Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Україні знову пропонують регулювати Інтернет


    22 января 2009 | Интернет / Украина / На украинском языке | Добавил: Степан Сергеев
    Народні обранці намагаються змінити законодавчі правила адміністрування домену .UA. Адміністрування знову ж планується доручити «некомерційній організації, яка утворюється асоціаціями операторів/провайдерів телекомунікацій», але утворюється «за участю уповноважених державних організацій».

    Крім того, сама така організація визначатиметься «Кабінетом Міністрів України за поданням Державного комітету інформатизації України і НКРЗ з урахуванням міжнародної практики діяльності подібних організацій».Ба більше, вводиться координаційна рада для «координації діяльності адміністратора адресного простору українського сегмента мережі Інтернет, у тому числі домену .UA, яка утворюється за участю зацікавлених органів виконавчої влади та самоврядних організацій суб’єктів ринку телекомунікацій, організацій захисту прав інтелектуальної власності».

    Під кінець року низка депутатів Верховної Ради виступили з ініціативою серйозного реформування телекомунікаційної сфери, проте їхні ініціативи можуть бути сприйняті неоднозначно.Спочатку свій законопроект «Про внесення змін до Закону України “Про телекомунікації» 10 грудня 2008 р. вніс б’ютівець Олег Шевчук, який на момент обрання до ВР за даними її ж Інтернет-сайту працював директором Інституту інформаційного суспільства (проект закону й супровідні матеріали можна переглянути за посиланням: http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=33887).

    Законопроект містить низку законодавчих змін щодо правового регулювання роботи НКРЗ, але для мас-медійної спільноти він може бути цікавий тим, що як зазначено у пояснювальній записці до нього: «Пропонованими змінами до Закону України «Про телекомунікації» та інших законів України передбачається лібералізувати існуюче регулювання діяльності провайдерів програмних послуг…» Яка лібералізація мається на увазі? Будь-які згадування про провайдерів програмної послуги (кабельників), про їх ліцензування та яке-небудь регулювання їх діяльності пропонується виключити із Законів «Про телебачення і радіомомвлення» та «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення».

    Інтернетників у цьому законопроекті може зацікавити новація стосовно Адміністратора домену.UA - недержавної неприбуткової самоврядної організації. В цій організації Олег Шевчук пропонує запровадити такий орган як наглядова рада, що формуватиметься Національною комісією регулювання зв’язку, Антимонопольним комітетом України та іншими уповноваженими відповідно до законодавства центральними органами виконавчої влади.

    Рішення, пов’язані зі здійсненням визначених Законом повноважень Адміністратора домену.UA, набуватимуть чинності за умови їх затвердження такою наглядовою радою.

    Як бачимо, в одному проекті закону поєднанні протилежні ініціативи: заходи дерегулювання діяльності провайдерів програмної послуги та посилення впливу держави на сферу Інтернету, при цьому обидві новації є суперечливими. Провайдери програмної послуги хоч і не є телерадіоорганізаціями, але шляхом ретрансляції надають споживачам доступ до телепрограм (в т.ч. іноземних, які відсутні в ефірі їхнього регіону) і відповідність таких програм вимогам законодавства України хоч кимось все ж повинна контролюватися.

    А впровадження державного контролю за адмініструванням домену.UA може призвести до того, що це буде негативно сприйнято ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) та іншою Інтернет-громадськістю. Може натомість варто прописати в Законі процедуру, за якою державні органи могли б звертатися до Адміністратора домену.UA з приводу ліквідації у вітчизняному сегменті Інтернету сайтів з расистським, аморальним змістом тощо.

    Інший проект закону під такою ж назвою 29 грудня 2008 р. внесли народні депутати Зварич, Мороко та Корж (проект закону й супровідні матеріали можна переглянути за посиланням: http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=34117). Ці народні обранці також намагаються змінити законодавчі правила адміністрування домену.UA. Адміністрування знову ж планується доручити «некомерційній організації, яка утворюється асоціаціями операторів/провайдерів телекомунікацій», але утворюється «за участю уповноважених державних організацій».

    Крім того, сама така організація визначатиметься «Кабінетом Міністрів України за поданням Державного комітету інформатизації України і НКРЗ з урахуванням міжнародної практики діяльності подібних організацій». Більше того, вводиться координаційна рада для «координації діяльності адміністратора адресного простору українського сегмента мережі Інтернет, у тому числі домену .UA,.. яка утворюється за участю заінтересованих органів виконавчої влади та самоврядних організацій суб’єктів ринку телекомунікацій, організацій захисту прав інтелектуальної власності». Рішення координаційної ради з низки питань планується затверджувати Державним комітетом інформатизації України за погодженням з НКРЗ.

    Якщо вказані законодавчі зміни будуть схвалені Верховною Радою, то, чесно кажучи, не відомо, що залишиться від саморегулювання української Інтернет-спільноти.
    Однак є в цьому законопроекті новели, які тільки вітатимуться споживачами телекомунікаційних послуг. Це, зокрема, збереження (перенесення) абонентського телефонного номера та/або застосування персонального номера при переході до іншого оператора (провайдера) телекомунікацій.

    Також пропонується зобов’язати операторів (провайдерів) телекомунікацій при підключенні до мережі Інтернет учбових закладів, бібліотек, лікарень та пунктів колективного доступу встановлювати фільтри для інформаційних ресурсів аморального та протиправного змісту.

    У новому році ми, мабуть, зможемо ознайомитися ще з багатьма депутатськими ініціативами, але перед святами варто побажати народним обранцям виносити на якнайширше громадське обговорення власні законодавчі ініціативи, які можуть викликати суттєвий резонанс якщо не в усьому українському суспільстві, то точно серед найбільш інформаційно активної його частини.

    Источник: Телекритика
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.