Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    ТРК «Київ» звинувачує представників МВС у тиску. Міліція проведе перевірку


    25 марта 2009 | Телевидение / Украина / На украинском языке | Добавил: Степан Сергеев
    Працівники Солом'янського РУ ГУ МВС України в місті Києві начебто тиснуть на журналістку ТРК «Київ» Олену Поскребушеву. Про це йдеться у відкритому листі, адресованому міністрові внутрішніх справ Юрію Луценку, від працівників телеканалу «Київ», який надійшов на адресу «Телекритики».

    В листі, зокрема, йдеться, що правоохоронці грубо порушують Кримінально-процесуальний кодекс, запрошуючи журналіста як свідка на допит телефоном, а не повісткою, і не допускаючи на допит адвоката. Колектив телеканалу «Київ» вимагає припинити незаконний тиск на своїх працівників та вибачитися перед ними. Крім того, вимагає призначити службове розслідування дій правоохоронців і готовий обговорити ситуацію у прямому ефірі.

    У листі також зазначено, що ТРК «Київ» готує серію спеціальних репортажів під назвою «Чим загрожує журналістові пошук правди. Українська реальність». Одним із героїв буде Олена Поскребушева, яка через намагання підготувати матеріал про санобробку вагонів зазнала тиску з боку правоохоронців.

    Начальник відділу зв'язків із громадськістю ГУМВС України в м. Києві Володимир Поліщук здивований, що Олена Поскребушева вважає такі дії міліції тиском: «Вона мені телефонувала, коли її запросили дати пояснення. Я їй пояснив, що свідком може стати будь-який громадянин, і тут немає нічого страшного. Тим паче, що вона була на місці вибуху за годину до того». Також він зауважив, що журналістку викликали не на допит, а для давання показань. Закон дозволяє запрошувати свідка й телефоном.

    У статті 166 Кримінально-процесуального кодексу «Порядок виклику свідка для допиту» зазначено: «Свідок викликається до слідчого повісткою, яка вручається під розписку свідкові, а в разі його тимчасової відсутності - кому-небудь із дорослих членів його сім'ї, житлово-експлуатаційній організації, виконавчому комітету селищної або сільської Ради народних депутатів чи адміністрації за місцем його роботи. Свідок може бути викликаний також телеграмою або телефонограмою. В повістці повинно бути зазначено, хто викликається як свідок, куди і до кого, день і час явки, наслідки неявки, передбачені статтями 70 і 71 цього Кодексу. Неповнолітній свідок викликається через законних представників».

    Питання щодо присутності адвоката при розмові слідчого зі свідком, каже пан Поліщук, вирішує слідчий. У цьому випадку Олена не є ані підозрюваною, ані потерпілою, зауважує він, тож слідчий і вирішив, що присутність адвоката не є обов'язковою.

    Як запевнив ТК Володимир Поліщук, стосовно викладених у відкритому листі фактів буде призначено службову перевірку, про результати якої нам буде повідомлено.



    Відкритий лист Міністрові внутрішніх справ Юрієві Луценку від співробітників телеканалу «Київ»


    Шановний Юрію Віталійовичу!

    Звернутися до Вас нас змусило свавілля співробітників Солом'янського РУ ГУ МВС України в м. Києві.

    Справа в тому, що впродовж місяця журналістка телеканалу «Київ» Олена Поскребушева готувала матеріал про санобробку вагонів приватними структурами, скасування якої, за однією з офіційних версій слідства, і спричинило замах на життя головного лікаря центральної СЕС на залізничному транспорті. 11 березня Олена Поскребушева записала з цього приводу коментар головного лікаря СЕС на залізниці Романа Макомели. За годину після повернення журналістки в редакцію стало відомо, що на Фурманова, 3/8 пролунав вибух. Журналістка повернулася на місце знімання і продовжила роботу. Вже наступного дня, 12 березня, Олену Поскребушеву викликали як свідка у справі про вибух. Грубо порушуючи статтю 166 Кримінально-процесуального кодексу, зробили це звичайним телефонним дзвінком, без надсилання повістки. Під час допиту працівники Солом'янського РУ ГУ МВС у м. Києві, зокрема в. о. заступника начальника СВ Тетяна Керц, наполегливо рекомендували журналістці під час здійснення своєї професійної діяльності не з'являтися в кадрі, не писати і не начитувати сюжетів. Окрім того, на адресу Олени Поскребушевої було висловлено погрози порушити проти неї кримінальну справу. Такі дії з боку правоохоронних органів змушують замислитися, чи справді вони зацікавлені в розкритті резонансної справи за фактом вибуху гранати в приміщенні державної установи. В приватній розмові Тетяна Керц зазначила, що діяти по відношенню до журналіста таким чином її змушує керівництво. Хто саме, не уточнила.

    Особливо дивує той факт, що після нашої скарги, направленої начальникові Солом'янського РУ ГУ МВС України в м. Києві Олександрові Якимчуку, Тетяна Керц знову зателефонувала Олені Поскребушевій і вчергове викликала її як свідка у справі звичайним телефонним дзвінком, без надсилання повістки. Крім того, працівники Солом'янського РУ ГУ МВС України в м. Києві через кілька днів після вибуху, 14 березня, телефонували на «гарячу лінію» телеканалу у вихідний день і викликали на допит як свідка випускового редактора програми «Новини» Олену Десятник. І знову - без повістки, чим укотре грубо порушили статтю 166 Кримінально-процесуального кодексу.

    24 березня Олену Поскребушеву та Олену Десятник вчергове викликали до Солом'янського РУ ГУ МВС України в м. Києві. Цього разу, як не смішно це звучить, на очну ставку. Враховуючи системне порушення прав наших колег, ми змушені були звернутися по допомогу адвоката, згідно зі статтею 59 Конституції України, яка передбачає право громадян України на правову допомогу. Поведінка співробітників Солом'янського РУ ГУ МВС України в м. Києві вкотре шокувала. Майже дві години вони намагалися... не допустити адвоката Віктора Чевгуза на допит.

    Колектив телеканалу «Київ» вимагає припинити незаконний тиск на своїх працівників та вибачитися перед ними. Крім того, ми вимагаємо призначити службове розслідування щодо дій Ваших підлеглих у зв'язку з грубим порушенням ними Кримінально-процесуального кодексу, а також Законів України «Про інформацію», «Про телебачення та радіомовлення», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів».

    Зі свого боку запевняємо Вас, що телекомпанія «Київ» та її працівники завжди готові співпрацювати зі слідством у межах чинного законодавства задля розкриття цього резонансного злочину. Адже, можливо, саме така непрофесійна робота слідчих і не дозволила розкрити вбивство трирічної давності одного з попередників Романа Макомели - Василя Анашкіна.

    У той же час повідомляємо Вам, що наш телеканал готує серію спеціальних репортажів під назвою «Чим загрожує журналістові пошук правди. Українська реальність». Одним із героїв нашого сюжету буде Олена Поскребушева, яка через намагання підготувати об'єктивний матеріал про санобробку вагонів зазнала тиску з боку правоохоронців. На наші листи з проханням надати коментар із цього приводу ані начальник ГУ МВС України в м. Києві Віталій Ярема, ані начальник Солом'янського РУ ГУ МВС України в м. Києві Олександр Якимчук жодної відповіді досі не надали. Сподіваємось отримати Ваш коментар щодо ситуації й готові обговорити її у прямому ефірі.

    24.03.09 Колектив телеканалу «Київ»

    Источник: Телекритика
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.