Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Андрій Мірошниченко: Якщо «Інтер» порушить законодавство, відреагуємо


    25 апреля 2009 | Телевидение / Украина / На украинском языке | Добавил: Степан Сергеев
    Після добровільної відставки Віталія Шевченка вся ноша адміністративної роботи лягла на плечі першого заступника голови Нацради Андрія Мірошниченка. Сказати, що він від цього в захваті, було б неправдою. «За той тиждень, що я виконую обов'язки голови Нацради, дуже добре зрозумів бажання Віталія Федоровича написати заяву про звільнення за власним бажанням», - сказав Андрій Анатолійович в інтерв'ю ІМК.

    Проте нікого іншого члени регуляторного колегіального органу, що відповідає за всі ЗМІ в країні, біля свого керма найближчим часом не бачать.

    - Андрію Анатолійовичу, що зміниться в політиці Нацради із телебачення і радіомовлення після відставки попереднього керівництва?

    - Я думаю, нічого не зміниться. Нацрада - орган колегіальний, виконуючий свої функції шляхом проведення засідань. Робота колегіального органу не можлива без урахування думки кожного з восьми членів ради. Склад Нацради не змінився. Відставка ж голови і його заступника істотно нічого не міняє - вони виконували адміністративну роботу, а не формували політику.

    - Підтвердьте або спростуйте інформацію про те, що пан Шевченко, очолюючи Нацраду, присилав непланові перевірки на «неугодні» телеканали або радіостанції.

    - Я не можу констатувати того факту, що були якісь улюбленці чи неулюбленці серед каналів. Але у будь-якому разі для того, щоб зняти напругу у стосунках Нацради і галузі, щоб зробити роботу Нацради максимально публічною і об'єктивною, ми внесли певні зміни до нашої роботи. Вони стосуються, зокрема, і порядку проведення перевірок. На сьогоднішній день позапланова перевірка ЗМІ може здійснюватися тільки за рішенням всієї Нацради.

    - А раніше як було?

    - Могла бути за наказом голови.

    - Ви особисто хочете очолити Нацраду?

    - Чесно кажучи, ніякого бажання що-небудь очолити у мене немає - ніколи до цього не прагнув. Я про це чесно сказав на засіданні, коли ухвалювалося рішення про призначення мене першим замом голови Нацради. І слова мої занесені в протокол.

    Але якщо члени Нацради ухвалили рішення про те, що я повинен стати першим замом і вести адміністративну роботу, то я повинен її вести. Тверезо оцінюючи свої права і обов'язки, розумію, що фактичне виконання обов'язків голови накладає на мене додаткову відповідальність у забезпеченні діяльності Нацради.

    Що стосується якихось важелів впливу, то закон не передбачає ніяких додаткових повноважень ні для голови Нацради, ні для його зама. Є важка рутинна робота.

    - Хто з восьми членів Нацради має найбільші шанси її очолити?

    - Згідно з законом, будь-який із членів Нацради може стати її головою. Процедура дуже проста - має бути подання трьох членів ради на цю людину. Після цього шляхом таємного голосування відбувається обрання.

    - На кого з членів ради подання вже внесені?

    - Ні на кого. Місце залишається вакантним.

    - Як скоро у Нацради із телебачення і радіомовлення з'явиться новий керівник?

    - У нас немає таких питань, які б ми не вирішили в робочому порядку. І це теж вирішимо в робочому режимі.

    - Ви особисто кого рекомендуватимете на цю посаду?

    - Я був і залишаюся прихильником того, щоб головою Нацради залишався Віталій Шевченко.

    - Але ж Ви голосували за його відставку...

    - Я проголосував за те, щоб підтримати заяву Віталія Шевченка про відставку з поста голови Нацради, оскільки вважаю, що це його право. Не хотів би вдаватися до подробиць і аналізу причин, що спонукали Віталія Федоровича це зробити. Думаю, про це може говорити тільки він сам, якщо визнає потрібним. Скажу лише, що всі ми люди. І якщо людина пише заяву про відставку або звільнення за власним бажанням, то вона це чимось мотивує. Причини такому рішенню можуть бути різні - об'єктивні, суб'єктивні або прийняті з урахуванням зовнішніх чинників.

    Скажу відверто, що за той тиждень, що я виконую обов'язки голови Нацради, дуже добре зрозумів його бажання написати заяву про звільнення за власним бажанням.

    - Хто тисне?

    - Справа не в тиску.

    - А в чому?

    - Складно як психологічно, так і з урахуванням «паперового» навантаження. Адже у нас сотні телерадіоорганізацій. Всі вони пишуть свої звернення, і у кожного своя правда, коли мова заходить про відстоювання власних інтересів.

    Не треба забувати про те, що галузь-то достатньо складна. І відноситися до неї потрібно дуже дбайливо і трепетно. Можна, звичайно, вийняти шашечку і рубонути з плеча, тільки ні до чого хорошого це не призведе.

    З іншого боку, мій обов'язок як члена Нацради полягає в тому, щоб вимагати неухильного виконання норм національного законодавства. Це досить складний процес. А пазл треба скласти так, щоб не постраждав глядач.

    - Яка позиція Нацради у конфлікті, що склався навколо телеканалу «Інтер»?

    - На сьогодні в Нацраді немає матеріалів щодо того, що діяльність телеканалу «Інтер» має бути переглянута або його ліцензія має бути переглянута. Суперечка про власність взагалі не входить у компетенцію Нацради.

    Що стосується зміни ліцензії по власності, ми в даному випадку виконуємо тільки технічну функцію - будуть документи нового власника, подивимося, наскільки вони відповідають дійсності, і після розгляду внесемо необхідні зміни. Я не думаю, що це взагалі повинно бути об'єктом суспільних розбирань.

    Ми повинні розуміти, що є медійна складова, де ЗМІ виконують свою суспільну функцію, а є господарюючі суб'єкти. І неважливо, що вони виробляють - взуття чи інформацію. Є закон про власність, Конституція і певний порядок.

    Ні я, ні члени Нацради не хочуть ставати одним із суб'єктів розбирань, що стосуються власності. Це не наша сфера. Якщо телеканал «Інтер» або будь-який інший телеканал порушуватимуть законодавство в тій частині, в якій ми є регуляторним органом, ми реагуватимемо. Але займатися розглядами з приводу власності - ні.

    - Яке телебачення цікаве особисто Вам?

    - Я люблю інтелектуальне телебачення. Мені це цікаво. Мені здається, що багато в чому наше телебачення женеться за масовим споживачем, забуваючи, що ТБ само може формувати запит суспільства.

    - Проти рейтингу немає прийому?

    - Я дуже багато спілкувався з керівниками каналів із цього приводу. Так, всі ми вивчаємо рейтинги і частки, але іноді хочеться сказати: «Давайте обговорювати не те, що дивляться, а те, що хотіли б дивитися». Сьогодні багато глядачів не вмикають телевізор, тому що не знаходять там того, що хотіли б побачити. Ця ніша дуже важлива. Її складно вивчати і піплметром не зміряти, але все одно ми йдемо до розвитку нішевих каналів. Тоді кожен зможе дивитися те, що вибрав і що йому до душі - інтелектуальне або емоційне.

    Наталья Ярцева, ИнтерМедиаКонсалтинг

    Источник: Телекритика
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.