Навигация

Популярные статьи
  • Как найти достойную работу в Чехии — 4 преимущества рекрутингового агентства «Befind»

  • Авторские и переводные статьи

    Пресс-релизы

    Регистрация на сайте


    Опрос
    Какие телеканалы вы смотрите чаще?







    Індустріальний Телевізійний Комітет: Кіно та теле індустрія потребують захисту


    31 марта 2010 | Телекоммуникации / На украинском языке / Украина / Пресс-релизы | Добавил: Сергей Никандров
    Індустріальний Телевізійний Комітет: Кіно та теле індустрія потребують захистуПредставники телевізійної індустрії, кінодистрибуторів, кінопродакшенів України та громадських організацій вимушені звернутися до керівників держави, парламенту та народних депутатів з нагальним проханням сприяти вирішенню питання з тимчасовим ввезенням на митну територію України носіїв звуку та зображення із записами фільмів з метою їхнього публічного сповіщення в ефірі українських телевізійних каналів та публічного показу в кінотеатрах України.

    Професіонали галузі радо привітали прийняття Верховною Радою України 18 лютого та підписання Президентом України 16 березня цього року Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про кінематографію” та інших законів України щодо підтримки виробництва національних фільмів” № 1909-VI. Цим самим держава засвідчила своє бажання сприяти розвитку українського кіномистецтва шляхом створення належних правових і економічних умов діяльності суб’єктів кінематографії та відновленню ролі і впливу національного кінематографу у культурній, соціальній і духовній сферах життя Українського народу.

    Більше того, прийняття згаданого Закону свідчить про намір України виконати взяті на себе міжнародні зобов’язання за Європейською конвенцією про спільне кінематографічне виробництво від 2 жовтня 1992 року, яка набула чинності для України 1 грудня 2009 року.

    Слід зазначити, що стаття 11 „В’їзд і перебування” вказаної Конвенції передбачає, що „відповідно до чинних законів, підзаконних актів та міжнародних зобов’язань кожна Сторона сприяє в’їзду технічного й акторського персоналу інших Сторін, який бере участь у створенні продукту спільного виробництва, на її територію, його перебуванню на ній, а також наданню дозволів на роботу на її території. Так само кожна Сторона надає дозвіл на тимчасове ввезення та вивезення обладнання, необхідного для виробництва та розповсюдження кінематографічних творів, що підпадають під сферу застосування цієї Конвенції”.

    Переконані, що імплементація у національне законодавство та неухильне виконання норм вищезгаданої Конвенції, зокрема у питанні тимчасового ввезення та вивезення носіїв звуку та зображення із записами фільмів, забезпечить участь України в європейських культурних програмах співробітництва та сприятиме подальшому розвитку національної кінематографії.

    На превеликий жаль, Закон України „Про внесення змін до Закону України „Про кінематографію” та інших законів України щодо підтримки виробництва національних фільмів” не передбачає жодних митних пільг та привілеїв для суб’єктів кінематографії України та не врегульовує питання тимчасового ввезення на митну територію України носіїв звуку та зображення із записами фільмів з метою їхнього публічного сповіщення в ефірі українських телевізійних каналів та публічного показу в кінотеатрах України.

    Водночас, як раніше повідомлялось у пресі, ще у лютому 2009 року Державна митна служба України необґрунтовано і кардинально змінила підходи до тлумачення положень Митного кодексу України та Конвенції про тимчасове ввезення від 26 червня 1990 року (Стамбул, 1990), яка набула чинності для України 22 вересня 2004 року.

    Суть проблеми полягає в тому, що з моменту набуття чинності згаданої Конвенції (з 2004 року) і донедавна ввезення на митну територію України носіїв звуку та зображення із записами фільмів з метою їх демонстрації в кінотеатрах і публічного сповіщення в ефірі телевізійних мовників здійснювалось у режимі тимчасового ввезення з умовним повним звільненням від оподаткування. Такий підхід органів державної митної служби України повністю відповідав вимогам статті 206 Митного кодексу України та Конвенції про тимчасове ввезення (Стамбул, 1990), оскільки ввезення носіїв із записом фільмів здійснюється без права продажу на митній території України та з обов’язковою умовою зворотного вивезення.

    Важливо зазначити, що впродовж цього періоду жодних змін у законодавстві України, яким регулюється порядок митного оформлення товарів у митний режим тимчасового ввезення, не відбулось. Так само важливо нагадати, що саме так питання ввезення носіїв кіновиробниками, дистриб’юторами фільмів та телекомпаніями вирішується у всіх європейських державах, зокрема країнах-членах Європейського Союзу.

    Проте 11 лютого 2009 року Київська центральна спеціалізована митниця проінформувала українських демонстраторів і розповсюджувачів фільмів про відсутність підстав для оформлення носіїв звуку та зображення із записами фільмів у режимі тимчасового ввезення з умовним повним звільненням від оподаткування.

