Навигация

Популярные статьи
  • «Site Ok‎»: Ваш надежный партнер в продвижении и раскрутке сайтов

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Телесезон 2008/2009. Підсумки. Частина 1


    26 июня 2009 | Телевидение / Украина / На украинском языке | Добавил: Ольга Кравцова
    Експерти одностайні у визначенні головної події телесезону, але по-різному бачать антиподії та наслідки кризи. Підсумки підбивають Олег Вергеліс, Олексій Мустафін, Василь Ілащук, Микола Княжицький, В’ячеслав Піховшек, Ірина Лисенко, Максим Лазебник, Світлана Коляда та інші.

    Ось уже кілька років поспіль «Телекритика» двічі на рік - наприкінці календарного року та телевізійного сезону (а він умовно триває з вересня по червень) - звертається до експертів із проханням підбити підсумки року. Тож нам є з чим порівнювати: ось, наприклад, підсумки телесезону 2007/2008, ось підсумки 2007-го року, а ось (1, 2, 3) - 2006-го. У порівнянні з підсумками попередніх років та сезонів цьогорічні відповіді експертів разюче різняться. По-перше, всі вони - від Ірини Лисенко до В'ячеслава Піховшека - практично одностайні у визначенні головної події телевізійного сезону. По-друге, кардинально змінилась тональність відповідей на запитання про антиподію, адже криза стала всезагальною бідою (хоча й не об'єднала всіх). Незважаючи на те, що ми завбачливо винесли тему кризи в окреме, п'яте запитання, в умовному рейтингу як подій, так і антиподій на ринку лідирує саме економічна криза.

    Ми поставили експертам такі запитання:

    1. Яку подію ви б назвали головною подією сезону у виробництві телеконтенту? Чому?

    2. Яку подію ви б назвали антиподією сезону у виробництві контенту? Чому?

    3. Яку подію ви б назвали подією сезону на телеринку? Чому?

    4. Яку подію ви б назвали антиподією сезону на телеринку? Чому?

    5. Як, на ваш погляд, криза змінила телепростір і телеринок України?

    Пропонуємо вам першу частину опитування. Друга, не менш змістовна, буде опублікована на наступному тижні.


    Олег Вергеліс, редактор відділу «Культура» тижневика «Дзеркало тижня»:

    1. Я думаю, що такою подією - радше не подією, а просто прецедентом і навіть успіхом - став проект СТБ «Україна має талант!». Ясно, що це не їхнє ноу-хау, це калька, купований формат, але мені дуже сподобалось програмування: вони поставили проект «в піку» великим політичним ток-шоу на двох великих каналах, я маю на увазі «Україну» й «Інтер». І для частини заполітизованої аудиторії, яка сприймає брехню за чисту монету, відхід від цього виявився, я би сказав, лікувальним засобом. І тому я вважаю це громадською терапією. Бо зациклювати людей на одному й тому ж дуже шкідливо для їхнього здоров'я. А канал СТБ, по-перше, дуже вдало цей проект придбав (великі канали-монстри чомусь не прорахували успіхів такого шоу) і не прогадав. Для мене успіх цього шоу свідчить, що глядачі повертаються до людського, до якихось дуже світлих гуманітарно-аматорських виявів. Відчуваєш оптимізм, коли бачиш сльози в очах глядачів, коли чуєш людські історії, коли бачиш аматорів, професійніших за той нещирий тусовочний клан. Оце головне. Були й інші події: серіали, інші проекти, але вони якоюсь мірою штучні, синтетичні. А от успіх шоу «Україна має талант!» не лише прорахований, він вистражданий і очікуваний. Це приємно, це плюс.

    2. Я не дуже впевнений, що це підходить під поняття контенту, але якщо переглянути підсумкові проекти «Інтера» за декілька тижнів поспіль, в мене виникає відчуття певної «доренківщини» на українському телебаченні. Звісно ж, це «доренківщина» у лайкових рукавичках, у ведучого - хлопчика з Житомира - немає гострого погляду, металевих м'язів і голосу. Зрозуміло, що в уряді бракує професіоналів, але ж не тільки в уряді. Таке надмірне куйовдження волосся, постійне длубання в кожному сюжеті викликає відразу. Я не шанувальник уряду, ніколи не голосував за Тимошенко, але те, що робить канал, - це мінус. Вони ніби й не дуже агресивно, але ведуть нечесну гру, порушуючи правила журналістської етики і журналістські принципи, про які неодноразово писала «Телекритика».

