Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Канал «ТВі» незаконно намагаються закрити. Цензура в Україні вже офіційна. Відкритий лист М.Княжицького та В.Портникова до Президента України


    26 июня 2010 | На телеэкране / На украинском языке / Украина / Пресс-релизы | Добавил: Сергей Никандров
    Канал «ТВі» незаконно намагаються закрити. Цензура в Україні вже офіційна. Відкритий лист М.Княжицького та В.Портникова до Президента України25 июня 2010 г. Як сьогодні стало відомо телеканалу «ТВі», голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Володимир Манджосов звернувся з листом до концерну РРТ з незаконним проханням вимкнути передавачі каналу «ТВі», які вже працюють в ефірі. Манджосов сам посилається на рішення суду, яке навіть, за його словами, не набрало законної сили. Своїм листом голова Національної ради незаконно просить концерн РРТ перешкодити розповсюдженню інфрмації (телепрограм) телеканалу «ТВі» (телекомпанія «ТелеРадіоСвіт»). Це є прямим порушенням ст.45 Закону України «Про інформацію», яким цензура трактується як «накладення заборони чи перешкоджання в будь-якій іншій формі поширенню інформації з боку органів державної влади та їх посадових осіб». Лист Манджосова, у якому він посилається на рішення, що не набрало законної сили і вимагає припинити ефірне мовлення каналу «ТВі», є ЦЕНЗУРОЮ.

    У звязку з незаконною цензурною забороною мовити каналу «ТВі» генеральний директор телеканалу Микола Княжицький та головний редактор Віталій Портников звертаються до Президента Віктора Януковича з відкритим листом:

    Шановний пане Президенте!

    Колектив телевізійного каналу «ТВі» просить Вас зупинити незаконне відключення нашого каналу від ефірного мовлення, яке здійснюється під тиском голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Володимира Манджосова. Ми вже зверталися до Вас з закликом не допустити тиску на судові інстанції головою СБУ, членом Вищої ради юстиції і власником, за його словами, телевізійного холдингу «Інтер» Валерієм Хорошковським. Однак, судове рішення, згідно з яким канал «ТВі» та «5 канал» залишаються без ефірних частот, які вони отримали за результатами конкурсу, не вступило в силу. Ми та наші колеги у встановленому законодавством порядку оскаржили це рішення.

    Незважаючи на це, не чекаючи судового розгляду, голова Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення вимагає від концерну РРТ зупинити наше ефірне мовлення у багатьох містах України, де ми вже працюємо. Ми розглядаємо ці дії як недопустимий прояв чиновницького свавілля та порушення діючого законодавства. Голова Національної ради не може приймати одноосібних рішень. Національна рада не вправі підміняти собою судові інстанції. Концерн РРТ не повинен виконувати незаконних розпоряджень. Ми не хочемо бути свідками та жертвами справжнього параду беззаконня, який направлений проти нашого телеканалу. Дії чиновників називаються одним простим словом – ЦЕНЗУРА. Саме так український закон визначає протидію розповсюдження інформації зі сторони органів державної влади.

    Пане Президенте! Ви не раз стверджували, що будете гарантом свободи слова в нашій країні. Ми не вимагаємо від Вас неможливого, ми просто вимагаємо захистити український закон і наш колектив від демонстративного самовдоволенного свавілля. Ми впевненні, що Ви прислухаєтеся до наших слів.

    Директор телеканалу «ТВі» Микола Княжицький

    Головний редактор Віталій Портников



    До листа додаємо:

    1. Скановану копію листа Нацради до концерну РРТ

    Канал «ТВі» незаконно намагаються закрити. Цензура в Україні вже офіційна. Відкритий лист М.Княжицького та В.Портникова до Президента України


    2. Юридичне трактування цього листа

    ЮРИДИЧНЕ ТРАКТУВАННЯ ЛИСТА НАЦРАДИ


    1.

    23 червня 2010 року голова Національної ради Володимир Манжосов своїм листом надіслав «прохання» до Концерну РРТ та підпорядкованим йому підприємствам і філіям «припинити введення в експлуатацію технічних засобів мовлення ТОВ «ТРК «ТелеРадіоСвіт» у всіх населених пунктах, вказаних в додатку 6 до ліцензії на мовлення НР №1021-м від 28 жовтня 2009 року до набрання рішення суду у справі №2а-1008/10/2670 законної сили».

    Введення в експлуатацію технічних засобів мовлення відповідно до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та Закону України «Про радіочастотний ресурс України» є обов’язковою умовою для використання засобів телевізійного мовлення.

    Припинення введення в експлуатацію РЕЗ1 мовлення на підставі листа Голови Національної ради фактично є перешкоджанням здійсненню мовлення телерадіокомпанією, яка має право здійснювати мовлення на підставі всіх необхідних дозвільних документів.

    Тобто, як вбачається з даного листа, голова Національної ради своїм листом просить Концерн РРТ перешкодити розповсюдженню інформації (телепрограм) Телерадіокомпанії «ТелеРадіоСвіт».

