Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Роман Андрейко: «Фактично ми пройшли атестацію в компанії Apple»


    25 марта 2009 | Телевидение / Украина / На украинском языке | Добавил: Степан Сергеев
    В AppStore «завезли» українські новини: першим серед українських мовників, які запустили новинний сервіс для iPhone, став канал «24». Генеральний директор каналу поділився з «ТК» своїми міркуваннями щодо перспектив мобільного телебачення.

    Із 7 березня трансляція каналу «24» для iPod Touch та iPhone доступна для користувачів цих пристроїв у офіційному магазині AppStore під назвою News Channel 24. Це перша українська програма, офіційно визнана компанією Apple і включена до AppStore. Програма є безкоштовною і включає сервіс video on demand («відео на запит»). За перший день перебування News Channel 24 на AppStore його встановило 367 користувачів, а рейтинг програми піднявся до п'ятої позиції.

    Розмова з генеральним директором каналу «24» Романом Андрейком почалася з того, що, почувши запитання про AppStore, він спочатку похвалився першим Google-доларом, який висить у красивій рамці в його офісі, потім зізнався, що не вірить у перспективи DVB-H - стандарту, який Європа (й Україна) визнала офіційним стандартом мобільного телебачення; ба більше: заявив, що канал «24» вже має розроблену програму для трансляцій не тільки на iPhone, а й на звичайні мобільні телефони.

    - Коли наш канал заробив перший Google-долар, я його повісив на стіночку в рамочці. Тому що це Google - компанія з першого ешелону світових лідерів. Насправді, там було кілька сотень тих перших доларів, але мені хотілося, щоб ця подія запам'яталася - компанія зі світовим ім'ям для нас заробила перший долар. Він так і висить. Та ж історія і з AppStore... AppStore - це офіційний інтернет-магазин, де можна скачати програми для iPhone. Таких програм реально сотні. Проте ми перші з України, хто розмістив там свою програму. Я цим пишаюся. До слова, в нашій категорії на AppStore не так багато пропозицій. Крім нас можна скачувати новини від Associated Press, ITN (Велика Британія), France 24... Тобто ми реально одні з перших у Європі. Причому наші сервіси досконаліші, ніж у провідних європейських конкурентів. Приміром, France 24 дає тільки відео, причому якість картинки в них набагато гірша, ніж у нас. До того ж ми даємо текстову опцію, а відео наші користувачі можуть завантажувати за бажанням, що для багатьох є суттєвою перевагою (економія трафіку). Щоправда, у французів дві мови - англійська і французька, а в нас поки єдина - українська. Але все попереду.

    - Скільки людей реально встановило вас на свої іPhone?

    - З самого AppStore не дуже багато, оскільки ми там лише кілька днів. Але раніше ми були на неофіційних сайтах - такий сервіс для іPhone працює в нас уже півроку. За цей час ми назбирали близько 20 тисяч користувачів. До речі, той же НТВ, один із найпотужніших російських мовників, запустив свій сервіс для іPhone півтора місяці тому, а ми це зробили вже півроку як...

    - А це витратний проект для телеканалу?

    - Скажу так: це дешевше, ніж запускати новий канал... Тепер у нас цей проект фінансується з маркетингового бюджету. Тобто це не самостійний бізнес-напрямок, спочатку ми його розглядаємо як промо для каналу. До того ж він цілком відповідає нашій концепції - «дивись новини, коли зручно», тобто не там, де є телевізор чи комп'ютер, а скрізь. Ця ідея виникла, щойно в мобільних телефонів з'явилися мультимедійні можливості. Потім з'явився іPhone... На жаль, спочатку в IPhone були закриті програмні коди, та коли влітку 2008-го, а точніше в липні, їх відкрили, ми почали писати програмне забезпечення для іPhone. Через два місяці - у вересні - пілотна версія 1.0 уже працювала. Потім ми ще якийсь час удосконалювали програму, позбавлялися всіх багів і - відправили її в Applе. Її там три місяці роздивлялися під мікроскопом, тестували на різних моделях, у різних аплікаціях, із різними швидкостями. Так що це не просто так відправили - і ось її опублікували. Фактично ми пройшли атестацію в такій світовій компанії, як Apple.

    - Ця програма колись зароблятиме на себе чи постійно буде безкоштовною?

