Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Телеканали забули про День Незалежності


    24 августа 2013 | Телевидение / На украинском языке / Украина | Добавил: Kravtsova Olga
    Для усіх цивілізованих країн День Незалежності - одна з найзначущих дат у календарі. Уряд готує масові заходи і видовища, а медіа - різноманітні програми від аналітичних чи історичних до розважальних.



    Розуміючи покладену на них суспільну функцію, центральні канали успішних країн заповнюють вакуум державницьких та патріотичних настроїв шляхом виробництва якісного контенту, передовсім, телевізійної документалістики. Така позиція каналів правильна. Адже цілком очевидно - що і як громадяни думають, говорять, як вони сприймають дійсність, якою бачать свою роль у країні, а країни - у світі та зрештою за кого завтра осмислено проголосують - значною мірою залежить від того, чим їх сьогодні «годують» на ТБ. Це натуральний екологічно чистий продукт чи напівфабрикат іноземного виробництва? І здавалося б, що саме День Незалежності України - а тим паче цього - вирішального для прийняття незворотного вектору зовнішньополітичного розвитку країни року головне державне свято мало стати стимулом для нових телевізійних проектів - документальних фільмів, марафонів, спеціальних святкових ефірів...



    «День» переглянув телепрограму провідних українських телеканалів на 24 серпня цього року і... здивувався.



    Найбільш активним у висвітленні цього знаменного дня є, звісно ж, Перший Національний. Державний телеканал зробив акцент на музиці - його ефір наповнений вуличними та студійними концертними програмами. Незмінний у своїй традиційній народності, Перший Національний також пропонує своїм глядачам трансляцію молитви за Україну з прямим включенням із Володимирської гірки та підняття прапора в містах країни.



    Ще одним каналом, який не обділив своєю увагою День Незалежності України, став «Інтер». Його команда підготувала святковий семигодинний марафон «День народження Країни», присвячений 22-й річниці Незалежності України. Як повідомляє «Інтер», під час спеціальної програми вийде документальний проект «Роки Незалежності». Це добірка п'ятихвилинних відеороликів, кожен з яких присвячений одному з років незалежності України. Частково транслювати історію нашої держави у форматі «коротко про головне» телеканал почав ще з 31 липня цього року в програмі «Ранок з Інтером». Основні напрями, які вибрав проект «Роки Незалежності», - політика, спорт, музика і кіно. Українцям нагадали про купони і рекет, гіперінфляцію і зародження олігархії, популяризацію мобільних телефонів та Інтернету, появу Конституції й гривні, Чорноморський флот, акцію «Україна без Кучми», острів Тузла, приїзд Папи Римського і т. ін. Все ж у такий святковий день трохи переборщили зі згадками аварій, трагедій і катастроф, як от випадки у Скнилові чи Броварах. Звучали імена Сергій Бубка, Оксана Баюл, Андрій Шевченко, Святослав Вакарчук, Руслана Лижичко, Леонід Каденюк... Також під час семигодинного марафону телеглядачі каналу зможуть подивитися пряму трансляцію святкування Дня Незалежності у Києві та інших містах України. Щоправда, на цей марафон виділили не вечірній і навіть не денний, а ранковий ефір - триватиме спеціальна програма до Дня Незалежності з 7.00 суботнього ранку до 13.00. У вечірній прайм-тайм «Інтер» випустить пряму трансляцію концерту «Живи в Україні», який канал організував спільно з компанією «Таврійські ігри».



    Проте напередодні самого Дня Незалежності «Інтер» неприємно дивує - сьогодні телеканал показує «Битву за Україну» Андрія Кончаловського. У минулому «Прес-клубі» «День» уже згадував про цю стрічку як про однобоке висвітлення постаті Леоніда Кучми. У прес-релізі «Інтер» позиціонує «Битву за Україну» як фільм, що «прагне розповісти про становлення України як суверенної держави і про проблеми, з якими довелося зіткнутися країні на своєму шляху до незалежності». Однак головним героєм фільму так і залишається другий президент України.



    Ще один непрямий неприємний «сюрприз» до Дня Незалежності підготував ICTV. У суботу канал транслюватиме під час денного ефіру телесеріал «Назад у СРСР». За фасадом «невинності» фільму - бізнесмен Антон переноситься у 1975 рік і зустрічає свою справжню любов - прихований зміст, ностальгія за радянським минулим, адже згодом чоловік не схоче повертатися у свій час.



    Дивним видається і вибір «1+1». Телеканал на День Незалежності України покаже фільм... про День Незалежності США з однойменною назвою. Це американський фантастичний бойовик, в якому розігрується шаблонна голлівудська ситуація порятунку Землі - напад агресивних прибульців із космосу Америка відбиває за два дні, тож День Незалежності США стає Днем Незалежності усієї Землі.



    Натомість такі провідні українські телеканали, як «Новий канал», СТБ, «5-й канал», ТВі та ТРК «Україна» практично не змінили сітку свого мовлення у зв'язку з державним святом і не запропонували нічого особливого з цієї нагоди.



    - Потрібно розділяти свята і знакові дати, - зауважив у коментарі «Дню» медіа-експерт Отар ДОВЖЕНКО. - Прикладом світських свят для українців є лише Новий рік. День Незалежності чи День Конституції України - це лише знакові дати. У суспільстві не з'явилося жодних знакових ритуалів, пов'язаних із цими датами, і я не думаю, що колись з'являться. А оскільки на комерційних телеканалах працюють люди з тверезим розрахунком, то вони розуміють, що якщо для їхньої аудиторії це звичайний день, відповідно мають працювати тематичні й жанрові преференції звичайного вихідного дня. Канали з патріотичним «продуктом» у цей день, на жаль, просто не будуть дивитися.



    За його словами, завдяки широкому вибору каналів телебачення на даному етапі втратило можливість формувати світогляд своєї аудиторії. Якщо телеглядачу програма видасться нудною, він її просто перемкне.



    - Кілька років тому СТБ знімав кілька фільмів про шлях незалежної України, - продовжує Отар Довженко, - проте аудиторія телеканала - це «домогосподарки за 40», і вони не хочуть дивитися про незалежність. Натомість ICTV - канал чоловічий. Ця аудиторія більше цікавиться політикою та історією. Тому, можливо, показ «Назад в СРСР» - виправданий. ICTV робить це не тому, що любить Росію і не любить Україну, а для того, щоб зберегти свою аудиторію. Можна було б організувати концерт і його ж транслювати в прайм-тайм. Фінансово це цілком посильна справа для великих каналів, як от для «Нового каналу» чи СТБ. День Незалежності, на жаль, не став по-справжньому знаковим ні для ЗМІ, ні для суспільства. Можливо, це пояснюється абстрактним сприйняттям незалежності.



    У реаліях українського ТБ згадка знаменної події двадцятидворічної давності, на жаль, зводиться до кількох хвилин сюжету у вечірніх новинах.



    P.S. - Доки матеріал готувався до друку, стало відомо, що на «5-му каналі» стартує марафон до Дня Незалежності України «22.Все тільки починається». Спецпроект пройде трьома блоками, де гості студіїЛевко Лук'яненко, Андрій Єрмолаєв, Андрій Покальчук, Володимир Огризкота Костянтин Єлісеєвговоритимуть проте, як і хто виборював незалежність України, що незалежність дала кожному українцю та спробують з'ясувати ментальне, економічне та геополітичне місце України.

    Источник: День
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.