    Така різка та радикальна зміна правової позиції органів державної митної служби України, н а нашу думку, не відповідає чинному законодавству та закріпленим статтею 4 Митного кодексу України принципам митного регулювання, зокрема, принципам системності, законності, додержання прав та охоронюваних законом інтересів фізичних та юридичних осіб, гласності та прозорості. Крім того, задекларована митними органами правова позиція протирічить міжнародним зобов’язанням України, зокрема, згадуваним Конвенції про тимчасове ввезення (Стамбул, 1990) та Європейській конвенції про спільне кінематографічне виробництво.

    З метою приведення українського законодавства у повну відповідність до вищезазначених Конвенцій народними депутатами Катеринчук М.Д., Кондратюк О.К., Герман Г.М. та Геращенко І.В. був розроблений проект Закону „Про внесення змін до Митного кодексу України у зв’язку з приєднанням України до Конвенції про тимчасове ввезення”, що був зареєстрований у Верховній Раді України 11 червня 2009 року під № 4646.

    Зауважимо, що, відповідно до статті 9 Конституції України та статті 19 Закону України „Про міжнародні договори України” від 29 червня 2004 року № 1906-IV, чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. При цьому, частина 2 статті 19 Закону України „Про міжнародні договори України” та частина 2 статті 7 Митного кодексу України передбачає пріоритет норм міжнародного договору, який набрав чинності в установленому порядку, над нормами національного законодавства.

    Таким чином, звертаємось до народних депутатів України з пропозицією прийняття законопроекту № 4646, який допоможе усунути непослідовність у підходах митних органів України до тлумачень Конвенцій, що є актуальним та необхідним для галузі.

    Сподіваючись на розуміння та підтримку,

    Зі щирою повагою,


    Від імені Індустріального телевізійного комітету Виконавчий директор Котенко К.С.

    Від імені Асоціації продюсерів України Віце-президент Колесников Д.В.

    Від імені Комітету з питань ЗМІ Асоціації правників України Голова Стройко І.А.

    Від імені телекомпаній-членів Асоціації „Індустріальний телевізійний комітет”:

    АТЗТ „Українська незалежна ТВ – корпорація” (Інтер) Голова правління Созановський С.Л.

    ТзОВ „Телерадіокомпанія „Студія „1+1”Генеральний директор Ткаченко О.В.

    ТзОВ „Новий канал” Голова Правління Лисенко І.О.

    ТзОВ „Міжнародна комерційна телерадіокомпанія” (ICTV) Генеральний директор Богуцький О.А.

    ЗАТ „Міжнародний Медіа Центр - СТБ” Голова Правління Бородянський В.В.

    ЗАТ „ТелеОдин” (М1, М2) Голова Правління Асаулюк О.В.

    ЗАТ „Телекомпанія „ТЕТ” в.о. Першого заступника Голови правління Варламов М.В.

    ЗАТ „Телекомпанія „Україна” Генеральний директор Дзікі Вальдемар

    ТОВ „Телестудія „Служба інформації” (НТН) Генеральний директор Філіппова І.В.

    ВАТ „Телеканал „ТОНІС” Голова Правління Бєлодєд Г.М.

    ТзОВ „Телерадіоорганізація „Мульти Медіа Сервіс” Генеральний директор Затула С.А.

    Від імені кінодистрибуторів та кінопродакшнів:

    ТОВ „СТАР МЕДІА” Директор Амелічев С.О.

    ТзОВ „ФІЛЬМ Ю ЕЙ” Директор Антонов С.О.

    ТзОВ „ФІЛЬМ Ю ЕЙ ДИСТРИБУШН” Директор Сторчак І.В.

    ЗАТ „Одеська кіностудія” В.о. Голови правління Ноздрюхін-Заболотний В.Д.

    ІП „Українська медійна група” Генеральний директор Шевченко М.Ф.

    ТзОВ „Аврора Дистрибушн” Виконавчий директор Зайончковська Н.А.

    ТзОВ „Кіноманія” Директор Коваль Т.М.

    ТзОВ „Сінергія” Директор Бей-Малих О.В.

    ЗАТ „Бі енд Ейч” Виконавчий директор Юхименко О.П.

    ТзОВ „Геміні” Директор Дяченко А.І.

    Асоціація „Кіноіндустрія України” Виконавчий директор Молодова Л.А.

    Источник: Прес-служба Індустріального Телевізійного Комітету
    Комментарии (0) | Распечатать | | Добавить в закладки:  

    Другие новости по теме:


     



    Телепрограммы для газет и сайтов.
    25-ть лет стабильной работы: телепрограммы, анонсы, сканворды, кроссворды, головоломки, гороскопы, подборки новостей и другие дополнительные материалы. Качественная работа с 1997 года. Разумная цена.

    Форум

    Фоторепортажи

    Авторская музыка

    Погода

    Афиша

    Кастинги и контакты ТВ шоу

    On-line TV

    Партнеры

    Друзья

    Реклама

    Статистика
    Главная страница  |  Регистрация  |  Добавить новость Copyright © 2002-2012 Все о ТВ и телекоммуникациях. Все права защищены.