    - Тут ідеться про New Business Development. Розумієте, телебачення в майбутньому зміниться. Всі кажуть, що ІРТV поступово виживатиме ефірне й кабельне телебачення. Дуже зручно мати на стіні розетку RG45, через яку підключаєшся до свого домашнього - навіть не телевізійного, а мультимедійного центру і дивишся будь-який із телеканалів планети. А що робити, якщо ти не вдома чи в офісі? Було два шляхи. Перший - стандарт DVB-H. Уже два роки тому в Європейському Союзі як основний стандарт мобільного телебачення розглядався стандарт DVB-H. І багато компаній - тоді ще кризи не було і на горизонті - вклали сотні мільйонів у розвиток DVB-H. Паралельно вони дослідили попит на нову послугу, щоби з'ясувати, чи готові люди дивитися телебачення на мобільному. Виробники випустили декілька моделей таких телефонів, спеціально для DVB-H. Що цікаво, респонденти (20 - 40 років) говорили: так, ми готові це дивитися і платити за це гроші. Запустили. А в результаті кожен другий через місяць відмовився від послуги. Причин відмови було дві: перша - дорого, друга - погана якість. Зробити одразу 100-відсоткове покриття для DVB-H технічно неможливо, а вимоги «стояти поближче до вікна» або «старатися менше рухатися», які висувалися для користувачів, виявилися неприйнятними - називається, вибачте, а нащо воно треба, за такі гроші біля вікна стояти? Я, правда, не знаю, як тепер поживає DVB-H-мережа, але після того, як з'явилися IPhone, стало зрозуміло, що вже не потрібно ніяких DVB-H...

    - Але так і не зрозуміло, яким чином цей сервіс себе окуповуватиме...

    - Повернуся до теми New Business Development: у нас є майже 20 тисяч установлень на IPhone. Причому кожен користувач має свій персональний ID, згодом, коли прийде час, ми зможемо провести невеличке дослідження. Нас цікавитимуть три, максимум п'ять питань: соціальний статус користувача, хлопчик чи дівчинка і якого віку. Це дасть змогу проводити таргетовані рекламні кампанії, причому аж до того, що ми зможемо відправляти повідомлення тільки чоловікам віком 32-37, які проживають у районі Троєщини, або тим, які в даний перебувають на Печерську.

    - Здається, наші рекламісти тільки говорити люблять про таргетовані кампанії, а насправді надають перевагу килимовим бомбардуванням...

    - Килимові бомбардування виходять з моди, та й підходять вони лише для певних груп товарів - чіпсів чи прального порошку. А тут ідеться про унікальні рекламні кампанії. Що далі, то вибагливішим стає рекламодавець, він не хоче скуповувати аудиторію оптом - «мертві душі» нікому не потрібні. В нашому випадку сама структура рекламного повідомлення теж стає унікальною, тобто крім того, що воно адресне, воно одразу надає споживачеві опції: дзвінок, SMS або захід на сайт. Відповідно, якщо він клацає на іконку «дзвінок», то автоматично потрапляє в call-центр рекламодавця, якщо це SMS - телефон автоматично відсилає SMS із приблизно таким формулюванням: «Хочу дізнатися про вашу пропозицію детальніше»; якщо це сайт - браузер автоматично запустить сайт виробника. Або й простіше: користувач відкриває телефон, щоби перевірити новини, бачить там рекламне повідомлення, скажімо, «Мерседес S500 за 50 тисяч доларів, терміново». Думає: «О, прикольно», і натискає кнопочку дзвінок: «Алло, є ще машина? А де можна подивитися?». Розумієте, важливим фактом є й те, що іPhone - дуже трендова, статусна річ. Тому власники іPhone - це вже саме по собі бізнес.

    - Власники звичайних мобільних вас менше цікавлять?

    - Наголошую: не нас, а рекламістів, і не всіх, а окремих груп товарів. Але ми розробили аналогічний сервіс для будь-якого іншого телефону. Єдина умова: це має бути модель, яка підтримує скрипти Java, тобто будь-який більш-менш сучасний телефон. Власників іPhone нині в Україні тисяч сто, з них велика частина - «золота молодь», яку новини не цікавлять... Отже, новинами з них цікавляться тисяч тридцять. Зате власників звичайних телефонів десь два десятки мільйонів, і з них, припустімо, десята частина замовить цей сервіс - ось вам двомільйонна аудиторія. Так от, повертаючись до розмови про New Business Development: ми орієнтуємося на потенційних два мільйони користувачів, причому згодом будемо знати, хто це такі, а відтак зможемо пропонувати таку послугу, як доставка рекламних повідомлень для конкретних цільових аудиторій.

    - А як реагуватиме ваша аудиторія на рекламу? Якщо я закачую собі новинний сервіс у мобільний, я не хочу за свої гроші ще й отримувати рекламні оголошення...

    - Є різні рекламні повідомлення. Приміром, є preview: це коли перш ніж щось подивитися або прочитати, ви мусите переглянути рекламне повідомлення. Така реклама реально грузить. А якщо десь 30% екрану займає рекламне повідомлення разом із меню: CALL, SMS або WWW, ви можете й не реагувати на це. Це щось подібне до реклами в газетах. Вас часто дратує реклама в газетах? Ви можете кинути оком на рекламне повідомлення, зрозуміти, що вам це нецікаво, й далі читати текст.

