Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Час брехні


    26 марта 2012 | Новости / Телевидение | Добавил: Елена Ленова
    Розповідаючи про переведення годинника, Перший національний вигадав свою власну теорію відносності й примудрився навіть сюди приплести Євро-2012

    У висвітленні теми зимового та літнього часу розпочався новий етап. На зміну замовчуванням, перекручуванням та іншим маніпуляціям прийшла відверта брехня. Що й доводить сюжет вечірнього випуску новин Першого національного телеканалу 22 березня.

    От повний текст цього повідомлення:

    «Україна знову переходить на літній час. У ніч із суботи на неділю - 25 березня - о третій годині за київським часом стрілки годинника треба перевести на годину вперед. Перехід на літній час відбудеться через Євро-2012. Україна і Польща, яка також прийматиме чемпіонат, мають різницю в одну годину. Перевівши стрілки, Київ зрівняється з Варшавою, створивши більше зручностей для іноземних фанів. Утім, незабаром парламент має розглянути урядовий законопроект, за яким уже цього року літній час буде скасовано. В Україні запровадять другий годинний пояс і стрілки більше не переводитимуть».

    Зрозуміло: журналіст може помилитися. Він (вона) може заплутатися в розрахунках. Він (вона) може не розумітися на темі часових поясів - тим паче коли йдеться про ведучу новинних випусків, якій доводиться висвітлювати кількадесят тем щовипуску. Але ж є випусковий редактор! Є інші редактори! Солідні канали мають потужну редакторську службу, яка убезпечує - мусить убезпечувати - випуски новин від ляпів. Бодай від суттєвих.

    І якщо в даному разі вся ця служба не спрацювала, й навіть за три години після ефіру ця новина - й у текстовому, й у відеоформаті - висіла на сайті каналу, збираючи й збираючи коментарі, це може означати єдине: ніяких ексцесів не сталося, так і було треба. Повідомлення вийшло в ефір саме в такому вигляді, в якому воно й мало вийти. У вигляді брехні.

    Перехід на літній час - це переведення стрілок годинників на годину вперед. Як і було сказано в сюжеті. І після переведення стрілок третя година ночі одразу ж перетвориться на четверту. Варшава й справді має часову різницю з Києвом на одну годину. Тільки не на плюс одну, а на мінус одну годину! Варшавський час не випереджає київський, а відстає від нього. Й коли кияни - ті, що не сплять, звісно ж - переводитимуть стрілки своїх годинників із третьої на четверту, у Варшаві буде друга. Отак «зрівняється» час. Що це - теорія відносності від Першого національного?

    Насправді Польща теж переходитиме на літній час. І тієї самої миті, коли кияни переводитимуть стрілки з третьої години на четверту, варшав'яни - також ті, що не сплять - переводитимуть їх із другої на третю. Як то кажуть, не вмер Данило - болячка задавила. Як була між двома містами різниця в одну годину, так і залишиться. Чи стане від цього «більше зручностей» для іноземних фанів - то дуже вже філософське питання.

    Якщо час в Україні й справді хотіли зрівняти з часом у Польщі, треба було просто залишити годинники у спокої й не смикати їх. Не переходити на літній час. Але ж ні, от саме спеціально через футбольний чемпіонат, судячи з цитованої новини, на нього й переходять. А всі тридцять попередніх років задля чого переходили? Теж заради Євро-2012?

    Звернімо увагу на одну обставину. Оте «за київським часом», що пролунало у повідомленні (а чи є в Україні якийсь інший час, окрім київського?), насправді мало б звучати як «за східноєвропейським часом». Саме так офіційно зветься другий часовий пояс. А ми ж, здається, так хочемо інтегруватися до Європи! То хіба ж не диво: ведучи мову про «зручності» для європейських футбольних фанатів, тицяючи куди треба й не треба те горезвісне Євро-2012 (воно вже починає сидіти в печінках, ще навіть не розпочавшись), наші ЗМІ старанно зводять «залізну завісу» довкола України в питанні часових поясів. Підводять і підводять українців до враження: сезонне переведення стрілок - то одна з дурниць українського життя й лише його. Принаймні, з наведеної цитати чітко випливає: час у Варшаві змін не зазнає; підведе Київ стрілки на годину - й усе.

    Утім... Найімовірніше, зовсім не журналістів у даному разі треба критикувати за недолугі, а тепер і брехливі повідомлення. Вони лише роблять, що їм кажуть. Автори ідеї прив'язування сезонної зміни часу до Євро-2012 перебувають за зовсім іншою адресою. Автори брехні про «зрівняння часу з Польщею» - там само. Журналісти - лише знаряддя у великій пропаганді, адже Перший національний - то державний телеканал.

    Прогляньмо текст новини ще раз: «В Україні запровадять другий часовий пояс, і стрілки більше не переводитимуть». А як же повернення на зимовий час? А от саме воно й залишається в густому тумані. Адже здавалося б: хочете запровадити в Україні час другого поясу й скасувати сезонні зміни - нема нічого легшого, просто не переходьте на літній час, і все. І з Польщею час став би однаковим! Але ні, знадобилося віднайти причину, щоб таки перейти на літній час. А коли та причина не віднайшлася - вигадати її, випотрошивши реальність.

    Тож і нема гарантії, що десь на початку осені нам не скажуть: повернення до зимового часу не буде, от вам літній - оце він і є часом другого поясу. І немає значення, що насправді це зовсім не так: прецедент брехні вже є, то чом би не повторити його ще раз?

    На відміну від питань мови, геополітичної інтеграції тощо, тема часових поясів є просто клондайком для пропагандистів і маніпуляторів: переважна більшість українців ніколи не цікавилися цією проблемою, не знаються на ній, тож їм можна втюхувати що завгодно.

    А почитати на сайті Першого національного коментарі до новини - волосся дибки встане. Тут вам і страждання над долею нещасних українських «діточок», які от саме цього року ну точно вже не переживуть сезонних змін часу. І численні варіації на тему «закордон нам не наказ», та ще й з уточненням: «ворожий закордон»: «А чого це ми маємо прогинатися під Польщу, а не Польща під нас?». Тут і інші заклики бути гордими й ані на кого не рівнятися. З архівів підсвідомості було дістано такі стереотипи, які, здавалося, ніколи вже не мають вигулькнути назовні. На те, що всі викладки стосовно «прогинання перед Польщею» були брехливими, не звернув уваги ніхто.

    Пропаганда подіяла. Залишилася дрібничка - актуалізувати питання часових поясів якраз під вибори.

    Источник: telekritika.ua
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.