    3. Якщо говорити про економічні сегменти ринку: мені здається, що більшою мірою комерційний успіх мав телеканал «Україна», який не шкодує грошей на дорогі розважальні програми іноземного виробництва і який за рахунок цього багато чого досяг. Не знаю, чи це політика власне менеджменту, чи власника каналу, але це дає результат.

    Мені не зовсім зрозуміла траєкторія ринкових пошуків каналу «1+1». Через кризу вони економлять, але позиції все одно втратили. Тому ТРК «Україна» - приклад, коли ринок показав своє обличчя, дорого купив - дещо отримав.

    4. Скажу чесно: мені дуже важко назвати антиподію. Як на мене, є певні тенденції, і я б назвав деякі з них негативними. Приміром, давня історія з каналом «Культура». Йому потрібно якось кристалізуватися і знайти своє обличчя серед жорстких комерційних трендів, брендів і т. д. Антиподія в тому, що з якоїсь провини державних мужів, які опікуються гуманітарними проблемами, це питання залишається абсолютно не розбудованим саме в рамках телевізійного ринку. І нікому до цього немає справи.

    5. Все залежить від рівня наповнення кишень людей, які працюють на конкретному каналі. Якщо цей рівень змінився - значить, криза мала вплив. А художні і творчі обрії від кризи зовсім не змінилися, бо канали показують те, що купили, зокрема серіали. Політичні шоу як виходили, так і виходять. Я б не сказав, що криза аж так вплинула, що всі бідні й голодні, познімали свої Бріоні і стали ходити у вишиванках. Усі ситі, задоволені, працюють, тусуються, розповідають один про одного якісь нісенітниці. Хіба що телеканали стали економити на спеціалістах, зокрема літературних редакторах. Наприклад, «Інтер» запустив серіал із дуже дивною назвою «Две стороны одной Анны». Це просто якийсь лексичний нонсенс, як може бути дві сторони? Що, дивитися на неї спереду і ззаду, або в іншій позі? Не можна таку назву писати. Я думаю, такі речі прослизають в ефір через те, що економлять на літредакторах. Або ще приклад непрофесіоналізму, через який хапаєшся за голову. Помирає відомий радянський актор Петро Веніамінов, який знімався у фільмах «Вечный зов», «Тени исчезают в полдень» та ін. На «Інтері» кажуть, що він знімався у фільмі «Тіні забутих предків». «Тіні забутих предків» - це найкращий фільм українського канонічного мистецтва. Якщо якась дурепа в редакції допустила таке до ефіру - мабуть, скоротили фахового редактора. От вам і криза - криза в головах.


    Світлана Коляда, генеральний продюсер супутникового телеканалу ОК:

    1. Вопрос сложный, потому что все проекты, которые появились в нашем телеэфире, как правило, закупные. Во всех крупномасштабных проектах не увидела эксклюзивной украинской идеи либо уникального предложения на рынке. Политические шоу я не отношу к уникальным проектам, потому что, к сожалению, все они «переспівують один одного», и нового для себя я там ничего не увидела. Развлекательные же проекты, - хотя некоторые из них и сделаны на хорошем профессиональном уровне, - чужие, рожденные не в Украине. А ведь что важно? Важна новая, эксклюзивная идея, а дальше - ее профессиональная и очень качественная реализация. К сожалению, у нас на рынке сложно с креативными и новыми предложениями. Хотя нужно отдать должное проекту телеканала СТБ «Україна має талант!».

    2. Я нахожу не очень удачными все проекты журналистских расследований, которые появились в украинском эфире. Не могу выделить ни один из них и назвать его антисобытием, это было бы, наверное, неправильно. Потому что сам жанр журналистского расследования предполагает абсолютную незаангажированность и независимость. К сожалению, ничего подобного ни на одном канале я не заметила. Также к антисобытиям года я бы отнесла и политическое шоу на телеканале «Интер». Оно позволяет себе не просто обходить и не соблюдать основные принципы журналистских стандартов, но и заниматься откровенным манипулированием сознанием украинцев. А что особенно неприятно - еще и вовлекать в это журналистов.