    Відповідно до статті 451 Закону України «Про інформацію» цензура як вимога, спрямована до засобу масової інформації, журналіста, головного редактора, організації, що здійснює випуск засобу масової інформації, його засновника (співзасновника), видавця, розповсюджувача, попередньо узгоджувати інформацію, що поширюється (крім випадків, коли така вимога йде від автора цієї інформації чи іншого суб'єкта авторського права і (або) суміжних прав на неї), та/або як накладення заборони (крім випадків, коли така заборона накладається судом) чи перешкоджання в будь-якій іншій формі тиражуванню або поширенню інформації з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб заборонена.

    Іншими словами, накладення заборони або перешкоджання розповсюдженню будь-якої інформації з боку органів державної влади згідно з законом є цензурою, і така дія прямо заборонена чинною нормою Закону про інформацію.

    Таким чином, надсилання Головою Національної ради листа до Концерну РРТ про «припинення введення в експлуатацію технічних засобів мовлення ТОВ "ТРК "ТелеРадіоСвіт"» є перешкоджанням з боку органу державної влади поширенню інформації телеканалом, а отже є цензурою відповідно до статті 45-1 Закону про інформацію.

    2.

    Необхідно зазначити, що Голова Національної ради своїм листом фактично просить Концерн РРТ порушити вимоги чинного законодавства.

    Відповідно до статті 43 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» власник технічних засобів мовлення або організація, що їх експлуатує, не має права надавати технічні засоби мовлення в користування телерадіоорганізаціям, які не мають відповідної ліцензії або якщо відповідна ліцензія втратила чинність.

    Тобто, Концерн РРТ вправі «припинити введення в експлуатацію» РЕЗ мовлення лише в тому випадку, якщо мовник не має відповідної ліцензії або якщо ліцензія втратила чинність.

    Водночас, Концерн РРТ не вправі припинити введення в експлуатацію засоби мовлення на підставі листа Голови Національної ради. У разі задоволення відповідного прохання Концерн РРТ сам вчинить дію, яка прямо суперечить вимогам законодавства та може бути притягнутий до відповідальності.

    За таких обставин лист Голови Національної ради можна кваліфікувати як підбурювання державним службовцем (Головою Нацради) посадової особи державного підприємства (генерального директора Концерну РРТ) до порушення останнім законодавства в інтересах третіх осіб. Дана дія вчинюється в інтересах компаній групи UA Inter Media Group якими ініційована вказана в листі справа №2а-1008/10/2670, в якій Національна рада є відповідачем, в якій Національна рада визнала позов, і до набрання чинності рішення в якій Голова Національної ради просить припинити введення в експлуатацію РЕЗ, очевидно сподіваючись на підтримку вказаних компаній у майбутніх судових процесах.

    При цьому Голова Національної ради чітко усвідомлює, що постанова Окружного адміністративного суду від 8 червня 2010 року, на яку він послався в своєму листі, не набрала законної сили, про що він сам тут же й зазначає.

    Іншими словами, Голова Національної фактично просить Концерн РРТ виконати постанову адміністративного суду, яка ще не набрала законної сили, з перегляду якої ще навіть не відкривалось апеляційне провадження, але в прискоренні виконання якої Голова настільки зацікавлений, що просить Генерального директора піти на пряме порушення Закону (про дотримання якого він так любить говорити в своїх інтерв’ю).

    3.

    Окрім того необхідно звернути увагу, що серед повноважень Голови Національної ради відсутні повноваження звертатись до державних підприємств з питанням припинення введення в експлуатацію РЕЗ.

    Відповідно до Закону про Національна раду, Нацрада є колегіальним органом.

    Згідно зі статтею 3 Закону про Національну раду член Національної ради не може одноосібно здійснювати функції, покладені на Національну раду.

    Статтею 24 Закону про Національну раду визначено, що виключно на засіданнях Національної ради приймаються рішення щодо створення та розвитку каналів мовлення, мереж мовлення і телемереж, які передбачають використання радіочастотного ресурсу.

    Натомість Голова Національної ради вирішив підмінити собою колегіальний орган, і розпочав одноособово вирішувати питання розвитку каналів мовлення (вірніше, зупинення розвитку мережі мовлення каналу «ТВі»).


    Телеканал ТВі з’явився в українському ефірі 17 березня 2008 року. І попри досить нетривалий період мовлення, стрімко набирає оберти. На сьогодні технічне покриття телеканалу ТВі складає 60,5% населення міст України 50 000+ (за даними GFK-Ukraine, міста 50 000+) і 85% кабельних мереж України. Таким чином, наш телеканал демонструє найдинамічніші темпи розвитку на українському телевізійному ринку.

    В співпраці з регіональними ефірними телекомпаніями ТВі ретранслюється в ефірі таких регіонів: Харків, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Кривий Ріг, Миколаїв, Сімферополь, Слов'янськ, Краматорськ, Мелітополь. Цього року почне ефірне мовлення в Івано-Франківський та Чернівецький областях. З листопада 2009 року ТВі отримав статус регіонального ефірного каналу мовлення.

    ТВі 24 години на добу наповнює ефір цікавою та корисною інформацією. І все це можливо завдяки злагодженій роботі та ентузіазму команди, на чолі якої топ-менеджмент з великим досвідом у створенні конкурентоздатного телевізійного продукту. Зусилля команди професіоналів ТВі вже дають результати: протягом 2009 року середній рейтинг телеканалу збільшився втричі.

    «Живи з вогником!» Живи з TBi. А ми обіцяємо ще багато нового, цікавого та яскравого.


    Источник: Прес-служба телеканала «ТВі»
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.