Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Новий сезон на СТБ: ще складніше, ще дорожче


    20 августа 2011 | Телевидение / На украинском языке / Украина | Добавил: Ольга Кравцова
    Канал збільшить витрати на виробництво, але й максимально монетизуватиме все, що можна. Вироблятиме фільми за власними сценаріями і готуватиметься до постановки «Чародіїв» Стругацьких

    У новому сезоні СТБ віддає весь прайм під власне виробництво, вибудовуючи масштабні шоу по вертикалі. Менеджмент каналу обіцяє, що форматні проекти будуть ще складнішими технологічно, ще «насиченішими» й дорожчими.



    Наразі СТБ формує власний продакшн повного циклу, який займатиметься телевізійним і серіальним виробництвом. І якщо у великих шоу СТБ й досі надає перевагу зарубіжним форматам, то в кіновиробництві експериментуватиме з власними сценаріями. Найближчим часом стартують зйомки фільмів «Наречена для бабія» та «Спокута». Також розробляється українська версія французького серіалу «Жозефіна».



    Крім того, канал і далі йде до однієї з принципових своїх цілей - підвищення економічної ефективності телевізійного контенту.



    Про все це, а також про кадрове забезпечення української телеіндустрії говорили на прес-сніданку, який канал зініціював з нагоди презентації своєї телеосені.

    З 27 серпня «революційним» у цьому році «Х-фактором» розпочинається новий, вертикальний сезон на каналі СТБ. За цим шоу шикуються в шеренгу «Феномен» (29 серпня, 20.10), «Фермер шукає жінку» (30 серпня, 20.10), «Майстер-шеф» (31 серпня, 20.10), «Зважені та щасливі» (1 вересня, 20.10), «Танцюють всі!» (2 вересня, 20.00). Показово, що тепер особливістю вечірніх слотів на СТБ стане власне виробництво: з 17.00 до 23.00 орієнтовно на каналі транслюватимуть лише власний телепродукт.



    У жовтні стартує дев'ята «Битва екстрасенсів», і вже на етапі монтування перебуває проект «Куб» із головним «холостяком» країни Максимом Чмерковським. «Я дивився робочий матеріал, мене він порадував, не знаю, як буде в результаті, але дуже незвичайно виходить. В сітці уже є, наразі монтують, і думаю, через пару місяців ми покажемо. По тих фрагментах, які я бачив - мені сподобалося... Ми зробили "Куб" самі, зробили всі ефекти самі, порадували британських колег інженерною думкою в Україні», - розповідає генеральний директор СТБ Володимир Бородянський. Зазначимо, що «Куб» знімали на заводі «Авіант», де розташована і сцена «Х-фактора».



    Підтримуючи модний тренд у телевиробництві, СТБ запасається сімейними реаліті-шоу. Уже 30 серпня виходить на екран програма «Кохана, ми вбиваємо дітей», готується реаліті «Хата на тата», а на осінь наступного року планується «Вагітна у 16» та «Врятуйте нашу сім'ю». Такий реаліті-бум, на думку Володимира Бородянського, пов'язаний із тим, що всі успішні реаліті-шоу зав'язані на відносинах і всьому, що вкладається в канву відносин «сім'я - чоловік». А «це є головною цінністю для жінок нашої країни».

    Основну ставку канал робить на адаптації міжнародних форматів, хоч і продовжує розробку власних ідей: «Ми працюємо над розробкою власних форматів, але щоб зробити власний формат, треба не менше 7-8 місяців, плюс зйомка пілота», - каже Бородянський. Таким чином, наразі відпрацьовуються деталі й механізми у шоу за власною ідеєю «Битва талантів». Наразі вже сформовано й затверджено правила гри, розробляються конкурси. Шоу розробляють працівники творчого об'єднання каналу на чолі з лідером проекту Володимиром Завадюком. І досі тривають пошуки ведучих (їх передбачено двоє), однією з пар-претендентів є Дмитро Танкович і Йолка.



    Щодо інформаційного мовлення на СТБ, то його суттєве розширення не планується ані в цьому, ані в наступному сезонах, так само поки що не передбачається звертатися до документалістики.





    Серіальні плани



    Якщо у виробництві шоу канал поки що надає перевагу іноземним форматам, то сценарії для телефільмів збирається писати самостійно: «Сценарії ми пишемо самі, в нас є група авторів, група редакторів, вони під керівництвом Наталі Ворожбит дожимають, дописують усі». Так, уже найближчим часом на СТБ стартують зйомки двох телевізійних стрічок - «Наречена для бабія» та «Спокута», трохи згодом планується робота ще над п'ятьма сценаріями: «Ми пишемо серіал уже досить довго, це виявилося довше, ніж ми думали, вимоги в нас високі, хочеться чогось незвичайного, яскравого героя, з яскравими характеристиками».



    Канал також придбав права на локальну адаптацію французького серіалу «Жозефіна» і збирається виробляти українську версію. Таким чином закладається фундамент естебешного продакшну повного циклу, який, за словами Володимира Бородянського, в перспективі повинен забезпечувати канал власним кінопродуктом.

    Серед переваг створення власного продакшну пан Бородянський зазначив відсутність змагання за вартість продукту, можливість керувати витратами, контролювати якість проектів, а також гуртувати навколо каналу «правильне» середовище, в якому народжуються «правильні» думки: «Продакшн - це не тільки виробництво, це ще й люди, які втілюють свої амбіції, бажання, ідеї, вони виготовляють щось нове».