    3. Сложный вопрос. Я не думаю, что стоит комментировать какие-то движения на рынке и обращать на это внимание. Все эти движения связаны с кризисом. Я уверена, что многие менеджеры крупных телеканалов не меняли бы свои места дислокации, если бы не ситуация, в которой они оказались. Что же касается общей ситуации на рынке, то для меня особенно удивительным и приятным был выход на второе место телеканала «Украина». Опередить практически все пять основных общенациональных каналов - это сродни подвигу. Не знаю, был ли это план и стратегия, или результат работы маркетологов, но считаю, что это беспрецедентное событие на рынке.

    4. Я бы назвала неудачной трансляцию пресс-конференции главы державы. А также все политические ток-шоу. Разборки на глазах у всей страны, обвинения ниже пояса, запрещенные приемы, которые себе позволяют политики, уровень культуры нашего политикума, - все это гарантирует проектам с их участием место в рейтинге антипроектов в нашем медиапространстве.

    5. Радикально изменила. Во-первых, ситуация с кадрами. Совершенно неожиданные повороты в судьбах профессиональных людей. Я вообще считаю, что в нашей стране станет лучшим менеджером тот, который сможет собрать на одном телеканале профессионалов, которых обстоятельства разбросали по всей стране и которые сейчас не могут найти себе применение. Убеждена, что этот канал станет победителем на рынке. Мне очень больно и грустно смотреть на изменения, которые происходят в телепространстве. Я очень уважаю профессиональных людей и готова снимать шляпу перед всеми своими коллегами, которые выстояли во время кризиса и не потеряли себя. Но, к сожалению, обстоятельства заставили всех нас переосмыслить какие-то вещи.


    Олексій Мустафін, заступник голови правління телеканалу СТБ з інформаційного мовлення:

    1. Створення шоу «Україна має талант!»

    2. Йдеться швидше про тенденції, які не можуть не викликати суму. Мені як інформаційнику не може подобатися ані перетворення новин на «програму жахів», ані захоплення стилістикою програми «Время» початку 80-х років. Я вже не кажу про остаточне виродження так званих політичних шоу, які тепер стали справжніми змаганнями з інтелектуального убозтва й ницості. І, звісно, не можна не помітити відвертих спроб використання телебачення як інструмента війни між політиками

    3. Зростання рейтингів Нового й ТРК «Україна» - чергове свідчення того, що концентровані інтелектуальні зусилля, послідовне втілення продуманої концепції та/ або вміле використання великих грошей дають чудовий результат

    4. Кризу, що змусила більшість каналів відмовитися від амбітних і справді цікавих проектів.

    5. Грошей стало менше, але розуму це додало не всім. Не всяка «голь», як виявилося, «на выдумки хитра».


    Василь Ілащук, президент Національної телекомпанії Україна:

    1. Незважаючи на складний економічний стан, телесезон, що минає, потішив великою кількістю дорогих якісних проектів: «Хто проти блондинок?», «Танцюю для тебе», «Шустер live», а також фінал національного відбору на участь у Міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення-2009», який уперше проводився в палаці «Україна».
    Утім, справжньою подією року у виробництві телеконтенту я б назвав ліцензійну програму виробництва телеканалу СТБ «Україна має талант!». Україна справді багата на таланти, які часто не мають змоги реалізуватися повною мірою, хоча заслуговують на справжнє визнання. І саме цей проект надав можливість усім талановитим людям продемонструвати свої вміння на всю країну й завоювати прихильність великої кількості глядачів.

    2. Складно виокремити якусь одну конкретну антиподію року. Сьогодні, радше, є певна тенденція, властива багатьом українським телеканалам, - це засилля російських мильних опер, якими намагаються забити ефірний час. Часто такі маловартісні серіали ідеологічно спрямовані проти української державності. Через кризу канали просто змушені купувати російський контент, який коштує значно дешевше, ніж виготовлення власних якісних програм чи серіалів.

