Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Дніпропетровський держканал звинувачують у підриві влади


    25 июля 2009 | Телевидение / Украина / На украинском языке | Добавил: Ольга Кравцова
    Журналісти Дніпропетровської обласної державної телерадіокомпанії оголосили безстрокове голодування на знак протесту проти «безпрецедентного тиску на телеканал з боку губернатора Віктора Бондаря». Нині в акції беруть участь півтора десятка співробітників 51-го телеканала на чолі з генеральним директором ДОДТРК Вікторією Шиловою. Голодувальники вимагають зустрічі з Президентом України, щоб із перших вуст донести інформацію про причини конфлікту, відстояти свободу слова та свої трудові права.

    Як повідомив заступник гендиректора телерадіокомпанії Володимир ФЕДОРОВ, нині робота телеканала практично заблокована: банківські рахунки заарештовані, відключена більшість телефонів, відсутні кошти на ремонт і утримання телевізійного обладнання. Під питанням також трансляція каналу через супутник і на кабельні мережі сусідніх областей. Тим часом контролюючі органи ведуть десяту за рахунком перевірку компанії. Їхнім ініціатором став губернатор Дніпропетровщини Віктор Бондар, який цього й не заперечує.

    Відкритий конфлікт спалахнув у лютому поточного року, коли гендиректор компанії Вікторія Шилова заявила в ефірі про тиск і спроби ввести цензуру з боку керівництва облдержадміністрації. Причиною, за її словами, стала незалежна позиція 51-го каналу, який критикував чиновників, показуючи їхні корупційні зв'язки у сфері будівництва, розбазарювання землі, лісових угідь і майна. Варто зауважити, що В. Шилова стала генеральним директором ДОДТРК після того як очолила в обласній раді постійну депутатську комісію із зв'язків із громадськістю та ЗМІ.

    Не таємниця, що коаліція більшості, в яку вона входить, завжди мала напружені відносини з губернатором. Проте саме з Шиловою ці відносини набули особливої гостроти. Тому в ДОДТРК вважають, що «наїзд» на канал, по суті, є спробою встановити контроль над обласним телебаченням напередодні президентських виборів.

    У губернатора В. Бондаря на причини конфлікту свій погляд - він стверджує, що звернувся до правоохоронних органів цілком обгрунтовано і закономірно. На його прохання співробітники УБЕЗ провели перевірку використання бюджетних коштів, виділених на закупівлю телевізійного обладнання, і порушили кримінальну справу за виявленими фактами. Результати цього розслідування поки що не розголошуються, однак міліція багатозначно дає зрозуміти, що справа йде вельми серйозно. У повідомленні прес-служби обласного УМВС говорилося навіть про затримання деякого постачальника і виявлену недостачу обладнання.

    Проте в самій ДОДТРК упевнені, що правоохоронні органи навмисно напускають туману, хоча слідство давно зайшло в глухий кут. «Вони не кажуть про те, - пояснює заступник гендиректора В. Федоров, - що справа порушена стосовно постачальників обладнання, а не посадових осіб телерадіокомпанії. При цьому за недостачу обладнання видається той факт, що одна з телевізійних камер на момент перевірки перебувала в ремонті. Більше того, обласні чиновники спробували ввести в оману й самого Президента В. Ющенка». За словами Федорова, в ДОДТРК із великим здивуванням зустріли заяву прес-секретаря глави держави Ірини Ванникової.

    З неї слідувало, що Президент закликає колектив ДОДТРК «припинити голодування і дочекатися рішення суду», а також радить гендиректору «не втягувати журналістів у розв'язання господарських питань». «Про який суд ідеться? - дивується Федоров. - Адже офіційних обвинувачень ніхто не пред'являв. Ми вже зателефонували в прес-службу Президента і постаралися пояснити ситуацію. Поки ж усе виглядає так, що інформація подається з чужого голосу». Заяву Банкової з великим розчаруванням зустріли в Дніпропетровську навіть колишні соратники Президента та активні учасники помаранчевої революції.

    Координатор громадської організації Громадянський актив Дніпра Андрій Денисенко закликав журналістів 51-го каналу припинити голодування у зв'язку з повною байдужістю глави держави до того, що відбувається в Дніпропетровську. «Небажання Віктора Ющенка зустрітися з представниками журналістського колективу Дніпропетровського державного телеканала, - зазначається в розповсюдженій заяві, - свідчить про самоусунення Президента від ролі гаранта свободи слова як невід'ємного конституційного права громадян України. Позиція Ющенка показала, що він не бажає розбиратися в діях свого ж представника в Дніпропетровській області Віктора Бондаря». Так чи інакше, але ситуація навколо 51-го каналу, судячи з усього, не викликала належного інтересу і в іншого керівника держави - голови Верховної Ради Володимира Литвина.

    Під час візиту до Дніпропетровська, дипломатично посилаючись на щільний робочий графік, він пообіцяв журналістам дорогою до аеропорту «заскочити» на вулицю Телевізійну, але... так і не заскочив. Тим часом обласні чиновники взяли в «обробку» голову уряду Юлію Тимошенко. На її адресу вони відправили колективного листа, підписаний мерами міст і головами районних адміністрацій, керівниками підприємств і... головними лікарями лікарень.

    «Підписанти» вимагають звільнити В. Шилову з посади, яку вона обіймає. Головні їхні звинувачення зводяться до того, що «державний телеканал замість зміцнення державності в Україні виступає в ролі найбільшого ворога в інформаційній площині». «Керівництво обласного державного каналу, - скаржаться автори листа, - цілеспрямовано орієнтує журналістів на пошук фактів, які, в їхній інтерпретації, підривають довіру до влади, дестабілізуватимуть ситуацію в регіоні, нагнітають панічні настрої та страхи, що в період економічної кризи є особливо безвідповідальним і асоціальним».

    Реакція Ю. Тимошенко поки що не відома, однак сам лист у багатьох дніпропетровців викликав відчуття дежавю. «Такі послання в дусі загального «одобрямсу», - зазначає лідер ГРАДу Андрій Денисенко, - під диктування зверху писали в брежнєвські часи, щоб затаврувати дисидентів - неугодних владі письменників, художників та журналістів».

    Источник: Телекритика
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.