачу до лікарень аж до передвиборної агітації, треба запитати в того ж таки МОЗ. Проте, якщо двірники й інтелігентні бабусі в київських парках готові голосувати навіть на Гойко Мітича або сто гривень у камізельці, навряд чи вони протестуватимуть проти такого вбивчого шляху до свого голосу, як новенькі машини швидкої допомоги.



    Так само навряд щось зміниться після виходу в ефір сюжету про те, як заробляють «володарі топчанів» на кримських пляжах та хто знищує легендарну пам'ятку світового значення - Нікітський ботанічний сад.



    До сюжету про вимагання грошей за лежак на севастопольському пляжі авторка теж зробила підводку у вигляді провокації: в День незалежності почала пропонувати відпочивальникам шезлонг за 20 гривень, а за купання у фонтані правила 10. І, як неважко здогадатися, знайшлися готові на це. Ну, просто класика жанру - Остап Бендер у П'ятигірському Провалі! Було звісно, дуже весело, але...



    Ці начебто нехитрі суто розважальні моменти справляють чи не найгнітючіше враження в програмі. Бо характеризують українців як людей, що готові продаватися й підкуповувати самі, але чомусь обурюються, коли все це робиться у загальнонаціональних масштабах купкою більш удатних авантюристів.



    Хоча сумлінної роботи редакції «Грошей» вони аж ніяк не перекреслюють. Чого варті лише кадри мародерського знищення «Нікіти» з усіма нещасними загиблими деревами! Кореспонденти програми зуміли-таки дослідити, кому вигідне знищення перлини Південного берега Криму і хто входить до елітарного клубу власників маєтків на узбережжі. Сильне враження справив синхрон директора Нікітського ботанічного саду. Пан Єжов чомусь із радісною усмішкою, буквально з дитячим захватом розповів, що скоро на підвідомчій йому території з'явиться готельний комплекс. Це вже навіть не з серії «маразм крепчал», а прямий привід до порушення кримінальної справи.



    Оновлені «Гроші» на «1+1» змусили згадати найкращі часи програми, коли кожне розслідування її авторів ставало резонансним, а за деякими з них кримінальні справи таки порушувалися. Отож із новим ведучим у новому сезоні дирекція каналу не помилилася. Хтозна, чого в такому виборі більше - інтересів власника, зацікавленого в можливому моральному знищенні конкурентів, чи в намаганні менеджменту витримати збалансований імідж «Плюсів». Ну, не «Голосом» же єдиним, справді!

    Источник: Телекритика
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.