    3-4. Й антиподія, й подія - це економічна криза, в тому числі й на телеринку. На жаль, більше антиподій, і почасти несправедливих: протягом короткого часу відійшли у вічність кілька телевізійників, серед яких Григорій Козаков, Ігор Пелих...

    5. Криза неабияк вплинула на кожного з нас, у тому числі й на український телеринок. На деяких каналах значно скоротилися надходження від реклами, що негативно відбилося на власному телевиробництві. Це позначилося на якості й видовищності деяких проектів. А як тільки починаєш економити на телетрансляції, це одразу ж відбивається на якості продукту. Внаслідок кризи багатьом телеканалам довелося скорочувати штат.


    Ірина Костюк, генеральний директор Media Resources Management:

    1-2. Совмещу два вопроса, так как некоторые события в зависимости от субъективной точки зрения можно отнести как в «события», так и в «антисобытия».

    Самым главным событием буду считать тот факт, что СТБ и дальше продолжает удерживать пальму первенства в области собственного производства. Это действительно событие, учитывая сегодняшнюю ситуацию.


    Событием также является и то, что несмотря ни на что, украинские каналы не отложили своих планов производства крупномасштабных собственных проектов и продолжили их реализовывать: СТБ - «В Украине есть таланты!» и «Танцуют все! 2», «1+1» - «Танцую для тебя - 3», Новый канал - «Фабрику звезд - 3» и «Кто против блондинок - 3». А вот «Украина», наоборот, оставила свои эксперименты с масштабными телешоу (это пока положительно сказывается на показателях :)), и это тоже событие. От ICTV тоже никак не дождемся больших праймовых проектов...

    Еще одним значимым событием для меня стал уход Леши Гончаренко из Star media в независимое плавание. Желаю, чтобы в следующем телесезоне ему удалось стать героем одного из «событий сезона в области телепроизводства».

    И последним, но не менее важным, является факт (который, надеюсь, станет новой вехой в украинском ТВ) запуска в производство украиноязычных сериалов на канале «1+1», который дерзнул быть первопроходцем в приучении зрителей к такому контенту. Желаю им, чтобы это начинание не попало в следующем телесезоне в антисобытия.

    3-4. Событием, несомненно, стали стертые рамки между первым и вторым эшелоном... Хотя методы, благодаря которым некоторым каналам удалось стереть эти рамки, честно говоря, не позволяют назвать это позитивным событием. В первую очередь, это тот факт, что значительно поднять свой результат некоторым каналам удалось исключительно за счет закупного российского продукта... На контрасте к этому в события нужно отнести канал «Интер», который в этом сезоне показал в прайме наибольшее количество игрового продукта (сериалы) отечественного производства.

    В антисобытия, к сожалению, попадают показатели «Плюсов».
    Не совсем понятно, ставить ли знак плюс или минус возросшим закупочным бюджетам телеканала «Украина». Однако однозначный минус в том, что это подрывает средние цены на рынке другим каналам и увеличивает аппетиты продавцов (особенно русских, так как те тоже не дремлют и видят, за счет чего кто-то «перепрыгнул эшелоном выше». И это в кризисное время...).

    5. Кризис, в первую очередь, в головах :). Телепространство изменилось тем, что самое употребляемое слово в эфире на каналах теперь «кризис», что и порождает панику в головах. Ну а что касается телерынка, то, конечно же, денег он недосчитался приличных...



    Едуард Занюк, засновник студії «Артвідео»:

    1. Подією року вважаю інтерв'ю Святослава Цеголка з Тимошенко, Ющенком та Януковичем на 5-му каналі. В нього був більш професійний та незаангажований підхід, ніж у решти. Я вперше побачив цих політиків в іншому ракурсі.

    2. Антиподією я б назвав «Комеді клаб» на Новому каналі. Дуже примітивний і брутальний проект. І найголовніше, що в ньому «думкам не тісно», цей проект має бездуховний вплив.

    3. Подією на телеринку я вважаю проект «Україна має талант!». Цей проект не схожий на інших, і завдяки яскравій реалізації та пошуку цікавих персонажів він є справжньою подією. Це високоліквідний і цікавий продукт із національним колоритом.