    - А контент завжди буде безкоштовним чи тільки спочатку?

    - Наш бізнес полягає в зароблянні грошей на рекламних повідомленнях. Тобто ми прагнемо отримати не плату за трафік, не оплату контенту, а отримувати гроші тільки за доставку рекламних повідомлень.

    - Для таких амбітних проектів треба мати партнерів...

    - Наразі ми працюємо з рекламним агентством «Ехо», вони кажуть, що зацікавлені і що в них є клієнти для такого рекламного сервісу. За ідеєю, мобільні оператори мали б бути дуже зацікавлені в нашому сервісі, але це вже інша розмова - поки що, до офіційної прес-конференції, наш великий мобільний партнер заборонив нам про це говорити.

    - Щодо розвитку нових медіа: власне, про розвиток таких сервісів говорили дуже багато різних компаній, зокрема польська «Агора» приходила з такими амбіціями на український ринок. Я так розумію, ви перші. А хто наступний?

    - Свого часу один із центральних телеканалів говорив, що вже має мобільне телебачення. Мій технічний директор, людина з вищою технічною освітою, спільно з ІТ-відділом намагалися подивитися це ТБ, але їм не вдалося. Реально ми з такими сервісами перші. Принаймні, в Україні. Хто наступає на п'яти? Чесно? Не чути дихання в спину. Хоч я не думаю, що ми довго будемо ексклюзивними. Напевно, що знайдуться компанії, готові інвестувати в такі ж проекти і запропонувати свої послуги різним мобільним операторам.

    - Як вирішується питання авторських прав?

    - Цього року ми вже підписували контракти на все куповане відео, з урахуванням так званих мобільних прав. Якщо ви купуєте всі види прав - а це terrestrial (наземне ефірне мовлення), cable (кабель), satellite (супутник), ІР (інтернет), то додатково мобільні права - це лише декілька відсотків. Я не думаю, що в найближчому майбутньому мобільні права окремо коштуватимуть дуже дорого.

    - Але, наскільки я зрозуміла, ці маркетингові витрати - дуже широке поняття. Зокрема, маркетинговими витратами є, наприклад, розширення мережі по регіонах, угоди з кабельними операторами....

    - Чесно кажучи, цього року ми в дуже багатьох напрямках призупинили фінансування або оптимізували витрати, від чогось відмовилися... Наприклад, ми відмовилися від одного з міжнародних новинних сервісів. Ми купували багато різних сервісів, і цього року від одного відмовилися: треба економити. Хотіли купити одне дуже видовищне відео про європейську архітектуру, навіть договори писали, але довелося відмовитися. Відмовилися від програм, які хотіли запустити. Тепер це дорого, а грошей на все не вистачить. А от New Business Development, про який ми говорили, - це той напрямок, який ми продовжуємо фінансувати. Воно є дорожчим, ніж запуск програм, проте виглядає перспективнішим.

    - У чому перспективнішим?

    - Я вважаю, що це ефективний засіб комунікації і просування бренду «24», а в середньотерміновій перспективі я бачу це як окремий бізнес - дуже новий, дуже специфічний. Але тут важливо бути першим на ринку, навіть з тої точки зору, що хто перший з'явиться - той набере більшу аудиторію, першим зможе запропонувати цей продукт клієнтам. Вигідно бути першим, хоча відомо, що перший завжди найбільше ґуль набиває. І найбільше грошей витрачає...

    - Чи буде розроблятися якийсь специфічний контент для мобільного телебачення?

    - По-перше, ми завжди продукуємо більше новин, ніж уміщається в ефір. В рамки новинного випуску на 8-12 хвилин увібгати всі новини, які ми маємо, неможливо. Тобто це одне джерело нового контенту. Йдемо далі: регіональні добірки. Скажімо, для тих, хто живе в Сумській області, можна постачати новини по цьому регіону. Плюс ілюструвати це картинками і відео.

    - Чи будете ви ділитися своїми технологіями з іншими мовниками?

    - Ну, ми ж не жаднюги якісь, ми готові поділитися своїми розробками, але, звісно, не безкоштовно. Ми були б готові їх продати. Або інший варіант - запропонувати стати на нашу платформу: давайте свій контент на якийсь термін, ну хоча б на 3-5 років. Такі переговори вже велися, проте результату не було. Я думаю, кожен хоче винайти свій велосипед, щоби вічно не брати в нас «покататися». Друге питання: що показувати великим телеканалам? Серіали? Тут нее все так просто. У «Ранеток», звісно, рейтинг - супер, але їх не будуть дивитися дорогою зі школи додому.

    - Тобто ви передбачаєте конкуренцію мобільних телеплатформ?

    - Так. І ця конкуренція буде не меншою, ніж нині на ринку кабельного телебачення.

    Леся Ганжа

    Источник: Телекритика
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.