Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    "Арсенал" Олександра Довженка на Першому Національному


    25 марта 2010 | На телеэкране / На украинском языке / Украина | Добавил: Сергей Никандров
    "Арсенал" Олександра Довженка на Першому НаціональномуДивіться на Першому Національному у п’ятницю, 26 березня о 12:30 історичний шедевр кінематографа Олександра Довженка "Арсенал".

    «Ця картина, як музика чи поезія, засвідчує своє значення повільно,
    поступово, дедалі красномовніше щоразу, коли її дивишся.»
    Дж. Ш. Гамільтон


    "Арсенал" Олександра Довженка на Першому НаціональномуЗ дня прем’єрного показу кінострічки минув 81 рік. Проте, безсмертний шедевр кіномистецтва відомої історичної постаті режисера Олександра Довженка „Арсенал”, живе й досі на блакитних екранах.

    „Арсенал” – це історико-революційна епопея, яка розповідає про дійсність, у якій опинився український народ з часу першої світової війни і до повстання більшовиків заводу „Арсенал” проти Української Народної Республіки в Києві. Людина та її значимість в історії, її трагедії та переживання, перемоги та поразки – головні ознаки творчості Олександра Довженка.

    "Арсенал" Олександра Довженка на Першому Національному


    У 1925 році на Одеській кіностудії Лесем Курбасом був поставлений фільм «Арсенальці». Через два роки О. Довженко створив свій фільм на ту ж тему на основі сценарію, наданого ВУФКУ учасником подій М. Патлахом, під заголовком «Січневе повстання у Києві 1918 року» (сценарій пізніше був драматургічно перероблений Довженком).

    «Арсенал» є третім повнометражним фільмом Олександра Довженка. Це революційна епопея, кінопоема, в основі сюжету якої лежить трагедія національної поразки і робітниче повстання на київському заводі «Арсенал» проти Центральної Ради та військ УНР в січні 1918 року. Про події Олександр Довженко розповідає з великою достовірністю та щирістю, від чого більшовицький твір не втрачає відчуття щеми автора за втраченим. Юрій Лавриненко у своїй книзі «Розстріляне Відродження» про твір „Арсенал” пише так: «Щоб уможливити собі дальшу працю в кіно, Довженко мусив зробити у другому своєму фільмі «Арсенал» (1929) політичну концесію Москві, змалювавши повстання проти Центральної Ради, яку Довженко сам же і захищав у 1917–1918 роках. Ця концесія, як видно це і з натяку в його «Автобіографії», завдала йому «великого болю». Проте, Довженко показав красномовними експресіоністичними засобами красу і силу української людини, що невмируще стоїть в осередді самої смерті».

    "Арсенал" Олександра Довженка на Першому Національному


    «Арсенал» вважають одним з найвидатніших експресіоністських фільмів українського кіно. Серед усіх картин режисера він — найбагатший на кінематографічні знахідки: пряме авторське втручання у події, провокація глядача, психологічні паузи. Такою ж знахідкою була й праця із запрошеними не акторами. Режисер спілкується особисто з кожним, він провокує і робить так, що не актор забуває про камеру, і не грає, а діє. На роль головного героя Тимоша, червоного робітника заводу, Довженко запрошує Семена Свашенка, який грав раніше в «Арсенальцях» Леся Курбаса.

    Кінострічка „Арсенал” вийшла на екрани Києва 25 лютого 1929 року, на московські — 26 березня того ж року. Під час Тижня української культури у Москві Довженко заявить, що його перебування у Москві він «сприймає як нагоду перевірити свою мистецьку працю на відповідність діючим методам».

    Дивіться на Першому Національному у п’ятницю, 26 березня о 12:30 відому історичну кінострічку Олександра Довженка „Арсенал”.

    Источник: Прес-служба Першого Національного
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.