    5. Через кризу збільшився відсоток негативу в новинах. Але телеринок істотно не змінився. Хіба що змінився у виробництві дитячих програм, яких стало менше. Мене завжди вражав ТЕТ, на Першому національному були спроби робити анімаційні проекти. Але тепер їх поменшало, і я вважаю, що це через недостатнє фінансування.


    Микола Княжицький, генеральний директор телеканалу ТВі:

    1. Я вважаю, що це «Україна має талант!». Я не дивлюся його по телевізору, бо в цей час дивлюся програми на «Інтері» або ТРК «Україна». Але мій син регулярно дивиться звідти ролики в YouTube і пересилає своїм друзям. Це означає, що шоу справді популярне.

    2. Я думаю, це значне скорочення виробництва серіалів в Україні. Звісно, це пов'язано з фінансовою кризою. У нас була тенденція до збільшення фільмового і серіального виробництва. Ми підходили до того рівня, коли могли з'явитися серіали, розраховані суто на український ринок. Для цього ринок мав сильно вирости, а він не виріс, а впав. «1+1» запускає спільно з румунами форматний український серіал, але це не є масовим явищем.

    3-4. Складно сказати, чи це подія, чи антиподія. Це перерозподіл рекламного ринку і відхід із нього «Відео Інтернешнл». Це серйозно змінило ринок. А друге - це зменшення бюджетів і перехід на бюджети в гривні.

    5. По-перше, знову стане менше російськомовного контенту і, може, побільшає контенту англомовного. По-друге, криза повернула телебачення на п'ять років тому. Найголовніше - невідомо, на який термін вона його повернула і скільки вона його так протримає. Звісно, зміняться розцінки й ціни. Перестали рости зарплати журналістів, значно впали зарплати акторів, які знімаються в серіалах. На ринку стало менше грошей, і всі пристосовуються до того, щоб жити за потребами. Думаю, сильно зміниться регіональне телебачення. Місцеві олігархи, якщо їм не надходитимуть гроші від інших бізнесів, продаватимуть регіональні телекомпанії. Ціни на телеканали впадуть, вони вже впали, бо ніхто не може точно визначити, скільки коштує той чи інший український канал.


    Катерина М'ясникова, виконавчий директор Незалежної асоціації телерадіомовників:

    1. Я би назвала «Україна має талант!». Бо це дуже амбітний проект, правильний і за часом, і за філософією. Особливо в ситуації, коли політична й економічна криза доповнюється певними кризовими меседжами у п'ятницю увечері. Позитив у тому, що це якісна інша інформація, якісна розвага. Крім того, це професійний, якісно зроблений проект. Тому СТБ - мої найкращі привітання.

    2. Антиявищем мені видається перенасиченість політичними шоу одного типу для приблизно однієї аудиторії. Вони, як на мене, не дають жодної нової інформації, частково перетворюються на піар-майданчики і не несуть користі. Їх забагато!

    3. Я не бачу подій на телеринку. Для мене подією були б кроки в реформах.

    На радіоринку якісною зміною, на мою думку, є те, що нам вдалося зробити радіовимірювання більш індустріальним, прозорим. Те, що радіоіндустрія спромоглася провести тендер, визначити нові правила проведення дослідження і може контролювати результати, - це подія, бо вона дає можливість просуватися вперед.

    4. Сукупність антиподій року - те, що так і не відбулися основні реформи галузі. Немає координації дій по цифрі, провалено голосування по суспільному мовленню тощо.

    5. Поки що говорити зарано. У новому сезоні ми якраз і побачимо, як криза змінила телепростір. Чи буде таким самим яскравим і цікавим нове оформлення каналів, як виглядатиме новий сезон з точки зору програмування, чи буде він насичений новими проектами, якісним фільмопоказом, як це було раніше. Висновки, які зробив із кризи ринок, ми теж побачимо пізніше. Наприклад, частина регіональних ТРО стала активнішою в бізнес-позиції. Водночас я вже тепер бачу, що ми змушені констатувати скорочення кількості регіональних мовників. Це негатив з точки зору забезпечення плюралізму місцевої інформації.


