Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Полювання на «Охоту и рыбалку»


    5 апреля 2009 | Телевидение / Украина / На украинском языке | Добавил: Степан Сергеев
    Українські дистрибутори зіткнулися в боротьбі за 5 російських супутникових каналів. Заручниками ситуації стали кабельники і глядачі.
    18 лютого російська телекомпанія «Стрим» (правовласник телеканалів «Охота и рыбалка», «Здоровое ТВ», «Усадьба ТВ», «Драйв» и «Ретро») розіслала українським провайдерам програмної послуги повідомлення про те, що права на розповсюдження її телеканалів у телемережах та представлення інтересів каналів на території України передані ТОВ «Контент ТВ», із яким кабельники мають укласти відповідні угоди на ретрансляцію. Водночас українська компанія «Інтернет. Бізнес. Комунікації» («Ай-бі-ком»), яка торік представляла інтереси росіян в Україні, розіслала свої листи про те, що її угода з компанією «Стрим» діє до кінця 2009 року.

    Великі гравці кабельного ринку переуклали свої угоди з «Контент ТВ». Приміром, так вчинили і київська «Воля», і донецька асоціація «Укртелемережа». Хоча раніше вони працювали з «Ай-бі-ком». Натомість маленькі кабельники не поспішають переходити до іншого дистрибутора, хоча «Стрим» і погрожує вимкненням карток доступу.

    А тепер про історію конфлікту. Директор компанії «Ай-бі-ком» В’ячеслав Амелін каже, що протягом п’яти років представляв інтереси п’яти стримівських каналів в Україні. Востаннє ліцензійна угода між ними була пролонгована 1 січня 2008 року на термін до 31 грудня 2009 року. За словами пана Амеліна, торік інтерес до його бізнесу почала виявляти компанія «Торсат». «Руководство компании “Торсат” обратилось в нашу компанию с просьбой рассмотреть вопрос о продаже компании. Но когда Нацсовет не внес наши каналы в список разрешенных, этот процесс был приостановлен. До сентября 2008 года наша компания своими силами и средствами провела их адаптацию и привела в соответствие с законодательством Украины(у вересні п’ятірка каналів поповнила список дозволених до трансляції в Україні. – ТК). За это время в “Стриме” произошла смена руководства – генеральным директором был назначен Кирилл Легат. Старое руководство наши действия по адаптации полностью поддерживало, но господин Легат заявил, что “Ай-бі-ком” действовал на свой страх и риск, а компания “Стрим” исполнять требования по адаптации не собирается – мол, это не забота вещателя. В связи с этим и возник вопрос о смене дистрибутора. Через месяц я получил уведомление о намерении расторгнуть контракт», – розповів В’ячеслав Амелін.

    Як стало відомо ТК, телекомпанія «Стрим» ініціювала розірвання угоди через невиконання дистрибутором його фінансових зобов’язань, про що повідомила українського партнера 28 листопада 2008 року. «В результате неоднократного нарушения ООО “Интернет. Бизнес. Коммуникации” условий лицензионного соглашения №01/ЛСII/08 от 1 января 2008 года, в том числе невыплаты правообладателю причитающегося ему вознаграждения за сентябрь и октябрь 2008 года, правообладатель 28 ноября 2008 года направил обществу уведомление о расторжении соглашения с 1 января 2009 года. На сегодняшний день в дополнение к существующей задолженности за сентябрь и октябрь, общество также не выплатило правообладателю вознаграждение за ноябрь и декабрь 2008 года», – йдеться в офіційному листі ЗАТ «Телекомпанія “Стрим”» за підписом Кирила Легата до українських кабельників.

    Полювання на «Охоту и рыбалку»


    В’ячеслав Амелін заперечує борги і стверджує, що банк відмовлявся перераховувати гроші на територію Росії, оскільки «Стрим», змінивши назву і ставши замість «Стрим-Контент» «Телекомпанією “Стрим”», не надала юридично правильно оформлених документів українському партнерові.

    У відповідь «Ай-бі-ком» подала позов до Господарського суду міста Києва проти ЗАТ «Телекомпанія “Стрим”» про визнання ліцензійної угоди від 1 січня 2008 року дійсною та такою, що підлягає виконанню. Перше слухання справи по суті призначено на 13 травня. «По оценке юристов, до решения суда наш контракт считается действующим», – переконаний В’ячеслав Амелін. Також юристи «Ай-бі-ком» для забезпечення позову надіслали клопотання, в якому просили заборонити компаніям «Стрим», «Контент ТВ» та іншим укладати угоди щодо каналів «Охота и рыбалка», «Здоровое ТВ», «Усадьба ТВ», «Драйв» і «Ретро». Суд задовольнив клопотання 25 лютого. Ухвала забороняє компаніям «Стрим», «Контент ТВ» й іншим особам укладати правочини щодо п’яти російських каналів, а Нацраді забороняє видавати будь-яким провайдерам програмних послуг ліцензії з пакетом програм, до якого включено ці канали. Тепер копію відповідної ухвали «Ай-бі-ком» розсилає кабельникам.

