Навигация

Популярные статьи
  • «Site Ok‎»: Ваш надежный партнер в продвижении и раскрутке сайтов

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Від Viasat вимагають виплати близько 3 млн грн роялті


    19 октября 2012 | Телевидение / На украинском языке / Украина | Добавил: Kravtsova Olga
    Асоціація з управління аудіовізуальними правами «АРМА-Україна», яка представляє інтереси авторів і правовласників в аудіовізуальній сфері, звернулася до правоохоронних і контролюючих органів із заявою про порушення прав інтелектуальної власності з боку супутникової платформи Viasat (провайдер супутникового телебачення ТОВ «Віжн ТБ» і ТОВ «Віжн медіа»). У свою чергу Viasat звертає увагу на непрозорість розрахунку роялті, яке вимагає сплатити асоціація.



    «АРМА-Україна» стверджує, що ТОВ «Віжн ТБ» і ТОВ «Віжн медіа» з 2008 року, надаючи послуги власним абонентам, не сплачували авторську винагороду за публічне сповіщення аудіовізуальних творів у програмах передач супутникового телебачення, як це передбачено законом «Про авторське право і суміжні права» та постановою Кабміну № 72 від 18.01.2003 «Про затвердження мінімальних ставок винагороди (роялті) за використання об'єктів авторського права і суміжних прав».



    Сума збитків за невиплачені роялті за чотири роки може сягати щонайменше 2,88 млн гривень. Таку суму «АРМА-Україна» підрахувала, виходячи з того, що:

    - приблизна абонентська база ТОВ «Віжн ТБ» - 60 тис. домогосподарств;

    - середня абонплата - 50 грн на місяць;

    - час діяльності компанії - 4 роки (48 місяців);

    - ставка винагороди - 2% від доходу.



    «Законодавство України передбачило і забезпечило право авторів аудіовізуальних творів вимагати сплати винагороди за використання їхніх творів у програмах передач супутникового телебачення. У свою чергу, являючись провайдером програмної послуги, ТОВ "Віжн ТБ" з моменту діяльності на території України не сплатило жодної копійки авторам, хоча вказане товариство відповідно до ліцензійних умов забезпечує доступ до програм вітчизняних телерадіоорганізацій, де присутній український контент. Це ж саме стосується і забезпечення права на отримання винагороди за використання їхніх творів на території України й зарубіжних авторів», - стверджує виконавчий директор асоціації «АРМА-Україна» Роман Семешко.



    Асоціація з управління аудіовізуальними правами «АРМА-Україна» була створена 2 вересня 2011 року, має статус організації з колективного управління правами і має свідоцтво Державної служби інтелектуальної власності України про облік організацій колективного управління № 20/2012 від 26.04.2012.



    Членами «АРМА-Україна» є Асоціація продюсерів України, Коаліція виконавців і продюсерів України, Ліга аудіовізуальних правовласників, Міжнародна асоціація з управління аудіовізуальними правами AGICOA (представляє інтереси Американської кіноасоціації MPAA, Міжнародної федерації асоціацій продюсерів FIAPF і Гільдії продюсерів Росії) і всеукраїнська громадська організація «Сінема», яка захищає інтереси українських кінематографістів (Національна спілка кінематографістів України). За даними «АРМА-Україна», вона має в управлінні більше 180 тисяч творів.



    Асоціація звернулася до органів прокуратури, Міністерства внутрішніх справ України та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення із заявою про порушення прав інтелектуальної власності. Готуються також позови до суду за результатами відповідних моніторингів з метою захисту прав українських та закордонних авторів аудіовізуальних творів.



    У компанії «Віжн-ТБ» (торгова марка Viasat), до якої звернулася по коментар «Телекритика», підтвердили, що певний час ведуть переговори з «АРМА-Україна» щодо можливої співпраці. «В ході переговорів ми спільно крок за кроком з'ясовували обсяг наших зобов'язань у галузі авторського права, а також коло повноважень "АРМА-Україна"», - каже юрист ТОВ «Віжн ТБ» В'ячеслав Якубенко.



    За словами пана Якубенка, при видачі ліцензії провайдера програмної послуги Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зобов'язала ТОВ «Віжн ТБ» надати всім абонентам безкоштовний доступ до цілої низки українських телепрограм. Ці канали не входять до жодного платного пакету провайдера, для абонентів це безкоштовний додаток. Але саме за телепрограми з цього переліку «АРМА-Україна» і хотіла отримувати від «Віжн ТБ» роялті, каже пан Якубенко. «Ми пояснили, що це було б незаконно і просто безглуздо, адже ми виконуємо рішення органу державної влади, не отримуємо жодної копійки від абонентів за ці канали», - додає він.



    «Далі нас зацікавило, яких саме зарубіжних авторів представляє "АРМА-Україна". Адже всі правовласники, з якими ми маємо договори, гарантували, що ми не нестимемо жодних додаткових платежів, і всі права для нашої платформи очищено», - розповідає про хід переговорів юрист Viasat.



    У Viasat наголошують, що ніколи не відмовлялися від сплати роялті, але здивовані розрахунком суми винагороди. Провайдеру хотілося б, щоб сплачені ним кошти були отримані саме авторами. «Насправді суб'єкт господарювання повинен сплачувати 2% від доходів, отриманих від публічного сповіщення саме тих творів, серед авторів яких буде розподілятися винагорода. Наприклад, якщо у провайдера в пакеті присутній канал "Рада", де підтвердження, що "АРМА-Україна" ділитиметься коштами з народними депутатами, які і є авторами контенту під назвою "Пряма трансляція сесії Верховної Ради"?», - міркує В'ячеслав Якубенко.



    «Особа, яка розсилає всі ці скарги на Viasat, балотується до Верховної Ради під номером 8 за списком партії "Україна Майбутнього". І що ближче до виборів, то частіше звучали вимоги підписати хоч якусь угоду, хоч на якусь суму, навіть за дуже пільговим тарифом», - стверджують у компанії Viasat і додають, що після виборів продовжать переговори, але, можливо, це буде інша організація колективного управління - «яка зможе прозоро показати, як вона нараховує роялті, і як ці суми розподіляються серед авторів».



    Керівний партнер юридичної компанії Jurimex Юрій Крайняк звертає увагу на невідповідність строку діяльності «АРМА-Україна» (організація тільки півроку має свідоцтво Держслужби інтелектуальної власності) і терміну, за який асоціація вимагає відшкодування роялті (чотири роки). «Крім того будь-яка організація колективного управління лише представляє інтереси правовласників. Відповідно, мають бути доручення від правовласників і докази використання твору цього правовласника (наприклад, акт моніторингу)», - зазначає юрист.

    Источник: Телекритика
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.