    Максим Лазебник, виконавчий директор Всеукраїнської рекламної коаліції:

    1-2. Не могу анализировать контент, поскольку почти не смотрю телевизор.

    3-4. Я бы отметил, что «1+1» перешел к самостоятельным продажам. Но не могу сказать, это событие года или антисобытие. Это как две стороны одной медали.
    Второе - кризис подтвердил значимость телевидения как рекламоносителя номер один и лишь упрочил его положение. На сегодняшний день рекламные блоки заполнены на уровне предкризисного состояния.

    5. Телевизионный рынок прошел несколько этапов. Вначале была неразбериха, вызванная шоковым ступором, в который впали некоторые клиенты-рекламодатели, которые не знали, что будет дальше. Это отразилось на качестве контента, затормозились съемки ряда сериалов и проектов. Ступор сейчас проходит. И в целом весь рекламно-коммуникационный рынок, и медийный в том числе, стал намного прагматичнее. Прагматичность - основное следствие, которое выражается во всем: и в кадровой политике, и в редакционной, и в форматировании, и в закупке продуктов. Все сошлись на том, что в этот период не время делать долговременные прогнозы - это период краткосрочного планирования.


    В'ячеслав Піховшек, оглядач газети «Лівий берег»:

    1. Подія цього телесезону - те, що зробила Оксана Марченко: шоу «Україна має талант!». Нарешті Оксана знайшла оптимальний для неї проект. І я її щиро з цим вітаю. Тут є чудове поєднання яскравої, італійського типу телеведучої з видовищним форматом. Людина, яка дивиться італійський канал RAI-1, точно зрозуміє, про що я.

    2. Антиподією року я б назвав пожовтіння нових та інших проектів. Якщо подивитися програму «100 найвідоміших маніяків», можна продовжити подібний текстовий ряд і подарувати зацікавленим кілька інших ідей у продовження: «100 найкривавіших ДТП», «100 найвідоміших садомазохістів»,чи навіть «100 найвідоміших божевільних» і т. д. Адже немає межі ані у вдосконаленні телепродукту, а ні в дебілізації телеефіру. Таким чином, я б сказав, що антиподія року - це дебілізація українського телебачення.
    Щодо інформаційних програм треба сказати, що далеко не все, що ми дивимося в ефірі під виглядом новин, насправді є новинами. Це все що завгодно, але не новини: це інфотейнмент, думки з приводу, притягнуті за вуха теми, створені для того, щоб перелякати або насмішити глядача і вибити з нього примітивні емоції.

    З огляду на специфіку власної роботи і життя, я потребую й отримую практично всю інформацію про соціально-політичне становище в Україні. Якось ми з колегами, які займаються схожою роботою, проаналізували ситуацію і дійшли висновку, що 95% необхідної інформації ми отримуємо не від телебачення. Раніше цей відсоток був значно меншим.

    Чим можна пояснити свідому втечу телебачення від повідомлення інформації, значущої для повсякденного життя кожного громадянина України? Передусім, які наслідки для зростання цін матимуть дії чи бездіяльність влади? Припускаю, що напередодні чергових президентських виборів, наслідком яких неминуче стане переформатування Нацради з питань телебачення та радіомовлення, керівництво телеканалів, намагаючись вижити при будь-якому «розкладі подій», вгадати, хто буде наступним «Леніним», і, відповідно, не бажаючи зіпсувати свої відносини з жодним із кандидатів, свідомо йде на «втечу від реальності». Тому й не виконується роль ЗМІ саме як засобів масової інформаці. Те ж стосується й пропозицій кандидатів на посаду президента: телеканали з описаних вище міркувань не подають виборцям інформації, на підставі якої вони можуть зробити вибір на користь того чи іншого кандидата.

    3-5. Подією та антиподією на телеринку стала економічна криза. Криза змінила й ринок, і ментальність журналістів. Багато з них, граючи з державою в рулетку, влізли в кредити й тепер правдами й неправдами тримаються за свою роботу. Раніше за виконання особливих завдань керівництва журналістам доплачували, тепер це рідкісна практика. Тому журналісти «тримаються» за свою зарплату, виконуючи все, що накаже керівництво. Внаслідок цього ті, хто подавав надії, депрофесіоналізуються, молодь не вчать і вона не росте. Журналісти не в стані і не в змозі спрогнозувати, що з ними буде завтра чи за рік, як розвиватиметься їхня кар'єра, підсвідомо вони розуміють, що рівень їхньої професійності робить їх легко замінюваними. Тому саме кризу я оцінюю як найнегативнішу антиподію на ринку.