    Водночас кабельні оператори продовжують отримувати листи від телекомпанії «Стрим» із вимогою переукласти угоди з «Контент ТВ», інакше їхні карти доступу буде відключено. В’ячеслав Амелін розцінює дії правовласників як рейдерство і шантажування провайдерів програмної послуги. «Это рейдерство в условиях финансового кризиса на рынке Украины со стороны компании “Торсат”, поскольку “Контент ТВ” образована только месяц назад и за ней стоит “Торсат”. Это попытка захвата чужого бизнеса», – заявляє він. Директор однієї з кабельних компаній також називає «Контент ТВ» дочірньою структурою «Торсату», оскільки від імені «Контент ТВ» з ним зв’язувалися працівники «Торсату».

    За словами президента асоціації «Укртелемережа» Василя Аніпченка, він укладав субліцензійну угоду зі «Стримом» і «Контент ТВ» ще до ухвали суду, тому вважає її цілком легітимною. А щодо угоди між «Стримом» і «Ай-бі-ком», чинність якої через суд доводить нині остання, пан Аніпченко каже, що в ній від початку було закладено правову колізію. «Там ішлося про те, що судочинство можливе в українському арбітражному суді (якого не існує) за законами Російської Федерації», – зазначає він і додає: його здивувало, що Господарський суд міста Києва прийняв справу до розгляду.

    Директор компанії «Контент ТВ» Андрій Медвідь заперечив зв’язок із дистрибутором групи «Інтер»: «Компания “Контент ТВ” не является дочерним предприятием компании “Торсат”». За його словами, «Контент ТВ» є ексклюзивним представником телеканалів «Охота и рыбалка», «Здоровое ТВ», «Усадьба ТВ», «Драйв» и «Ретро», відповідно до угоди про ексклюзивні права на декілька років, підписаної вповноваженою особою з боку компанії «Стрим». Жодної ухвали Господарського суду міста Києва «Контент ТВ» наразі не отримував, тому продовжує укладати угоди з кабельниками. «Достаточно большое количество компаний заключили с нами договора. Доступ к каналам по карточкам, которые распространяла компания “Интернет. Бизнес. Коммуникации” будет закрыт компанией “Стрим”. Для предоставления доступа к телеканалам нужно иметь договор с компанией “Контент ТВ”», – розповів пан Медвідь. Коментувати ж висловлювання В’ячеслава Амеліна про рейдерство директор «Контент ТВ» не захотів.

    Як резонно зазначено в листі Кирила Легата провайдерам програмної послуги, відносини між ЗАТ «Телекомпанія “Стрим”» і ТОВ «Інтернет. Бізнес. Комунікації» є винятково відносинами двох суб’єктів господарювання. Проте третьою стороною таких відносин стали кабельні оператори. З одного боку – загроза відключення доступу до каналів, з іншого – зобов’язання перед «Ай-бі-ком». «Ми є заручниками ситуації. Я не можу просто так розірвати попередню угоду. Адже компанія не присилала нам повідомлення, що вона вже не працює», – поскаржився ТК директор компанії з Мукачева Василь Петько.

    Тих провайдерів, які поки ще не підписали угоди з «Контент ТВ», стримує, по-перше, те, що новий дистрибутор не зареєстрований як суб’єкт інформаційної діяльності в Україні. По-друге, його умови не такі вигідні. «Ми укладали угоду на одну суму, а тепер вона зовсім інша. Вони обіцяли, що збільшать ціни на 10%, але фактично ті виросли майже втричі», – зауважує представник одного з кабельних операторів. З огляду на це, в умовах економічної кризи йому взагалі простіше відмовитися від декількох нішевих каналів і замінити їх на інші – дешевші. І, по-третє, остаточним стримувальним аргументом для кабельників стала ухвала Господарського суду. Адже, будучи резидентами України, вони мають дотримуватися українського законодавства. Вочевидь, «Стрим» опротестує цю ухвалу в апеляційному порядку. Але поки що російська компанія цього не зробила.

    «Телекритика» звернулася по коментар до російської телекомпанії «Стрим», щоби з’ясувати її позицію в цій справі. Нам повідомили, що генеральний директор Кирило Легат зможе відповісти на наші запитання наступного тижня.

    Источник: Телекритика
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.