    Зазначимо, що серіальну лінійку планується будувати за горизонталлю.





    Бюджет



    Телеосінь-2011 на СТБ суттєво відрізняється за обсягом бюджету, який зріс порівняно з попереднім роком як мінімум на 30%: «Витрати на проекти осені - це кардинальна відмінність. Бюджет сітки залежить від її структури. Якщо у вас є "серіал, серіал, серіал" - це одна вартість сітки, якщо "шоу, програма, програма" - це буде друга вартість. Дуже сильно на бюджет впливає структура сітки, комбінація дорогих форматів і недорогих», - каже Бородянський.

    Зокрема, орієнтовно на 25% зросте бюджет, пов'язаний з виробництвом другого сезону «Холостяка»: «В будь-якому телевізійному проекті дуже великий обсяг займає заробітна плата. Відповідно, зростання заробітної плати призводить і до зростання бюджету проекту. Частка зарплати різна, але в результаті вона може становити до 70% витрат від готового продукту. Друге - зростання витрат на локації. І третє - в цьому році ми збільшили бюджет на зірок, які приїжджатимуть на "Х-фактор". Власне, це і вплинуло на збільшення бюджету».



    З іншого боку, СТБ заявляє, що й досі є економічно ефективним підприємством (хоч і менш ефективним, ніж минулого року), і залишатися таким - принципова позиція каналу.
    Один зі способів підвищення ефективності на СТБ - збільшення тривалості шоу з 44 хвилин до 90-120 хвилин: таким чином на хвилину рекламного часу витрати зменшуватимуться, однак хронометраж програми та рівень драматургії буде більшим (як було з «Холостяком»: в оригіналі хронометраж менший за 90 хвилин). У понеділок для підвищення ефективності СТБ транслює кращі кадри програми «Україна має таланти».



    Крім того, канал намагається більше продавати за кордон. За словами керівництва, щороку продажі ростуть, а проектами каналу цікавляться Білорусь, Прибалтика, Ізраїль, США. В майбутньому передбачається виробництво спеціально для російських каналів. Нагадаємо, нещодавно СТБ спільно з Film.ua продали російському РЕН-ТВ права на формат «Містичних історій».



    Як писала ТК, нещодавно СТБ створив комерційну службу, яка займатиметься продажем брендових продуктів, присвячених телешоу каналу: «Можливостей додаткової монетизації цього напряму багато, починаючи від лічильника калорій і до літнього відпочинку, пов'язаного зі схудненням, - літнього табору, куди людина приїжджає на місяць. Або, наприклад, якийсь світовий бренд випустить нову лінію продукції, яка називатиметься "Зважені і щасливі". Важливо створювати маркетингові продукти. Я не знаю, якою мірою це спрацює. Будемо стукати в ці двері, і думаю, нам відкриють», - каже генеральний директор.





    Виховуючи кадри



    Одна з характеристик СТБ - постійні експерименти з обличчями каналу. СТБ полюбляє залучати на роль ведучого як учасників талант-шоу, так і російських зірок. Скажімо, в цьому сезоні до лав російських ведучих, зокрема Анфіси Чехової, приєднається також Ксенія Собчак (проект «Давай одружимося» - замість Оксани Байрак). На питання, чому запрошувати людей з Росії стало тенденцією, Володимир Бородянський відповів: «У цьому році ми провели великий кастинг ведучих, у нас в базі більше 1000 чоловік. На жаль, в Україні немає школи ведучих, ми постійно шукаємо, пробуємо. Дуже хочеться, щоб ведучі були звідси, адже це один із елементів самоідентифікації, але ми вимушені констатувати, що Анфіса Чехова і частина російських ведучих, яких ми запрошуємо, -більш професійні, це правда, - каже Володимир Бородянський. - Крім того, якщо в нас хтось працює, то ексклюзивно, тому ми їх розглядаємо не як guest stars, а як продовження частини бренду. Якщо в нас працює Анфіса Чехова, то ми максимально намагаємося Анфісу інтегрувати в телеканал, у бренд».

    У свою чергу СТБ планує і далі зрощувати українські кадри, «тягнути, виховувати, займатися ними». В рамках освітнього процесу на каналі є дві людини з акторської майстерності, які постійно працюють із ведучими. Крім того, нещодавно художники з гриму, художник із декорацій і художник із костюмів повернулися з Праги, де близько двох-трьох тижнів навчалися в школі мистецтв. Зважаючи на зростаючу технологічну складність проектів СТБ, для працівників проводяться тренінги з піротехніки та освітлення. Цікаво, що для підготовки шоу «Феномен» на канал спеціально було запрошено шведа, який робив цей проект на шведському телебаченні.



    За словами Бородянського, одним із методів просування учасників талант-шоу є запуск масштабних постановочних проектів, зокрема мюзиклу «Барон Мюнхгаузен»: «Я дуже задоволений "Бароном Мюнхгаузеном". В комерційному плані ми були близькі до нуля, а в плані досвіду, розуміння, як і що робити, для нас це була подія, ми дізналися про те, як правильно люди літають на сцені, як правильно працює та чи інша піротехніка в залі, яким повинно бути світло. Технологічно "Барон Мюнхаузен" задумувався ще більш наповненим, але коли ми зіткнулися з тим, скільки це коштує...».

    Для наступного року СТБ придбав у братів Стругацьких п'єсу «Чародії», в постановці якої планується поєднати вокал, танці та циркові номери.


    Источник: Телекритика
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.