    Ірина Лисенко, голова правління Нового каналу:

    1. «Україна має талант!». Это шоу взяло просто офигительные цифры, к тому же это шоу сделано очень качественно. Проект стал событием, потому что это интеграция телевидения со зрителем. Здесь главными стали обычные люди, поэтому проект и пользуется большой популярностью.

    2. Антисобытием прошлого сезона я считаю все политические «свободы», которых много и которые просто занимаются разговорами. С телевизионной точки зрения, это два шага назад: на мой взгляд, они ничего нового и интересного не несут.

    3-4. Колоссальным событием для рынка стало падение доходов. Оно никого не оставило равнодушным, затронуло абсолютно всех и отразилось на картинке. Потому что большинство каналов работают за счет рекламных поступлений, и когда те катастрофически упали - это сразу же отразилось на контенте. Мы будем это чувствовать на протяжении достаточно длительного времени. Я думаю, что в итоге победит именно тот, кто соберет все силы, сконцентрирует внимание на знаковом продукте и правильно распорядится своими ресурсами, а не просто будет распылятся и говорить, что денег нет. Потому что даже при отсутствии рекламных денег можно найти рычаги воздействия на ситуацию: где-то можно сэкономить (ни в коем случае не за счет людей), всегда и у каждого канала существуют резервы, то, от чего можно отказаться, что можно сократить - некачественные продукты, лишние расходы. И в этом - оздоровительное влияние кризиса.
    Мы в первую очередь закрыли все программы, которые не набирали необходимых нам долей, сократи производственные расходы на существующие программы, провели переговоры с дистрибуторами и добились снижения цен даже на уже существующие контракты, перераспредели платежи. Сейчас все идут на снижение цен, поскольку иначе работы вообще не будет. На самом деле, это колоссальный резерв, и он несоизмерим с просто сокращением зарплат.

    5. Кризис, конечно же, изменил рынок, но я считаю, что это хорошо. Люди больше не плывут по течению, а реально думают, что делать в этих условиях. Наш канал сейчас не чувствует себя убитым. Да, произошли какие-то изменения, но этот толчок был необходим. Я считаю, что у нас были очень раздутые расходы на продакшин и звезды стоили невероятно дорого. Мы довольно удачно поменяли сетку: в прайм поставили «Кадетов», и они отлично собирают свои цифры, а когда у нас закончились «Ранетки» (наш забойный продукт, на котором строилась сетка), мы просто подняли сетку вверх - и наши ситкомы («Папины дочки» и «Счастливые вместе») сейчас рулят просто не по-детски. Несмотря на то, что это повторный продукт.

    Кроме того, мы поставили линейку «Домохозяек». Это очень качественный продукт, и кризис подтолкнул нас поставить сериал в более ранний слот, у него цифры тоже в порядке. А мы таким образом апробировали иностранную линейку, что боялись сделать в «сытой» жизни. Дальше мы планируем продолжать эту линейку. На осень накапливаем силы: у нас будут свежие «Ранетки», «Папыны дочки», появятся «Курсанты» и наша «Фабрика». Я уверена, что этот продукт позволит нам не только продержаться, но и резко рвануть вперед.


    Валерій Гросман, заступник голови правління з питань програмування телеканалу ТЕТ:

    1. Однозначною подією року у виробництві контенту для мене стала програма «Україна має талант!». Це справжня позитивна велика подія року. Я дивлюся виключно на якість реалізації формату і взагалі позитивний сенс цього шоу.

    2. Я ніколи не оцінював своїх колег негативно, але антиподій у цьому році було багато. І всі вони стосуються суспільно-політичного мовлення. Наше суспільство постійно змінюється, а ці формати та їхні персонажі залишаються незмінними.

    3-5. Подією на телеринку стала криза. Про її наслідки мені б не хотілося говорити.




    Источник: Телекритика
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.